04 Ιανουαρίου 2014

Θεοδωρουλάκης - Παναγιωτάκης: Ο "ασκητής" ναύαρχος και ο στρατηγός "χάρος" που έγινε ποιητής

Του ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΥΚΙΟΥ

"Αργυρώνητοι" όπως τους καταγγέλει ο απόστρατος "οπλάς" Πάνος Ευσταθιου ή "ασκητες" όπως εμείς τους βλέπαμε με τις στολές, οι δυο τέως αρχηγοί Γ.Θεοδωρουλακης του Ναυτικού και Κ. Παναγιωτακης του Στρατού ;      

Τούτο το ερώτημα κυριαρχεί ανάμεσα σε όσους απο μας, επι μια τριαντακονταετια στριφογυριζουμε στο υπουργείο Αμυνας και γνωριζουμε πρόσωπα και πράγματα , απο την καλή και απο την ανάποδη...
Πριν έρθει ο Π. Ευσταθιου και βάλει στο κέντρο του "καδρου" της διαφθοράς τους δυο τέως αρχηγούς , η εικόνα τους στα ματιά τα δικά μας ήταν πολύ ψηλά....
Αν με ρωτούσε κάποιος να περιγράψω το προφίλ τους, χωρίς περιστροφές θα του έλεγα :

Γιώργος Θεοδωρουλακης:
Αξιωματικός των υποβρυχίων. Απο τα πρωτα χρονια της καριέρας του μυηθηκε στην Γερμανική τεχνογνωσία. Στις αρχές της δεκαετίας του ´80 αποσπάται στο ελληνικό κλιμάκιο στα ναυπηγεία της Η.D.W  στο Κιελο της Γερμανίας όπου γνωρίζει και παντρευεται την Σαμπινα ,κόρη Γερμανού αξιωματικού του στρατού που υπηρετεί στην ίδια περιοχή.

Ο Γιώργος Θεοδωρουλακης παιδι του αδελφου της Χρυσής Βαρδινογιαννη είχε την φήμη του σκληρού αλλα ακριβοδίκαιου αξιωματικού που οι πάντες περιξ του Ναυτικού διεβλεπαν απο πολύ νωρίς οτι ο συγκεκριμένος αξιωματικός εχει το "άστρο " της αρχηγιας. Αυτός προφανώς ήταν και ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι εξωτερικοι συνεργάτες του Ναυτικού επεδίωκαν να εχουν καλές σχέσεις με τον Γ. Θεοδωρουλακη. Μέχρι και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε ιδιαίτερη επαφή μαζί του.

Ο Θεοδωρουλακης κάνει  ασκητική ζωή . Διαμένει με την τετραμελη οικογενειά του σ´ ένα λιτό μικροαστικό διαμέρισμα της Αγίας Παρασκευής που όπως ο ίδιος έλεγε με υπερηφάνεια το απέκτησε με την βοήθεια του Βαρδή του πρωτου του αδελφού.

Στα τέλη της δεκαετίας του ´90 επι υπουργού Τσοχατζοπουλου ο  Γ Θεοδωρουλακης καταλαμβάνει τις θέσεις του  Αρχηγού Στόλου και εν συνέχεια του Αρχηγού ΓΕΝ.

Ο Θεοδωρουλακης τεχνοκράτης αξιωματικός γρήγορα κερδίζει την εμπιστοσύνη του Ακη Τσοχατζοπουλου και γίνεται ο σύμβουλος του όχι μόνο για θέματα του ναυτικού αλλα και για τους τρεις Κλάδους.

Σημειωτέον ειναι η κρίσιμη εποχή του η Ελλαδα αποφασίζει για τον τύπο και την προμήθεια των υποβρυχίων. Ο ανταγωνισμός ειναι σκληρός. Γερμανοι , Αμερικάνοι  , Γάλλοι και Βρετανοί συναγωνίζονται για το ποιος θα κερδίσει το προγραμμα. Οι "υποβρυχιοι" αξιωματικοι του Ναυτικού ,γερμανοτραφεις στο σύνολο τους προκρινουν με "κλειστά μάτια" τα Γερμανικά υποβρύχια, γεγονός που μαλιστα χαροποιεί ιδιαίτερα και το Μέγαρο Μαξίμου. Επομένως -και κρατήστε το αυτό - η επιλογή των γερμανικών  υποβρυχίων δεν γίνεται απο έναν ή μια παρέα ανθρώπων αλλα απο ένα σύνολο επιτροπών και συμβουλίων που ξεπερνούν τα διακόσια στελέχη και κυβερνητικούς αξιωματούχους!!!

Ωστόσο η γερμανική Η. D.W ως να ήταν έτοιμη απο καιρό είχε στην δουλεψη της ένα ολόκληρο επιτελείο με κορμό απόστρατους συμμαθητές της τότε ηγεσίας του Ναυτικού !!!! Το επιτελείο των αποστρατων της Η.D.W είχε "ελευθέρας" και καθημερινά στριφογυριζε στο Πενταγωνο και στον στόλο "σπρώχνοντας" τους φακέλους του πιο πολυκροτου εξοπλιστικου προγράμματος...

Περιπου την εποχή αυτη ο Γ. Θεοδωρουλακης αποφασίζει να επενδύσει το εφάπαξ  που ελαβε απο το Ναυτικο σ´ ένα "χαλασμα" στην Σαντορίνη, στην γειτονιά των συμμαθητών του. Ωστόσο καμία υπερβολή ή χλιδή στον τροπο διαβίωσης του. Αλλωστε η Σαμπινα ,η Γερμανίδα σύζυγος του ειναι ιδιαιτέρως χαμηλών τόνων απομακρη απο καθε κοσμική αθηναϊκή εκδήλωση. Το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν ποτέ δεν ήθελε να το κάνει στην στρατιωτική λέσχη αλλα στα "κανόνια" του Λυκαβητου...

Το προγραμμα των υποβρυχίων ολοκληρώνεται  με επιτυχία. Ταυτόχρονα προωθείται και η Β´ φάση του προγράμματος εκσυγχρονισμού  των υποβρυχίων τύπου "Ωκεανός ", την οποία ωστόσο δεν προλαβαίνει να υπογράψει ο  Γ.Θεοδωρουλακης    διότι στο μεταξύ επέρχεται το αιφνίδιο "διαζύγιο" στις σχέσεις του με τον επόμενο υπουργό Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου. Ο Θεοδωρουλακης  αντιδρα στην αποστρατεια του υπαρχηγου του Σ. Μανουσογιαννακη  και παραιτείται...

Καθ´ όλη την διάρκεια της αποστρατείας του και μέχρι τον θάνατο του εργάζεται στον όμιλο των εξαδελφων του χωρίς να εχει μεταβληθεί ο  τρόπος ζωής του.

Κ. Παναγιωτακης:  
Πιο λιτός - πιο απεριττος απο τον Γ.Θεοδωρουλακη. Περισσότερο έμοιαζε ως διανοούμενος παρά ως στρατιωτικός. Λόγιος- ποιητής  και συνάμα στρατιώτης που δεν εκδηλωνε τάσεις προβολής και δεν  τον διακατειχε η μανία της εξουσίας.

Απομακρος ως άτομο που η οικογενεια του είχε μείνει στην Αμερική απο την εποχή που ήταν στρατιωτικός ακόλουθος στην Ουάσιγκτον.

Πραγματικός ασκητης που με ενα πιατο χόρτα συνηθιζε να τρεφεται για μια ολόκληρη μέρα. Καθε άλλο παρά έδειχνε οτι μπορει να εχει σχέση με το χρήμα γι ´ αυτό και όσοι τον γνώριζουν καλά έπεσαν απο τα "σύννεφα" με την καταγγελία Ευσταθιου.

Ο Παναγιωτακης ως αρχηγός ήταν σκληρό "καρύδι". Δεν έκανε εύκολα τα χατηρια - ρουσφέτια της πολιτικής ηγεσίας γι ´ αυτό και αποστρατευθηκε σχετικά πρόωρα. Ο Ακ.Τσοχατζοπουλος αν και τον είχε επιλέξει για αρχηγό ΓΕΣ δεν του ενεπνεε εμπιστοσύνη όπως ο Θεοδωρουλακης ο οποίος για πολλά υπηρεσιακά θέματα έκανε τον διαμεσολαβητή. Μάλιστα ο Τσοχατζοπουλος είχε πάρει απο φόβο τον Παναγιωτακη που τον αποκαλούσε "χάρο". Η μεγαλύτερη τους κόντρα ήταν για τα "Σουζανα"  του Στρατου που τελικώς προωθήθηκαν στην Κύπρο. Παρ´ όλα αυτά όπως παρατηρούν οι πιο δύσπιστοι όλες οι μεγάλες επιλογές για τους εξοπλισμούς είχαν περάσει με την σύμφωνη γνώμη της τοτε πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Ως απόστρατος ο στατηγος Παναγιωτακης κινείται μεταξύ Κρήτης και Αθήνας εμπλουτίζοντας την ποιητική του συλλογή αλλα και γράφοντας κείμενα γεωσρατηγικου περιεχομένου.

www.onalert.gr/stories/theodoroulakis-panagiotakis-o-askitis-kai-o-stratigos-xaros-pou-egine-poiitis