09 Φεβρουαρίου 2014

Εφοριακοί συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω για φακελάκι αλλά οι δικαστές τους αθώωσαν

Με το ποσό των 30.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα είχαν συλληφθεί επ΄αυτοφώρω δύο εφοριακοί στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο το δικαστήριο που εκδίκασε την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, τους έκρινε αθώους χάρη σε νόμο του 2007... ο νόμος βέβαια υπήρχε και όταν η υπόθεση εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό αλλά παρόλα αυτά έφαγαν τα καμπανίδια.
Οι δύο εφοριακοί της ΔΟΥ Φορολογίας Ανωνύμων Εταιριών Θεσσαλονίκης, ένας επιθεωρητής και μία ελέγκτρια, είχαν πέσει στα χέρια της αστυνομίας τον Ιούνιο του 2007, μετά από καταγγελία επιχειρηματία ότι του ζήτησαν χρήματα για να του δώσουν άμεσα επιστροφή ΦΠΑ ύψους 426.000 ευρώ.

Οι αρχές "μπλόκαραν" τα τηλέφωνα τους και επιβεβαιώθηκε η εμπλοκή τους ενώ κατόπιν συνεννόησης με την αστυνομία, η λογίστρια του επιχειρηματία συναντήθηκε με την εφοριακό έξω από το κτίριο της ΦΑΕ και της έδωσε ένα φάκελο με 30.000 ευρώ.

Σε πρώτο βαθμό οι κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση 2 ετών και 4 μηνών ο καθένας, μετατρέψιμη προς 5 ευρώ την ημέρα για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και της συμμορίας. Τότε η εφοριακός που είχε συλληφθεί επ' αυτοφώρω, είχε υποστηρίξει ότι βγήκε από το κτίριο για να παραλάβει ένα φάκελο με δικαιολογητικά, χωρίς να γνωρίζει ότι περιείχε χρήματα ενώ ο επιθεωρητής αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή. Αμφότεροι επεσήμαναν, μάλιστα, ότι ο επιχειρηματίας "'έστησε" την υπόθεση για να αποφύγει τους ελέγχους.

Την περασμένη Παρασκευή η υπόθεση εκδικάστηκε στο Τριμελές Εφετείο, το οποίο έκρινε αθώους τους κατηγορούμενους, καθώς βασίστηκε στον νόμο που ίσχυε το 2007 για τη δωροδοκία. Σύμφωνα με εκείνο, δεν συνιστούσε δωροδοκία για υποθέσεις καταγγελλόντων που είχαν ήδη περατωθεί. Η διαδικασία για την επιστροφή ΦΠΑ στον συγκεκριμένο επιχειρηματία έκρινε ότι είχε περατωθεί και επομένως θα μπορούσε ο ίδιος να μην δεχτεί να δώσει φακελάκι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ένας εκ των τριών δικαστών της έδρας δεν ταυτίστηκε με την άποψη αυτή και η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία. Ο σχετικός νόμος άλλαξε το 2008.

Πληροφορίες από makthes.gr