Τα γερμανικά ΜΜΕ θυμήθηκαν ξανά την Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες με μία σειρά δημοσιευμάτων, κατά κανόνα επικριτικών, όπως του Spiegel για τον «κατά φαντασίαν θεραπευμένο» πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Και μετά την επίσκεψη του νέου υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Αθήνα που εκτιμήθηκε ότι έφερε «αλλαγή στους τόνους, αλλά όχι στην ουσία τους πολιτικής του Βερολίνου», η κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Zeitung προέβλεπε χθες ότι «η κυβέρνηση της Αθήνας οδεύει σε μία εκλογική καταστροφή με αστάθμητες συνέπειες».
Ειδικά για την επίσκεψη Σταϊνμάιερ το Spiegel εκτίμησε ότι «στόχος δεν ήταν η αλλαγή πολιτικής για την Ελλάδα, αλλά να σταλεί το μήνυμα ότι ο υπουργός Εξωτερικών είναι και πάλι κεντρική φιγούρα της γερμανικής ευρωπαϊκής πολιτικής».
Οι γερμανοί σχολιαστές είχαν δει πολύ καυστικά την προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών Βαγγέλη Βενιζέλου ότι η Γερμανία θα χάσει τα δάνεια που έδωσε στην Ελλάδα αν δεν στηριχτεί η σημερινή κυβέρνηση με μία απόφαση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Είχαν χαρακτηρίσει τη σχετική αναφορά Βενιζέλου σε μεγάλη γερμανική εφημερίδα «ανοιχτό εκβιασμό», μολονότι γνωρίζουν ότι πρόκειται για ρεαλιστική απειλή καθώς οι ευρωεκλογές δημιουργούν συνθήκες πολιτικής ρευστότητας στην Ελλάδα.
Εξαίρεση στο γενικό αρνητικό κλίμα αποτελεί ένα μακροσκελές δημοσίευμα στην κυριακάτικη Die Welt με τίτλο «Η Ελλάς (αναγεννιέται σ.σ.) από τις στάχτες».
Η συντηρητική εφημερίδα διαπιστώνει ότι «οι Έλληνες προσπαθούν να επανορθώσουν τη χώρα και κάνουν τεράστια βήματα».
Ο ανταποκριτής της εφημερίδας, Φλόριαν Έντερ, καταγράφει την πρόοδο αυτή απαριθμώντας 50 σημεία στα οποία διαπίστωσε ο ίδιος κατά τις επισκέψεις του στην Ελλάδα ότι επήλθαν αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο και στην καθημερινή ζωή:
Από τις αποδείξεις στα περίπτερα για ένα μπουκάλι νερό ή μια εφημερίδα και τα αυξημένα φορολογικά έσοδα – «ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ανακοινώνει ότι το 2013 συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά περισσότεροι φόροι από ότι είχε προβλεφθεί» - μέχρι τη μείωση του αριθμών των απασχολουμένων στο δημόσιο από τις 950.000 το 2009 στις 750.000 το 2012 με στόχο τις 660.000 το 2016.
Αναφέρει το ρεκόρ των αφίξεων 17 εκ. τουριστών στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι, με αύξηση 10% των Γερμανών, που δεν πέφτουν πλέον θύματα των ταξιτζήδων, το «απροσδόκητο» πρωτογενές πλεόνασμα, το 70% του οποίου θα δοθεί στην κοινωνική ασφάλιση, «με τη σύμφωνη γνώμη και της τρόικας», και το Κτηματολόγιο που δεν υπάρχει στην Ελλάδα, «αλλά ούτε και στη Γαλλία», και δημιουργείται τώρα με τη βοήθεια της Task Force και των Ολλανδών.
Στις αλλαγές αναφέρει και τη δέσμευση του υπουργού Τουρισμού ότι θα αλλάξει το ωράριο στα μουσεία για να μένουν περισσότερες ώρες ανοιχτά.
Το θετικό δημοσίευμα της συντηρητικής Welt (ανήκει στον όμιλο της λαϊκής Bild) «δένει» με την πάγια στάση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος διαπίστωσε εκ νέου ότι «κανείς δεν αμφισβητεί πως η Ελλάδα έκανε εμφανή βήματα προόδου, περισσότερα απ ότι πολλοί περίμεναν από τη χώρα».
Στην περιφερειακή εφημερίδα Rainise Post, ο Σόιμπλε είπε ότι «εάν η Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2015 εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις και επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα και υπάρχει ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης, είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε ακόμη κάτι», αλλά θα είναι «πολύ μικρότερα ποσά» από ότι η μέχρι τώρα βοήθεια.
Επανέλαβε δε τη γνωστή θέση του ότι «στα μέσα του έτους θα δούμε» αν είναι απαραίτητο ένα τρίτο πακέτο βοήθειας.
Γιώργος Παππάς
TA NEA