04 Ιανουαρίου 2014

Τους “τσιλιαδόρους” της επίθεσης στο σπίτι του πρέσβη ψάχνει η ΕΛ.ΑΣ.- Έχει υποψίες για την ταυτότητά τους

Τους «περιφερειακούς επιτηρητές»-τσιλιαδόρους της επίθεσης στην κατοικία του γερμανού πρέσβη, αναζητούν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ και φαίνεται πως έχουν μία σοβαρή εκτίμηση και υποψία για την ταυτότητά τους.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί είναι σχεδόν βέβαιοι ότι πέρα από ένοπλη «ομάδα υποστήριξης», οι δράστες, σε εξίσου κοντινή απόσταση, είχαν «ειδοποιητές» για το ενδεχόμενο προσέγγισης κάποιας αστυνομικής περιπολίας ή αποφυγής κάποιας «παράπλευρης απώλειας» κατά τη διάρκεια εξαπόλυσης των σφοδρών πυρών από τα πολεμικά όπλα.

Σε αυτό το «πόστο», σύμφωνα με την ίδια αστυνομική εκτίμηση, τοποθετήθηκαν πρόσωπα, που μπορεί να είχαν αναπτύξει αναρχική δράση, ωστόσο δεν είχαν επιχειρησιακή εμπλοκή σε επιθέσεις τρομοκρατικών επωνυμιών. Ουσιαστικά κινούνταν σε έναν εξωτερικό περιφερειακό κύκλο της «τρομοκρατικής λεκάνης», με... προοπτικές ένταξης σε αυτή, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Σε αυτό το σημείο της έρευνας, «προσωρινοί» ύποπτοι είναι τρεις από τους έξι προσαχθέντες, που εντοπίστηκαν σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από το σημείο εκδήλωσης της επίθεσης εναντίον της κατοικίας του γερμανού πρέσβη. Πρόκειται για τρεις νεαρούς, οι οποίοι, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, κινούνται και δραστηριοποιούνται στον αναρχικό χώρο. Και οι τρεις, σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες, έχουν προσαχθεί κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας. Ένας από αυτούς, ηλικίας 26 χρόνων, έχει συλληφθεί μετά από επεισόδια σε πορεία της ΑΔΕΔΥ, και του έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι παρουσίας στο Αστυνομικό Τμήμα Αμαρουσίου, κάθε 1η και 16η κάθε μήνα. Ο νεαρός, φαίνεται ότι συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αστυνομικό ενδιαφέρον. Μετά την προσαγωγή τους έγιναν έρευνες σε σπίτια και οχήματα των υπόπτων σε Χολαργό, Μαρούσι και Ν. Ιωνία. Στο αυτοκίνητο του τελευταίου εντοπίστηκε και κατασχέθηκε ένα τσεκούρι και οδηγήθηκε κατηγορούμενος στον Εισαγγελέα. Δικάστηκε στο πλαίσιο του αυτοφώρου και του επιβλήθηκε σε πρώτο βαθμό ποινή φυλάκισης 4-5 μηνών.

Κάποιοι από τους ύποπτους νεαρούς είχαν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα, και οι αστυνομικοί προέβησαν σε αίτημα άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν ύποπτες κλήσεις, μηνύματα ή emails, που έχουν πραγματοποιηθεί από αυτά, πολύ πριν και κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Μερικοί αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, θεωρούν πολύ πιθανόν οι τρεις νεαροί να λειτούργησαν ως «ειδοποιητές» των δραστών της επίθεσης, ίσως όχι με σύγχρονα μέσα επικοινωνίας αλλά δια... βοής, καθώς η απόσταση που τους χώριζε ήταν πολύ μικρή. Προς το παρόν όμως, για αυτές τις προχωρημένες αστυνομικές εκτιμήσεις, δεν υπάρχουν στοιχεία που να τις επιβεβαιώνουν ή να τις διαψεύδουν.