27 Φεβρουαρίου 2014

Τι "αγοράζει" όποιος πάρει το 67% του ΟΛΠ

Το δικαίωμα χρήσης, ανάπτυξης και  εκμετάλλευσης του λιμανιού του Πειραιά, και όχι τις υποδομές του ή τη γη, πουλά μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το Ελληνικό Δημόσιο. Πιο συγκεκριμένα, παραχωρεί το 67% του μετοχικού κεφαλαίου, δηλαδή την  καταστατική  πλειοψηφία  της εισηγμένης εταιρείας “ΟΛΠ ΑΕ” που διαθέτει ήδη αυτό το δικαίωμα.

Τούτο υπογραμμίστηκε με τον πιο σαφή τρόπο στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής όπου συζητήθηκε το σχέδιο προκήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα μέσα στις επόμενες ώρες.

Ο ΟΛΠ είναι παραχωρησιούχος του λιμένα μέχρι το 2052 με σύμβαση παραχώρησης μεταξύ εταιρίας και Ελληνικού Δημοσίου και σε καμία περίπτωση δεν είναι ορθή η άποψη ότι το δημόσιο πουλά το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Κατά συνέπεια, η αποκρατικοποίηση αφορά απλώς στη μεταβίβαση αυτής της παραχώρησης.

Όμως προκειμένου το δημόσιο να μεγιστοποιήσει τα έσοδά του από την αποκρατικοποίηση της ΟΛΠ, παράλληλα με τον διαγωνισμό και σε διαβούλευση με τους υποψηφίους αγοραστές, θα δρομολογηθεί η επαναδιαπραγμάτευση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης.

Διαβάστε αύριο, εκτάκτως, στο Κεφάλαιο: Τι περιμένουν στο ΤΑΙΠΕΔ εν όψει του διαγωνισμού για την παραχώρηση του 67% του ΟΛΠ και τι “αποκτά” ο ανάδοχος. Τι συμβαίνει με τον φιλικό διακανονισμό της Cosco με τον ΟΛΠ

Πηγή:www.capital.gr