24 Φεβρουαρίου 2014

Εκδήλωση της ΝΔ για τη συμμετοχή Κυπρίων στους εθνικούς αγώνες

«Χιλιάδες Κύπριοι αγωνιστές έδωσαν τη ζωή τους για τα εθνικά ιδανικά» τόνισε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργος Σούρλας, μιλώντας απόψε στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Γραμματεία Κοινωνικών Δικτύων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων της Νέας Δημοκρατίας, με θέμα: «Η συμμετοχή των Ελληνοκυπρίων στους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους».
Ο κ. Σούρλας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συμμετοχή και στις θυσίες των Κυπρίων κατά το έπος του 1940 και τη συνεισφορά τους στο κίνημα του Αλέξανδρου Υψηλάντη το 1821, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των 7.963 νεκρών Ελλήνων πολεμιστών του ελληνοαλβανικού μετώπου οι οποίοι ακόμη δεν έχουν αναγνωρισθεί και δεν τους έχουν αποδοθεί οι οφειλόμενες τιμές.

Στον ρόλο της ορθόδοξης εκκλησίας στη συνέχεια του κυπριακού Ελληνισμού αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης Γιάννης Παναγιωτόπουλος, με ιδιαίτερες αναφορές στις περιόδους της «φραγκοκρατίας», της «ενετοκρατίας» και της «τουρκοκρατίας».

Στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόσωπο του Εφραίμ του Β’ του Αθηναίου, τον οποίο αποκάλεσε «μεγάλη πολιτική και εκκλησιαστική μορφή». Ο Εφραίμ ο Β’ διετέλεσε αρχιεπίσκοπος Κύπρου και πατριάρχης Ιεροσολύμων ενώ άφησε πλούσιο συγγραφικό και εκδοτικό έργο.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι ο αριθμός των Τούρκων της Κύπρου «ουδέποτε υπερέβη ιστορικά τις τρεις ή τέσσερις χιλιάδες και ότι οι υπόλοιποι προήλθαν από βίαιους εξισλαμισμούς».

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης, ο Ανδρέας Βοσκός, ομότιμος καθηγητής της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ), ο Πέτρος Παπαπολυβίου αναπληρωτής καθηγητής της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου αναπληρωτής καθηγητής ιστορίας του ΕΚΠΑ και ο Ανάστος Δημητρόπουλος πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Α΄ Αθηνών Προκόπης Παυλόπουλος, Β’ Αθηνών Κατερίνα Παπακώστα, ο βουλευτής Β’ Πειραιά και αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης και η ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα.

http://ysterografa.gr/politics/ekdilwsi-tis-nd-gia-ti-summetoxi-kupriwn-stous-e8nikous-agwnes