03 Ιανουαρίου 2014

Πλάκα μας κάνεις ρε Χατζηδάκη; Που πήγαν τα λεφτά του ΕΣΠΑ;

Τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο Κωστής Χατζηδάκης είναι εντυπωσιακά και οφείλουμε να τα πιστέψουμε αφού τα παρουσιάζει ένας ολόκληρος υπουργός Ανάπτυξης. Αν η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ έφτασε στο 118% του μνημονιακού στόχου το 2013 τότε ο κ. Χατζηδάκης θα πάρει σοβαρή υποψηφιότητα για… υπουργός της χρονιάς.

Και φυσικά, έμπλεος από ευτυχία ο υπουργός βγήκε τη δεύτερη ημέρα του χρόνου να μας πληροφορήσει για το επίτευγμά του. Σύμφωνα με τα στοιχεία:

* ο στόχος απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων που είχε τεθεί στο μνημόνιο υπερκαλύφθηκε, η Ελλάδα έφθασε στο118 % του στόχου.

*  οι απορροφήσεις από τα Κοινοτικά Ταμεία ανήλθαν σε 4,6 δισ. ευρώ, έναντι 3,89 δις ευρώ, που ήταν ο στόχος του μνημονίου.

* η συνολική δημόσια δαπάνη, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής συμμετοχής ξεπέρασε τα 5  δισ. ευρώ και το ποσοστό των απορροφήσεων αγγίζει το 74 %.

* Το 2013 η συνολική δημόσια δαπάνη (κοινοτική συμμετοχή μαζί με συνεισφορά του κρατικού προϋπολογισμού)  είναι μεγαλύτερη από την δαπάνη του 2012 κατά 47 %,  στα 5,007 δις.  ευρώ, έναντι 3,414 δισ.  ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

* Μέχρι σήμερα η συνολική δημόσια δαπάνη  για το ΕΣΠΑ ανέρχεται σε 16,5 δισ. ευρώ. Από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι σήμερα,  η δημόσια δαπάνη έφθασε στα 7,7 δις. ευρώ. «Δηλαδή το τελευταίο 18μηνο επενδύθηκαν σχεδόν όσα είχαν επενδυθεί τα προηγούμενα τριάμισι χρόνια» αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης

* Τα επόμενα δύο χρόνια, 2014 και 2015, απομένουν προς απορρόφηση ακόμη 5,8 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Όπως ειπώθηκε τα χρήματα που έπεσαν στην ελληνική αγορά το 2013 έφτασαν κοντά στα 5 δισ. ευρώ. Διόλου ευκαταφρόνητο ποσό καθώς όπως μας λένε πήγε σε προγράμματα για ανέργους, σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και φυσικά στα οδικά έργα του Μπόμπολα.

Ας μην μεμψιμοιρούμε. Κάθε ευρώ που πέφτει στην αγορά είναι καλό. Ωστόσο, είτε όλα τα παραπάνω ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας του υπουργού και της κυβέρνησης είτε η αγορά διψάει για χρήματα και τα 5 δισ. είναι ασπιρίνες για τον πονοκέφαλο.

Υπάρχει, όμως, και μια άλλη διάσταση. Που πήγαν τελικά αυτά τα λεφτά; Διότι στην αντίληψή μας έχουν πέσει διάφορα περίεργα «κόλπα» που έχουν στηθεί για το μοίρασμα του ΕΣΠΑ. Κάτι περίεργοι διαγωνισμοί, που δεν τους λες και αδιάβλητους, κάτι παρεμβάσεις για ευνοϊκή μεταχείριση συγκεκριμένων εταιρειών αλλά και κάτι υπερτιμολογήσεις έργων προκειμένου να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια. Έτσι βολεύονται και οι «ημέτεροι» που στήνουν προγράμματα για ίδιον όφελος και εισπράττουν τρελά λεφτά και το υπουργείο εμφανίζεται να κάνει τεράστιο έργο και ο Χατζηδάκης να διεκδικεί το βραβείο Νόμπελ στην ανάπτυξη.

Τελικά, που πήγαν τα λεφτά του ΕΣΠΑ; Μπορούν να μας πουν αν όλα είναι αδιάβλητα ή συνεχίζεται το πάρτι των προηγούμενων ετών;

Δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει εισαγγελέας για να κάνει έρευνες, αλλά σίγουρα κάποιοι που στήνουν προγράμματα επιδότησης από το ΕΣΠΑ θα πρέπει να αρχίσουν να τρέμουν. Τα στοιχεία δεν θα μείνουν για πάντα θαμμένα στα συρτάρια. Όσο για τον κ. Χατζηδάκη, ας μην υπερηφανεύεται σαν… γαλοπούλα που γλίτωσε τα Χριστούγεννα. Γιατί από ανάπτυξη δε βλέπουμε τίποτε, κι ας λένε κάποιοι ότι θέλουν.

http://www.antinews.gr/2014/01/03/240769