29 Ιανουαρίου 2014

X-Files Greece: Ε, να μωρέ αυξήθηκαν κι οι καταθέσεις τον Δεκέμβριο...

Σημαντική ενίσχυση καταθέσεων σημειώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία τραπεζών. Όπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών, τον προηγούμενο μήνα οι καταθέσεις νοικοκυριών – επιχειρήσεων αυξήθηκαν περίπου κατά....
1 δισ. ευρώ από το επίπεδο των 161 δισ. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου.

Όπως σημειώνουν η ενίσχυση των καταθέσεων είναι ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, ωστόσο οφείλεται κυρίως σε εποχικούς παράγοντες και όχι σε ουσιαστική μεταβολή της τάσης. Υπογραμμίζουν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να δούμε ουσιαστική βελτίωση των καταθέσεων είναι όχι μόνο η πλήρης ομαλοποίηση της πολιτικοοικονομικής κατάστασης στη χώρα, αλλά επιπλέον απαιτείται να επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για τη σταδιακή από εφέτος επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η σημερινή κατάσταση ρευστότητας απέχει πάρα πολύ από το να χαρακτηριστεί ικανοποιητική. Οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί μόλις κατά 15 δισ. ευρώ από το ναδίρ του Ιουνίου 2012, όταν η διπλή εκλογική αναμέτρηση τις οδήγησε στα 150,58 δισ. ευρώ (το χαμηλότερο επίπεδο από το 2005). Στην πραγματικότητα παραμένουν καθηλωμένες κατά 75 δισ. ευρώ χαμηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2009 οι καταθέσεις νοικοκυριών – επιχειρήσεων είχαν διαμορφωθεί στα 237,5 δισ. ευρώ.

Όπως, τονίζουν για να δούμε βελτίωση της κατάστασης ρευστότητας, η οποία θα μπορέσει να μεταδοθεί και στην πραγματική οικονομία, θα πρέπει να σημειωθεί σημαντική ενίσχυση της καταθετικής βάσης. Σε πρόσφατη ανάλυσή της η JP Morgan εκτίμησε ότι τα επόμενα χρόνια οι καταθέσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 30 δισ. ευρώ.