20 Φεβρουαρίου 2014

Νέοι Αρχηγοί Στρατού και Λιμενικού Σώματος-Ποιοι είναι;

Αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του Στρατού αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) κατά τη σημερινή συνεδρίαση του στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά.
Ο έως σήμερα αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος κρίθηκε ως ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του και του απονέμεται ο τίτλος του επιτίμου αρχηγού ΓΕΣ.

Τη θέση του καταλαμβάνει ο έως σήμερα διοικητής Α’ Στρατιάς, ο αντιστράτηγος Χρήστος Μανωλάς.
Παράλληλα, προς κάλυψη της κενής θέσης, το ΚΥΣΕΑ τοποθέτησε ως διοικητή Α’ Στρατιάς τον έως σήμερα Γενικό Επιθεωρητή Στρατού, τον αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη.

Την ημέρα των γενεθλίων του έγινε Α/ΓΕΣ
 
Θεωρείτε η μεγάλη συμπάθεια του νυν ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου . Ο αντιστράτηγος Χρήστος Μανωλάς νέος Α/ΓΕΣ “κέρδισε” τον Αβραμόπουλο με το πως μπορεί να “σταθεί” στο εξωτερικό και σε επαφές υψηλού επιπέδου κάτι στο οποίο δίνει σημασία ο ΥΕΘΑ. Ο αντιστράτηγος Μανωλάς είχε χθες τα γενεθλιά του. Πήρε δώρο την Αρχηγία του ΓΕΣ αλλά όχι χαριστικά.

Ποιος είναι ο αντιστράτηγος Μανωλάς;

•Επιλέχθηκε από τις  Ειδικές Δυνάμεις και στη συνέχεια υπηρέτησε ως διοικητής διμοιρίας και διοικητής Λόχου στη 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών.

•Εκπαιδευτής στο ILRRPS (κατάρτιση SOF) στην πόλη Weingarten της Γερμανίας. Το 1988 επέστρεψε στην Ελλάδα και τοποθετήθηκε Διοικητής Σχολείων/Εκπαιδευτής στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου. 

•Στη συνέχεια τοποθετήθηκε διοικητής στο ειδικό τμήμα Αλεξιπτωτιστών (1991-1993) και ακολούθως Διοικητής στο 5ο ΕΤΕΘ (1993-1995).

Το 1995 τοποθετήθηκε Υποδιοικητής στο ΚΕΑΠ απ΄όπου το 1996 του ανατέθηκε η διοίκηση της Ελληνικής Δύναμης στην Βοσνία Εργεγοβίνη η οποία και αναπτύχθηκε στην Βοσνία Εργεγοβίνη και αναλαμβάνει τη Διοίκηση του BELUGA γκρουπ στην πόλη του Βίσοκο για 2 1/2 χρόνια στις αποστολές IFOR και την SFOR. 

•Το 1998 επιστρέφει στην Ελλάδα και αποφοιτεί από τη Σχολή Πολέμου και διοικεί το 1ο Τάγμα Αλεξιπτωτιστών το 1999.

•Το χρονικό διάστημα 2000-2003 τοποθετήθηκε στο JCSC στον Τύρναβο Λάρισας, στη θέση του Διευθυντή J3JOPS και στη συνέχεια του Διευθυντή Κλάδου Επιχειρήσεων J3. Εν τω μεταξύ αναλαμβάνει τη διοίκηση του ελληνικού τάγματος στην ISAF για έξι μήνες (Δεκ. 2001-τέλη Μαΐου του 2002).

Κατά την περίοδο 2003-2004 αποφοιτά από τη Σχολή Εθνικής Άμυνας και τοποθετείται ως Επιτελάρχης της Ταξιαρχίας Καταδρομέων Αλεξιπτωτιστών. 

•Από το 2005-2008 υπηρετεί στο SHAPE ως Δντης 9ου ΕΓ (ACOS J9) και το 2008 προάγεται σε Ταξίαρχο και τοποθετείται στο ΓΕΕΘΑ ως Δντης Δ5 (Εθνικά και Διεθνή Σχέδια). 

•Το 2009 τοποθετείται διοικητής της 79 ΑΔΤΕ και ακολούθως αναλαμβάνει τη διοίκηση της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) κατά την περίοδο 2010-2011.

•Το Μάρτιο του 2011 προάγεται σε Υποστράτηγο και αναλαμβάνει τη διοίκηση της 95 ΑΔΤΕ, στη νήσο Ρόδο. Τον Ιανουάριο του 2012 διορίζεται Στρατιωτικός Αντιπρόσωπος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση

•Τον Ιούλιο του 2012 προάγεται σε Αντιστράτηγο.

•Μιλάει αγγλικά, γερμανικά, σερβοκροατικά, βουλγαρικά και γνωρίζει σε επίπεδο εργασίας, ιταλικά και ισπανικά.

Ο Τσέλιος ήρθε Καταδρομέας κι έφυγε με ψηλά το κεφάλι

Ήρθε Καταδρομέας και Καταδρομέας φεύγει με ψηλά το κεφάλι. Καταδρομέας ήταν πάντα. Ο Αθανάσιος Τσέλιος βρέθηκε στη θεση του Α/ΓΕΣ απρόσμενα. Δεν είχε υπηρετήσει ποτέ σε Γενικό Επιτελείο και αυτό οι …σαλονάτοι του το καταλόγιζαν ως μείον. Με τον αντιστράτηγο Τσέλιο είχαμε όλη κι όλη μια επαφή γνωριμίας στο γραφείο του . Δεν χρειάζεται πολύ ώρα για να καταλάβεις ότι είναι άνθρωπος καθαρός ,αγνός και πάνω απ΄ όλα Καταδρομέας. 

Το γραφείο πράγματι “δεν τον χωρούσε”. Πιθανόν οι επαφές ,οι συναντήσεις και τα τελετουργικά επίσης να μην του ταίριαζαν, γιατί κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας το κυρίαρχο θέμα ήταν ο Έβρος, τα νησιά και το προσωπικό που υπηρετεί εκεί. Εκεί που τα ΄χει “φάει με το κουτάλι” ο Τσέλιος.

Επειδή στην Ελλάδα κοιτάμε πάντα τα “φρου φρου και τ΄ αρώματα” αγνοώντας πολλές φορές την ουσία μπορούμε να πούμε ότι ο Καταδρομέας Τσέλιος στους λίγους μήνες που τον άφησαν στην καρέκλα του ΓΕΣ έκανε πολλά περισσότερα από “σαλονάτους” συναδέλφους τους που δεν έχουν την τύχη να έχουν γνωρίσει τόσο καλά τα σύνορα.

Αυτό που θα κρατήσω από την ολιγόλεπτη κουβέντα με τον Αρχηγό είναι αυτό που είπε για την κριτική των δημοσιογράφων : “Εμένα χτυπάτε με όσο θέλετε. Ακόμη και κάτω από την μέση. Τον στρατό όμως όχι”. Δεν τα λένε αυτά οι “σαλονάτοι”. Μόνο οι Καταδρομείς.

Τι έκανε ο Τσέλιος τους μήνες που έμεινε; Ότι μπορούσε και δεν ήταν λίγα.

Ιδού:

•Φέτος, επιτεύχθηκε απορρόφηση του Προϋπολογισμού του ΓΕΣ στο 97,5%. Για να συμβεί αυτό είχε γίνει η μεταφορά όλων των πιστώσεων των αδιάθετων χρημάτων από κωδικό σε άλλο κωδικό μέχρι 15 Οκτωβρίου 2013, με αποτέλεσμα να δοθούν επιπλέον των διατεθέντων ως τότε άλλα 2 εκατομμύρια ευρώ για συντήρηση εγκαταστάσεων και 4 εκατομμύρια για συντήρηση μέσων, σε σχέση με την περσινή χρονιά. Από τα διατιθέμενα χρήματα δεν χάθηκε ούτε ευρώ για καύσιμα.

•Το ΓΕΣ έδωσε 9 ημέρες εκτός έδρας σε Έβρο και Νησιά, 7 ημέρες στην Ξάνθη και Κομοτηνή και 3 ημέρες σε όλο το άλλο προσωπικό, τα Χριστούγεννα.

•Μέσα στο 2013 έγιναν για πρώτη φορά ασκήσεις με πραγματικά πυρά, μεγάλης και μικρής κλίμακας, την νύχτα (Νυχτερινή Αστραπή, Νικηφόρος, κτλ).

•Προχώρησε το θέμα προμήθειας των πυρομαχικών των αρμάτων 120 χιλιοστών, και επιτεύχθηκε η δέσμευση του ποσού στον προϋπολογισμό του 2013, για την προμήθεια των 12.000 πυρομαχικών.
Με απόφαση ΚΥΣΕΑ αλλαγή και στον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος
Ο υποναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος, που υπηρετούσε ως Γενικός Επιθεωρητής του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής. αναλαμβάνει αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, στη θέση του αντιναύαρχου Δημήτρη Μπαντιά.

Η εισήγηση του υπουργού Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη προς το ΚΥΣΕΑ για αντικατάσταση του αρχηγού του σώματος έγινε δεκτή για δύο λόγους. Ο πρώτος ήταν ότι ο υποναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος ήταν αυτός που υλοποίησε με επιτυχία το λιμενικό Καλλικράτη και ο δεύτερος η έγκαιρη προετοιμασία του νέου αρχηγού για το δεύτερο κύμα κρίσεων που θα γίνει το Μάρτιο και θα αφορά τις χαμηλότερες βαθμίδες της ιεραρχίας του σώματος.
Ο νέος αρχηγός διακρίνεται για τις οργανωτικές του ικανότητες ενώ η παράδοση - παραλαβή των νέων καθηκόντων του θα γίνει τη Δευτέρα 24/02.
Γεννήθηκε στα Τσίπιανα - Ηλείας στις 10 Μαρτίου 1960. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αρρένων Αμαλιάδας το 1977 και είναι Πτυχιούχος της Παντείου Α.Σ.Π.Ε. Το 1982 κατετάγη στο Στρατό Ξηράς και υπηρέτησε την θητεία του στη Σάμο. Το 1984 εισήχθη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και το 1985 ορκίστηκε Σημαιοφόρος ΛΣ.
Κατά τις περιόδους 1986 - 1992 και 1994 - 2006 υπηρέτησε ως εισηγητής και Τμηματάρχης, αντίστοιχα, στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (Διευθύνσεις Ναυτιλιακής Υποδομής και Ναυτιλιακής Πολιτικής). Στο διάστημα αυτό χειρίστηκε θέματα προσέλκυσης ναυτιλιακών δραστηριοτήτων στη χώρα, ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών πλοίων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων, ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού και των συναφών με τη ναυτιλία δραστηριοτήτων. Διετέλεσε επί σειρά ετών προϊστάμενος της υπηρεσίας Μητρώου Ναυτικών Εταιρειών και είχε ενεργό ρόλο στην θεσμοθέτηση του νομικού πλαισίου εταιρειών εκμετάλλευσης πλοίων αναψυχής.
Επίσης, υπηρέτησε ως Λιμενάρχης στη Λευκάδα (1992-1994), Ναυτιλιακός Ακόλουθος στο Σύδνεϋ Αυστραλίας (2006-2008) και Κεντρικός Λιμενάρχης στην Πάτρα, σε μια περίοδο (2008-2010) ανάληψης κρίσιμων πρωτοβουλιών αντιμετώπισης του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης στο λιμάνι και την πόλη της Πάτρας.
Με την προαγωγή του στο βαθμό του αρχιπλοιάρχου ΛΣ το 2010, ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή Ασφάλειας του Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και το 2011 προϊσταμένου του Κλάδου Ασφάλειας. Στη διάρκεια της θητείας του στις θέσεις αυτές, εργάστηκε στην κατεύθυνση ενίσχυσης της διακλαδικής συνεργασίας των Υπηρεσιών επιβολής του νόμου στη χώρα, με στόχο την βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ στον τομέα καταπολέμησης διακίνησης ναρκωτικών, δίωξης του λαθρεμπορίου και εξάρθρωσης οργανωμένων δικτύων διακίνησης αλλοδαπών στην Ελλάδα. Επίσης, από τις θέσεις αυτές, εκπροσώπησε το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ σε διμερείς και διεθνείς συναντήσεις και συνέβαλε στην περαιτέρω ανάπτυξη της διεθνούς συνεργασίας του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ με υπηρεσίες και Οργανισμούς (FRONTEX) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών.
Τον Οκτώβριο 2011 προήχθη στο βαθμό του υποναυάρχου ΛΣ και το Φεβρουάριο 2012, επιπρόσθετα με τα καθήκοντα του προϊσταμένου Κλάδου Ασφάλειας, ανέλαβε καθήκοντα Επιθεωρητού Βορείου Αιγαίου, στην εποπτεία του οποίου υπάγονται οι Περιφερειακές Διοικήσεις του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, με έδρα τον Βόλο, τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα.
Την 04-09-2012 ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Επιθεωρητή Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Ομιλεί την Αγγλική Γλώσσα. Έχει τιμηθεί με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος Τιμής, το παράσημο Ταξιάρχη Τάγματος Φοίνικα, με το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α΄ τάξεως και τις διαμνημονεύσεις : Αξίας και Τιμής, Ευδοκίμου Διοικήσεως Α΄ Τάξεως, Ευδοκίμου Επιτελικής Υπηρεσίας Α΄ Τάξεως και Πολυετούς Υπηρεσίας Α΄ Τάξεως.
Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο κοριτσιών.