10 Φεβρουαρίου 2014

Γελάει ο κόσμος με Βενιζέλο που κατηγορεί την ΝΔ του Καραμανλή... αυτό του φταίει και από 8 ευρωβουλευτές θα βγάλει 1 κι άν...

Τουλάχιστον προκλητικός μπορεί να χαρακτηριστεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης καθώς στο Στρασβούργο δήλωσε ότι «η Ελλάδα είχε πολύ μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, πολύ μεγάλο και μη χρηματοδοτήσιμο δημόσιο χρέος και έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και ένα πάρα πολύ μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Αυτό δημιουργήθηκε, γιατί μετά την ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ, το 2001, δεν διαμορφώθηκε ένα νέο μοντέλο παραγωγής και ανταγωνιστικότητας και τα κρίσιμα χρόνια, μετά την ένταξη στη ζώνη του ευρώ και μετά το κορυφαίο σημείο προβολής της χώρας που ήταν η προεδρία του 2003 και οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας το 2004, είχαμε...

έξι χρόνια δεξιάς διακυβέρνησης, από τις αρχές του 2004 έως το τέλος του 2009, όπου είχαμε πραγματικό εκτροχιασμό και δημοσιονομικό και διαρθρωτικό.

Αυτό το πρόβλημα σκεπάστηκε, συνέχισε, ο κ. Βενιζέλος και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εξωραϊστούν οι ευθύνες «της δεξιάς» την περίοδο 2004-2009, την οποία χαρακτήρισε «κρίσιμη» και περίπου να αθωωθεί η ΝΔ για τις «ιστορικές ευθύνες» της»

Το ερώτημα που εγείρεται είναι οι δηλώσεις αυτές ήταν εν γνώσει Σαμαρά ; Ο Σαμαράς ως πρόεδρος της ΝΔ και υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή δεν αντιδρά; Συμφωνεί ή διαφωνεί με τον Βενιζέλο ο οποίος θα βρεθεί συντόμως στην λήθη της ιστορίας.(εντάξει ρε Λεωτσάκο (ή πως σε λένε τέλος πάντων)! σε λίγο θα μας πεις και ότι ο Σαμαράς του έγραψε το λόγο ή του τον ενέκρινε!!)

Αντί να προκαλεί με δηλώσεις για τις ευθύνες της Δεξιάς – που προφανώς και υπάρχουν – να δικαιολογήσει γιατί το ΠΑΣΟΚ από 8 ευρωβουλευτές θα εκλέξει 1 ευρωβουλευτή;

Όμως παρά τις προκλητικές δηλώσεις Βενιζέλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε και ορισμένες αλήθειες.

Ποιες ήταν αυτές;

1)«Το ΔΝΤ ήρθε στην Ελλάδα με γερμανική απόφαση»

Λησμόνησε να αναφέρει ο Βενιζέλος ότι επί κυβέρνησης Παπανδρέου ήρθε το ΔΝΤ και ότι ο Βενιζέλος ήταν υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου.

2) «Η Ελλάδα βρίσκεται υπό διαρκή πίεση από την τρόικα λόγω των δανείων που πρέπει να εξυπηρετήσει, της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, αλλά και του προβλήματος της βιωσιμότητας του χρέους»

Τι αναγνωρίζει ο Βενιζέλος ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό πίεση λόγω των δανείων.

Άρα πως θα καταστεί βιώσιμο το χρέος αν δεν αναδιαρθρωθεί δομικά το χρέος;

3)To χρέος, όταν πάψει να υφίσταται θα απελευθερώσει την οικονομία από πολλά και σημαντικά βάρη και θα μπορέσει να λειτουργήσει ως μια κανονική οικονομία»

Με βάση την πρόταση αναδιάρθρωσης η Ελλάδα θα πάρει μια καλή ανάσα το 2064 δηλαδή τότε που μάλλον θα έχουμε όλοι εμείς αποδημήσει εις κύριον.

4)«Κανένας Ευρωπαίος πολίτης δεν έχει πληρώσει ένα ευρώ για την Ελλάδα» και επανέλαβε το ίδιο ειδικά για τους Γερμανούς πολίτες.

Μάλιστα για τη Γερμανία ανέφερε ότι ειδικά στο πρώτο δάνειο, το οποίο ήταν διακυβερνητικό, η ίδια δεν μετείχε.

Αυτή που μετείχε ήταν η KFW, προς την οποία παρείχε εγγυήσεις το γερμανικό δημόσιο.

5)Αν υπάρξει αδιέξοδο;

«Το δάνειο εξυπηρετείται και «κανείς δεν έχει χάσει τίποτα» και «κανείς δεν χρειάζεται να χάσει τίποτα».

Η μόνη επιφύλαξη που κράτησε ήταν για την περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα «οδηγηθεί στο αδιέξοδο», ύστερα από τόσες θυσίες, προφανώς όχι με δική της ευθύνη. Τότε, είπε «θα χάσουν και οι χώρες τα χρήματά τους».

6) «Αν το Eurogroup δηλώσει ότι το χρέος είναι βιώσιμο, ο ιδιωτικός τομέας θα συμφωνήσει αμέσως, θα επενδύσει στην Ελλάδα και θα αγοράσει στην Ελλάδα. Και πρόσθεσε ότι, τελικά, «το παιχνίδι είναι σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό ένα παιχνίδι πολιτικών στερεοτύπων και πολιτικής ρητορικής».

7) «Σχετικά με την τρόικα….η γερμανική κυβέρνηση και άλλες κυβερνήσεις πίεζαν το 2010 να έρθει το ΔΝΤ μέσα στις Βρυξέλλες να εγκατασταθεί γιατί είχε τεχνογνωσία και όχι γιατί είχε κεφάλαια. Η παρουσία του ΔΝΤ μέσα στην ευρωζώνη, όπως φέρεται να είπε ο κ. Βενιζέλος, είναι η εκδήλωση της δυσπιστίας των κυβερνήσεων, απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα, όπως τόνισε, αναβαθμίσθηκε και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας»

www.bankingnews.gr