21 Φεβρουαρίου 2014

Πάνω από 700.000 τα ανασφάλιστα οχήματα στους δρόμους-Τι λέει ο νόμος

Περισσότερα από 700.000 οχήματα κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, όπως έδειξε η ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων απ' όλους του εμπλεκόμενους φορείς. Ένα χρόνο νωρίτερα όταν ανακοινώθηκε ότι θα γίνει διασταύρωση στοιχείων, περίπου 600.000 ιδιοκτήτες έσπευσαν να σφαλίσουν τα οχήματά τους, προκειμένου να αποφύγουν τυχόν αυστηρές συνέπειες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της διασταύρωσης σήμερα κυκλοφορούν:

  • Περίπου 250.000 ανασφάλιστα επιβατικά ΙΧ
  • 326.000 δίκυκλα άνω των 50 κυβικών
  • 1.800 ταξί
  • 120.000 φορτηγά ιδιωτικής χρήσης
  • 25.000 οχήματα διαφόρων χρήσεων ή ανύπαρκτων αριθμών.

Παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς αναμένουν, μετά την ολοκλήρωση της διασταύρωσης στοιχείων, να ξεκινήσει από το ΚΕΠΥΟ η αποστολή των ειδοποιητηρίων επιστολών προς τους ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων.

Σύμφωνα με το νόμο:

Ο κάθε ιδιοκτήτης θα κληθεί να προσκομίσει ασφαλιστήριο εντός 8 ημερών αλλά και να πληρώσει παράβολο υπέρ του ελληνικού δημοσίου, ύψους 250 ευρώ. Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί, τότε θα ενημερώνεται η αστυνομία για να επιλαμβάνεται
Εάν εντοπιστεί κάποιο ανασφάλιστο σε έλεγχο της τροχαίας, τότε το πρόστιμο είναι 500 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος, πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας του οχήματος για 10 ημέρες
Εάν το ανασφάλιστο όχημα εμπλακεί σε τροχαίο, τότε πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας αφαιρούνται για 2 χρόνια.
Η διασταύρωση στοιχείων έδειξε επίσης ότι περισσότερα από 14.000 οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους είναι... αγνώστου προέλευσης καθώς κυκλοφορούν με μαϊμού πινακίδες και οι ιδιοκτήτες των οποίων όχι μόνο δεν καταβάλλουν τα ασφάλιστρά τους αλλά δεν πληρώνουν και τέλη κυκλοφορίας.

Τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο θα πραγματοποιείται η ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων, όπως προβλέπει ο νόμος.