22 Ιανουαρίου 2014

Xάκερ αποκωδικοποίησαν το βίντεο-μανιφέστο του Ξηρού

Τα ηλεκτρονικά ίχνη που κρύβουν η προκήρυξη και το βίντεο που δημοσίευσε ο Χριστόδουλος Ξηρός σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου αποκαλύπτουν χάκερ στο «Έθνος», οι οποίοι έπειτα από την επεξεργασία του ψηφιακού υλικού κατάφεραν να προχωρήσουν στην αποκωδικοποίηση ψηφιακών αρχείων.

Οι «ειδικοί» κατάφεραν να «σπάσουν» τα αρχεία από το βίντεο του Χριστόδουλου Ξηρού και παρουσιάζουν στην εφημερίδα δύο πολύ σημαντικές πληροφορίες που αποκαλύπτουν το καλά προετοιμασμένο σχέδιο του «Μανώλη» της 17Ν και της υποστηρικτικής ομάδας που έχει στη διάθεσή του.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα ίχνη του αρχείου τύπου pdf που είχε γραφτεί η προκήρυξη του Ξηρού, είχε τροποποιηθεί την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου στις 12:51:54 μ.μ., γεγονός που οι χάκερ ερμηνεύουν με δύο τρόπους:

Ο πρώτος είναι ότι το μανιφέστο του Ξηρού υπήρχε στον διακομιστή (server) της αντιεξουσιαστικής ιστοσελίδας από την συγκεκριμένη ώρα και ημερομηνία. Εστάλη δηλαδή την Πέμπτη στην ιστοσελίδα και δε δημοσιεύθηκε μέχρι την Δευτέρα.

Η δεύτερη πιθανή εξήγηση, είναι ότι ο Ξηρός έγραψε το κείμενο το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, ωστόσο το μόνο που προδίδεται στον υπολογιστή όπου δακτυλογραφήθηκε η προκήρυξη, είναι ότι ο Ξηρός είχε μηδενίσει την ημερομηνία του κομπιούτερ, αναγράφοντας Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 1900.

Ένα άλλο στοιχείο που αποκαλύπτουν οι χάκερ, είναι πως το αρχείο τροποποιήθηκε την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, στις 6:16:52 μ.μ.. Επίσης, ερμηνεύεται με τους παραπάνω δύο τρόπους το εν λόγω ηλεκτρονικό ίχνος, ότι, δηλαδή, είτε εστάλη το απόγευμα της Κυριακής στην εν λόγω ιστοσελίδα και παρέμεινε στον server μέχρι τη Δευτέρα, είτε η εγγραφή έγινε τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Προκήρυξη και βίντεο δημοσιεύθηκαν ως ένα αρχείο με τη μορφή zip τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου στη 1.50 μ.μ.. Την ίδια μέρα στις 5.49 μμ ανέβηκε και το μανιφέστο του Ξηρού. Από την ανάλυση που έκαναν χάκερ στο βίντεο διαπίστωσαν ότι είναι χαμηλής ανάλυσης και είναι τραβηγμένο πιθανότατα από κινητό τηλέφωνο.