21 Φεβρουαρίου 2014

Βιομηχανία: «Μαχαίρι» και στις εργοδοτικές εισφορές μετά τα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους

Μετά τα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, τη διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων και τις ενισχύσεις μέσω του νέου ΕΣΠΑ, η κυβέρνηση εστιάζει πλέον τις προσπάθειες της για την ενίσχυση της βιομηχανίας στη δραστική μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι το κόστος του μέτρου υπολογίζεται σε τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ, από το οποίο όμως θα πρέπει να αφαιρεθεί το όφελος που θα προκύψει από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας εξαιτίας της μείωσης του κόστους της μισθοδοσίας (υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες από 30.000 νέες θέσεις εργασίας), καθώς και το πρόσθετο όφελος από την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, άρα και των φορολογικών εσόδων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αναζητούνται επίσης ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψη του κόστους (όπως συνέβη με την προηγούμενη μείωση των εισφορών κατά 1,1 μονάδες, που έγινε χωρίς μείωση συντάξεων), ενώ εξετάζεται αν η μείωση των εισφορών θα γίνει εφάπαξ ή σε τρεις ετήσιες δόσεις, από 1,3 μονάδες κάθε φορά.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της διϋπουργικής επιτροπής για τη βιομηχανική πολιτική που συνεδρίασε -για πρώτη φορά- υπό τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σημείωσε πως εκκρεμεί η μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9 μονάδες, ζήτημα που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.

Πάντως, το υπουργείο Εργασίας δεν συνδέει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους με την παροχή κινήτρων από την πλευρά της βιομηχανίας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι η βιομηχανία στη χώρα είχε στοχοποιηθεί, αλλα τώρα με τη λειτουργία της διϋπουργικής επιτροπής θα καταρτισθεί ένας οδικός χάρτης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης  Δασκαλόπουλος εκτίμησε πως η απασχόληση θα αυξηθεί αυτόματα εφόσον βελτιωθούν τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων ενώ παρέπεμψε σε κάθε επιχείρηση ξεχωριστά για τις επιπτώσεις των μέτρων στην απασχόληση. Σε κάθε περίπτωση χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι εφαρμόζονται μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Εκπρόσωποι της βιομηχανίας που μετείχαν στη συνεδρίαση απέφυγαν να αναλάβουν οποιαδήποτε δέσμευση που να συνδυάζεται με την απασχόληση.