24 Φεβρουαρίου 2014

15.000 ΜΚΟ «φαντάσματα» στην Ελλάδα

Μέσα στη λαίλαπα του σκανδάλου με τις ΜΚΟ, ένας από τους άστεγους «πωλητές» του περιοδικού δρόμου Σχεδία, βρέθηκε την Παρασκευή σε μια θέση που σίγουρα δεν του άξιζε: δέχθηκε τη λεκτική επίθεση από έναν περαστικό που του τα έψαλε γιατί... «όλοι ίδιοι είστε...».

Ο άστεγος, εξασφαλίζει κάθε μέρα ένα μικρό εισόδημα κρατώντας για να ζήσει τα μισά από τα 3 ευρώ που κοστίζει το περιοδικό. Την προηγούμενη εβδομάδα πούλησε μόνο ένα, εκεί που κατά μέσο όρο πουλούσε 30 περιοδικά.

Θα αποκλείονται ΜΚΟ από την κρατική χρηματοδότηση εάν δεν προσυπογράφουν τη Χάρτα Λογοδοσίας

Το περιστατικό περιγράφει ο πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων φιλανθρωπίας Elpis και διευθυντής του Προγράμματος Χρηματοδότησης ΜΚΟ «Είμαστε όλοι Πολίτες» του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Επαμεινώνδας Φαρμάκης ως χαρακτηριστικό της επιφυλακτικότητας των πολιτών και της ανάγκης να ληφθούν μέτρα ώστε μην καούν μαζί με τα ξερά και τα χλωρά...

Ενιαίο μητρώο και προαπαιτούμενα για χρηματοδότηση ΜΚΟ

Ο ίδιος αυτές τις μέρες έχει βρεθεί αντιμέτωπος και με την επιφυλακτικότητα των χορηγών: «παγώνουν» τις χορηγίες τους μέχρι να καταλαγιάσει ο θόρυβος και να χωριστεί... η ήρα από το στάρι στο θολό τοπίο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Ενα τοπίο που θα επιχειρηθεί να ξεκαθαρίσει με τη θέσπιση ενιαίου μητρώου για την εγγραφή ΜΚΟ οι οποίες θα αποκλείονται από την κρατική χρηματοδότηση εάν δεν προσυπογράφουν τη Χάρτα Λογοδοσίας. Δηλαδή, την υποχρέωσή τους -μεταξύ άλλων- για:

  • ετήσιες απολογιστικές εκθέσεις
  • οικονομικό απολογισμό που θα ελέγχεται από ανεξάρτητους ορκωτούς λογιστές
  • ανοιχτές προκηρύξεις 
  • διαδικασίες ελέγχου της λειτουργίας, ώστε πολύ απλά, να αποδεικνύει ότι μπορεί να κάνει αυτό που λέει...

Εντός της εβδομάδας δημοσιεύεται το ΦΕΚ «Ελέγχου και Λειτουργίας των ΜΚΟ», για τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής από το υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή εφοριακού ελεγκτή του υπουργείου Οικονομικών, δικηγόρων, πανεπιστημιακών και εκπροσώπων των ΜΚΟ.

30.000 οι ΜΚΟ στην Ελλάδα – Οι μισές «φαντάσματα» 

Ενα τεράστιο κενό, απαντά την ερώτηση: τι είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Το κενό αυτό, συνοδεύει το τελευταίο σκάνδαλο, η οσμή του οποίου, υπήρχε εδώ και πολύ καιρό. «Στην ουσία, δεν υπάρχει ένα ενιαίο πλαίσιο. ΜΚΟ μπορεί να είναι μια αθλητική ομάδα, μια εταιρία ή ένα ίδρυμα. Αλλη εξαιρείται από το ΦΠΑ, άλλη όχι, αναλόγως με τον τύπο της σύστασής της. Για τους εθελοντές δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη, αν έρθει η επιθεώρηση εργασίας μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα...», σημειώνει ο κ. Φαρμάκης.

15.000, είναι «ΜΚΟ φαντάσματα» που εξαφανίζονται μόλις... απορροφήσουν τα κονδύλια από επιχορηγήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

Αλλά το πιο σημαντικό είναι ο αριθμός των ΜΚΟ στην Ελλάδα: 30.000, από τις οποίες οι μισές, δηλαδή 15.000, είναι «ΜΚΟ φαντάσματα» που εξαφανίζονται μόλις... απορροφήσουν τα κονδύλια από επιχορηγήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Περίπου 2.000 είναι ενεργές και σηκώνουν στις πλάτες τους το βαρύ έργο της προσφοράς, ενώ οι υπόλοιπες υπολειτουργούν!

Μέσα σε αυτό το τοπίο, οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται έντιμα και με κανόνες διαφάνειας (ήδη 16 έχουν υιοθετήσει τη «Χάρτα Λογοδοσίας»), υποστηρίζουν την «αυτοκάθαρση» ως μοναδικό εργαλείο που θα διασφαλίσει τη συνέχειά τους στο έργο της φιλανθρωπίας. Είναι οι πρώτες που ζητούν, σε μια κοινωνία που δυσπιστεί μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, να μπουν καθαροί όροι στη λειτουργία τους ώστε να αποθαρρύνονται όσοι βρίσκουν στις ΜΚΟ «όχημα» πλουτισμού... Το κακό, όπως λέει ο κ. Φαρμάκης, είναι ότι στο σκάνδαλο «εμπλέκονται λίγες ΜΚΟ, με τεράστια όμως ποσά κατάχρησης».

Η «φωτεινή πλευρά» των ΜΚΟ

Σε πολλές περιπτώσεις οι ΜΚΟ έχουν πλήρως αντικαταστήσει τις κρατικές δομές και έχουν καλύψει τα κενά που προκύπτουν από τη μείωση των κοινωνικών δαπανών. Από την Elpis έχουν περάσει κονδύλια ύψους 1,1 δις ευρώ, με αποδέκτες περισσότερες από 1.150 ΜΚΟ και έχει στηρίξει 2.500 προγράμματα σε περισσότερες από 100 χώρες. Στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη αύξηση εθελοντικής συμμετοχής παρατηρείται σε παροχή ειδών και δράσεις για την υγεία σε άπορους και ανασφάλιστους και σε ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών.

http://www.thetoc.gr/koinwnia/article/15000-mko-fantasmata-stin-ellada