Περίπου 28,8 εκατομμύρια ευρώ μπήκαν στον κρατικό κορβανά τα δύο προηγούμενα χρόνια από τους ελέγχους που έγιναν σε υποθέσεις αιφνίδιου πλουτισμού.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή της βουλευτού των ΑΝΕΛ Μαρίνας Χρυσοβελώνη ανάφερε ότι το 2012...
έγιναν 495 έλεγχοι, βεβαιώθηκαν οφειλές 22 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 17,4 εκατ. ευρώ, ενώ το 2013 έγιναν 428 έλεγχοι, βεβαιώθηκαν 62 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 11,4 εκατ. ευρώ.
Εξέφρασε δε, την ελπίδα ότι μέσα στο 2014 θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος 1.680 υποθέσεων αιφνίδιου πλουτισμού. «Ελπίζουμε εντός του 2014 να τελειώσει αυτή η κληρονομιά», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο υφυπουργός Οικονομικών διέψευσε τις διαρροές με ονόματα φοροφυγάδων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τονίζοντας ότι ούτε ισχύουν, ούτε προήλθαν από το υπουργείο Οικονομικών και πρόσθεσε ότι ο ίδιος έχει στείλει την υπόθεση αυτή στη δικαιοσύνη.
«Κανένας δεν είναι φοροφυγάς επειδή αναφέρεται κάπου. Εφόσον δεν έχουμε απόφαση οριστική για κάποια υπόθεση, κανείς δεν θεωρείται φοροφυγάς», σημείωσε.
Από την πλευρά της η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι αν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς ο έλεγχος της συγκεκριμένης λίστας, τότε θα χρειαστούν 60 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα της.
Να σημειωθεί ότι νωρίτερα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δέχθηκε τα πυρά τόσο του βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Ψυχάρη όσο και του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Νίκου Τσούκαλη, αναφορικά με την καθυστέρηση της εφαρμογής του συστήματος TAXIS.
Ο κ. Ψυχάρης έκανε λόγο για γραφειοκρατικά μέτρα και ξύλινη γλώσσα χωρίς ουσία σε ότι αφορά την φοροδιαφυγή ενώ ο κ. Τσούκαλης για μέτρο που πήγε στις καλένδες.
Απαντώντας στις επικρίσεις των βουλευτών, ο κ. Μαυραγάνης τόνισε την ανάγκη ενός νέου φορολογικού περιβάλλοντος φιλικότερο, όπως είπε, προς τον χρήστη για την αποστολή των πληροφοριών που χρειάζεται το υπουργείο Οικονομικών και σε αυτή τη κατεύθυνση κινείται η ηγεσία του.