Μετά τη μείωση 1%-2% των εισφορών που έγινε «αυτόματα» στα επικουρικά ταμεία, «ευνοώντας» τους «παλαιούς» ασφαλισμένους (από την 1η Δεκεμβρίου έχουν ενιαίο ασφάλιστρο 3%, όπως και οι «νέοι» ασφαλισμένοι, έναντι 4% - 5%, ανάλογα με τον κλάδο), ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης πρότεινε να «επιστραφεί» στους εργαζόμενους, ως αύξηση, το «όφελος» από την επικείμενη σταδιακή μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών (η μια ποσοστιαία μονάδα θα αφαιρεθεί, ωστόσο, από την εισφορά που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι υπέρ του ΔΛΟΕΜ του ΟΑΕΔ).
Η πρόταση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου είναι να δοθεί αύξηση 1,3% κάθε χρόνο και σε βάθος τριετίας 2014-16 εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στη μνημονιακή δέσμευση που είναι στο τραπέζι με την τρόικα για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες μέχρι το 2016.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, η αύξηση θα μπορούσε να δοθεί:
Πρώτον, στα κατώτατα όρια των μισθών και ημερομισθίων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας υπό την προϋπόθεση να συμφωνήσουν η ΓΣΕΒΕΕ, ο ΣΕΒ και ο ΣΕΤΕ που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ.
Τυχόν συμφωνία τους με τη ΓΣΕΕ θα δέσμευε, ωστόσο, μόνο τις επιχειρήσεις που είναι μέλη των τεσσάρων εργοδοτικών οργανώσεων να καταβάλλουν τη συγκεκριμένη αύξηση, καθώς οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν είναι, με βάση το νέο καθεστώς, υποχρεωτικές για όλους τους εργοδότες.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος χαρακτήρισε, μέσω της «Η», «καλοδεχούμενη» την πρόταση αυτή, επισημαίνοντας, όμως, ότι θα έχει πραγματικό περιεχόμενο μόνο αν το ΣτΕ (όπου εκκρεμεί προσφυγή της Συνομοσπονδίας) αποκαταστήσει τη γενική εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Να σημειωθεί ότι η ΕΓΣΣΕ έχει λήξει από τις 31 Δεκεμβρίου και η ΓΣΕΕ επιδιώκει να την παρατείνει για ακόμη έναν χρόνο, επαναβεβαιώνοντας τη συμφωνία για την καταβολή του επιδόματος γάμου (10%) που δεν είχε συνυπογράψει ο ΣΕΒ, επικαλούμενος τον μη υποχρεωτικό χαρακτήρα της Εθνικής Σύμβασης.
Δεύτερον, στους βασικούς μισθούς των εμποροϋπαλλήλων, περιορίζοντας, ως ένα βαθμό, το εύρος της αναμενόμενης μείωσης που ήδη συζητείται να γίνει για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης στη θέση της προηγούμενης, η οποία έχει λήξει από τις 31 Οκτωβρίου (ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ είχε προτείνει μείωση 13%, ώστε ο εισαγωγικός μισθός να φτάσει στα 751 ευρώ από 863 ευρώ και αναζητείται μια ενδιάμεση - συμβιβαστική λύση με αναδρομική ισχύ).
Πηγή: Ημερησία