21 Φεβρουαρίου 2014

Ποια υπουργεία υπερέβησαν το στόχο των δαπανών -Απόκλιση 198,3 εκατ. ευρώ και από τις Περιφέρειες

Μειωμένες κατά 982,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους ήταν οι δαπάνες και οι απλήρωτες υποχρεώσεις του κράτους το 2013. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια υπουργεία που υπερέβησαν τους στόχους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Τη μεγαλύτερη υπέρβαση, κατά 502 εκατ. ευρώ είχε το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με το ΓΛΚ η υπέρβαση οφείλεται: α) Στη μεταφορά ποσού 300 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, προς επιπλέον ενίσχυση των αρχικών εγγεγραμμένων πιστώσεων για επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ, β) Στην ενίσχυση με επιπλέον πιστώσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό, για την αντιστάθμιση της υστέρησης των αποδόσεων των νοσοκομείων από τον ΕΟΠΥΥ και γ) και στη μεταφορά ποσού 10 εκατ. ευρώ για ανάγκες θέρμανσης των νοσοκομείων, από τις Γενικές Κρατικές Δαπάνες.

Ακολουθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι συνολικές πληρωμές και οι απλήρωτες υποχρεώσεις του φορέα, κινήθηκαν πάνω από τους στόχους, κατά 117,2 εκατ. ευρώ. Η απόκλιση οφείλεται κυρίως στον τακτικό προϋπολογισμό και ειδικότερα στην πληρωμή της έκτακτης παροχής των δικαστικών λειτουργών, ποσού 95 εκατ. ευρώ.

Οι συνολικές πληρωμές και οι υποχρεώσεις που κατέστησαν απλήρωτες στο Υπουργείο Τουρισμού υπερβαίνουν το στόχο που έχει τεθεί κατά 28,5 εκατ. ευρώ ή 61,0% κατά το 2013. Αυτό οφείλεται στην αύξηση των απλήρωτων υποχρεώσεων κατά 29,6 εκατ. ευρώ, λόγω μη εξόφλησης μέχρι τη λήξη του οικονομικού έτους, αντίστοιχου ύψους δαπάνης, που προέκυψε από τελεσίδικη αναγνωριστική δικαστική απόφαση. Η ανωτέρω δικαστική απόφαση βρίσκεται σε στάδιο ελέγχου και σε περίπτωση καταβολής του επιδικασθέντος ποσού στους δικαιούχους, αυτή θα γίνει από πιστώσεις που έχουν προβλεφθεί για το σκοπό αυτό στον προϋπολογισμό του 2014.

Εκτός στόχων βρέθηκαν και οι Περιφέρειες. Σύμφωνα με τα στοιχεία υλοποίησης του προϋπολογισμού των επτά (7) Αποκεντρωμένων Διοικήσεων παρατηρείται απόκλιση της τάξης των 198,3 εκατ. ευρώ ή 15,0%. Η απόκλιση αυτή οφείλεται κυρίως στις πληρωμές του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.