10 Ιανουαρίου 2014

Τρέμουλο έχει πιάσει τα γατάκια γιατί έρχεται η σειρά μας: Μετά την Ιρλανδία και η Πορτογαλία επέστρεψε πανηγυρικά στις αγορές -Αλλαγή πλεύσης για τις «προβληματικές χώρες»

Περπατώντας στα... χνάρια της Ιρλανδίας, η Πορτογαλία, βγήκε με επιτυχία στις αγορές σηματοδοτώντας, δειλά – δειλά, μια αλλαγή πλεύσης και αντιμετώπισης των αναλυτών προς τις «προβληματικές χώρες».

Συγκεκριμένα υπήρξε μεγάλη ζήτηση για τα πενταετή ομόλογα που εξέδωσε η κυβέρνηση. Η χώρα ζητούσε 3,25 δισ. ευρώ και οι συνολικές προσφορές που «έπεσαν» στα ταμπλό ανήλθαν στα 11 δισ. ευρώ. με επιτόκιο 4,657%.

Επειτα από τρία δύσκολα (έως σκληρά) χρόνια προσαρμογής και λιτότητας, η Πορτογαλία έκανε επιτυχές comeback στις αγορές, δείχνοντας κατά μια έννοια και το δρόμο στην Ελλάδα. Οπως σημειώνουν και οι Financial Times, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είπε πως το 2014 θα είναι το έτος της Ευρωζώνης, όμως ο Μάριο Ντράγκι από την πλευρά της ΕΚΤ προσπαθεί να κατεβάσει το... ύψος της αισιοδοξίας, λέγοντας πως είναι πρόωρο να μιλήσουμε για νίκη έναντι της κρίσης. Αλλωστε ακόμα και τώρα η οικονομική ανάκαμψη, εντός της Ευρώπης, παραμένει χαμηλή.

Η Πορτογαλία, πάντως, με το επιτυχημένο πρώτο βήμα στις αγορές και συνακόλουθα με τις τοποθετήσεις στα πενταετή ομόλογά της, κατάφερε να καλύψει το ήμισυ των αναγκών χρηματοδότησής της, εντός του 2014.