10 Φεβρουαρίου 2014

Στον ανακριτή απολογείται ο Άγγελος Φιλιππίδης με υπόμνημα 300 σελίδων

Κρατώντας ανά χείρας το πολυσέλιδο υπόμνημά του το οποίο υπερβαίνει τις 300 σελίδες ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελος Φιλιππίδης απολογείται στον ανακριτή διαφθοράς Γιώργο Ανδρεάδη.
Στην απολογία του θα προσπαθήσει να «τινάξει» από πάνω του το χαρακτηρισμό του υπόπτου φυγής του είχε προσάψει άλλωστε στο ογκωδέστατο πόρισμά της η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου προκειμένου να καταφέρει να αποφύγει την προφυλάκιση. Όσον αφορά τον πυρήνα των κατηγοριών που αντιμετωπίζει ο πρώην πρόεδρος του ΤΤ ο οποίος κρατείται από την περασμένη Τετάρτη, μόλις επέστρεψε από την Τουρκία, θα επιχειρήσει να πείσει τον ανακριτή πως τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για τα επίμαχα δάνεια και πως οι σχέσεις του με τους επιχειρηματίες που έλαβαν τα επίμαχα δάνεια ήταν επαγγελματικές ενώ τίποτα δεν προοιώνιζε την μετέπειτα εξέλιξη που θα είχαν.

«Όταν δόθηκε δάνειο περί που 100 εκατομμύρια στην εταιρία Alapis του ομίλου Λαυρεντιάδη, ήταν ένας εύρωστος όμιλος, ο οποίος λίγους μήνες αργότερα, τρεις για την ακρίβεια, απέκτησε μέσω του επιχειρηματία, την κυριότητα μιας τράπεζας, της Proton Bank με την έγκριση των ελεγκτικών κρατικών αρχών. Γιατί λοιπόν δεν έπρεπε να εγκριθεί αυτό το δάνειο από το ΔΣ του Ταμιευτηρίου;».

Αυτός θα είναι ο άξονας στον οποίο θα κινηθεί ο Άγγελος Φιλιππίδης επιχειρώντας να αποδομήσει το κατηγορητήριο σε βάρος του, το οποίο αφορά ουσιαστικά 4 δάνεια που δόθηκαν στις επιχειρήσεις των Δημ. Κοντομηνά, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, Κυριάκο Γριβέα- Αναστασία Βάτσικα και Παν. Ευθυμίου. Ειδικά δε για το τέταρτο δάνειο των 104 εκατομμυρίων ευρώ , προς τις εταιρίες real estate, του κ. Ευθυμίου για το οποίο μάλιστα εκδόθηκε και δεύτερο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, ο κατηγορούμενος θα εμφανίσει στοιχεία από τη δικογραφία σύμφωνα με τα οποία τα δάνεια αυτά έχουν εξοφληθεί από τον επιχειρηματία Ευθυμίου και η αποπληρωμή τους βαραίνει πλέον άλλον επιχειρηματία που εξαγόρασε τα ακίνητα. Μάλιστα κατά του δεύτερου αυτού επιχειρηματία δεν έχει καν ασκηθεί ποινική δίωξη καθώς φέρεται να τα αποπληρώνει κανονικά.

Ο πρώην επικεφαλής του ΤΤ Θα αρνηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τα δάνεια εκατομμυρίων που δόθηκαν επί εποχής του από το Τ.Τ σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες ήταν χωρίς (ή με ανεπαρκείς) εγγυήσεις και ότι κατέληξαν σε προσωπικούς λογαριασμούς των επιχειρηματιών. Επίσης θα επιχειρήσει να αντικρούσει την κατηγορία της απάτης για τη σύμβαση του Τ.Τ με εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά για την έκδοση πιστωτικής κάρτας.

Ο κ. Φιλιππίδης θα επιμείνει πως η επιστροφή του στην Ελλάδα έγινε αυτοβούλως μόλις αφέθηκε ελεύθερος από τις τουρκικές αρχές για να στηρίξει τον ισχυρισμό του ότι δεν είναι ύποπτος φυγής και δεν υπάρχει κανένας λόγος να κριθεί προσωρινά κρατούμενος. Γι αυτό και ο Άγγελος Φιλιππίδης, μετά την άφιξη του από την Κωνσταντινούπολη δήλωνε σε κάθε ευκαιρία ότι επέστρεψε οικιοθελώς για να βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη. Ο κατηγορούμενος, μάλιστα, θα επικαλεστεί και έγγραφο που κατέθεσε στις Τουρκικές αρχές, με το οποίο εκφράζει την επιθυμία του να επιστρέψει στην Ελλάδα. Επικαλείται δε – και καταθέτει- τις εξουσιοδοτήσεις στους δικηγόρους του να παρακολουθούν την πορεία της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείτο ώστε να παράσχουν εξηγήσεις, αλλά δεν κλήθηκαν ποτέ από την εισαγγελία, καθώς και τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του πως επιθυμεί να επιστρέψει στην Ελλάδα άμεσα, κάτι που έκανε πράξη την περασμένη Τετάρτη.

Μέχρι σήμερα για την υπόθεση του ΤΤ έχουν απολογηθεί 8 κατηγορούμενοι και έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, προεξάρχοντος του επιχειρηματία Δημ. Κοντομηνά στον οποίο επιβλήθηκε εγγύηση μαμούθ 5 εκατομμυρίων ευρώ. Η εγγύηση δεν έχει καταβληθεί ακόμα και ήδη έχει υποβληθεί αίτηση μείωσής της.