24 Φεβρουαρίου 2014

Όλα καλά τα βρίσκει ο Συρμόγλου για το "Έργο Πολιτών"... 5.500 μισθό και 16.000 ευρώ ενοίκιο γραφείων... θεός

Στην αντεπίθεση περνά ο Στέλιος Συρμόγλου, απαντώντας στις αποκαλύψεις για το «Έργο Πολιτών» που έλαβε κατά το χρονικό διάστημα 2005-2010  7,5 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας στο Εtv, o κ. Συρμόγλου είπε ότι το «Έργο Πολιτών» δεν ήταν εθελοντική οργάνωση ούτε ΜΚΟ.

«Ήταν οργανισμός κρατικός που ιδρύθηκε με πράξεις στη βουλή, αποτελούσε θεσμική βούληση της πολιτείας για την προώθηση του εθελοντισμού» τόνισε ο πρώην πρόεδρος του Έργου Πολιτών.

Ο κ. Συρμόγλου παραδέχθηκε ότι ήταν προσωπική επιλογή του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή , ωστόσο όπως είπε δεν υπήρξε κολλητός κανενός.  Αναφορικά με τον μισθό του διευκρίνισε ότι λάμβανε 5.500 ευρώ καθαρά , ενώ επισήμανε  ότι ήταν το υπουργείο Πολιτισμού, ως εποπτεύων φορέας που  επέλεξε και ενοικίασε γραφεία για τον οργανισμό. Όπως είπε ήταν στον Πύργο Αθηνών στον 20ο όροφο και το ενοίκιο ήταν 16.000 ευρώ το μήνα.

«Επανειλημμένως ζήτησα τη μεταστέγασης σε γραφεία σε κτίρια που ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι δεν έγινε δεκτό το αίτημά του.

Ο κ. Συρμόγλου είπε ότι το «Έργο Πολιτών πήρε συνολική επιχορήγηση αμιγώς από τον κρατικό προιυπολογισμό ύψους 7,5 εκατ. ευρώ. Ο οργανισμός με τριμελές Δ.Σ. απασχολούσε 24 άτομα και είχε τρεις συμβούλους.

Ο κ Συρμόγλου υπερασπίστηκε το έργο του οργανισμού το οποίο όπως είπε ήταν πολύπλευρο. Εκπληρώθηκε, τόνισε, ο σκοπός της λειτουργίας του, δηλαδή, η προώθηση του εθελοντικού κινήματος, η καταγραφή εθελοντικών οργανώσεων και ΜΚΟ που έγινε.

«Καταγράψαμε 4800 οργανώσεις λεπτομερώς με τη δράση της καθεμίας» είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι διοργανώθηκαν ημερίδες, συνέδρια, σεμινάρια, μελέτες και έρευνες.

Είπε επίσης ότι ο οργανισμός τηρούσε βιβλία τρίτης κατηγορίας, «κάθε γραμμή εξόδων ήταν καταγεγραμμένη».

«Ήταν ο μόνος οργανισμός που κάθε χρόνο συνέτασσε ισολογισμό, προϋπολογισμό, απολογισμό,  σχέδιο προγράμματος και δράσεων» τόνισε, επισημαίνοντας ότι όλα είχαν την έγκριση του εκάστοτε υπουργού πολιτισμού και οικονομικών.

«500.000 ευρώ έκαναν φτερά»

Σε βαριές καταγγελίες προέβη ο κ. Συρμόγλου για την περίοδο της θητείας του Μιχάλη  Λιάπη στο υπουργείο Πολιτισμού. Όπως υποστήριξε παρότι είχε εγκριθεί 1 εκατ. ευρώ, «ο κ Λιάπης έδωσε μόνο 500.000 ευρώ. Ο κ. Συρμόγλου είπε ότι στη συνέχεια διαπίστωσε ότι αυτά τα χρήματα ούτε δόθηκαν στο Έργο Πολιτών ούτε επέστρεψαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους , όπως έπρεπε.

Αφήνοντας αιχμές για τον κ. Λιάπη, τόνισε ότι «αρνιόταν να προβεί σε ΕΔΕ για το που πήγαν τα χρήματα. Διαμαρτυρήθηκα εντόνως για το ποσό που έκανε φτερά, αναγκάστηκα να κάνω αναφορά στον .κ Ρακιντζή , ενώ έκανα αναφορά και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Κανείς ούτε καν ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Πολιτισμού δεν έβρισκε πού πήγαν τα 500.000 ευρώ».

Ο κ. Συρμόγλου αναφέρθηκε και σε παλαιότερο ρεπορτάζ της Realnews για επιχορήγηση του οργανισμού «Έργο Πολιτών» με 13,5 εκατ. ευρώ. Όπως τόνισε, επικοινώνησε με την εφημερίδα, του απάντησαν ότι τα στοιχεία δόθηκαν από το γραφείο του Παύλου Γερουλάνου και στη συνέχεια εκδόθηκε δελτίο Τύπου από το υπουργείο Πολιτισμού που ανέφερε ότι κατά λάθος χρεώθηκε αυτό το ποσό. «Είναι στον αέρα που δόθηκαν»  συμπλήρωσε ο κ. Συρμόγλου.