01 Φεβρουαρίου 2014

Καραμανλής: Αντίπαλός μας δεν είναι ο Σαμαράς αλλά η ανωριμότητα του ΣΥΡΙΖΑ

Το νέο τοπίο στην Κεντροδεξιά προσδιορίζει το κατηγορηματικό «όχι» του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να συμπράξει σε οποιαδήποτε σενάρια ανατροπής του Αντώνη Σαμαρά  πριν ή μετά τις ευρωεκλογές και το μήνυμα που έστειλε στην οικογένεια Μητσοτάκη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Μανώλη Κοττάκη το οποίο δημοσιεύεται στο περιοδικό Crash που κυκλοφορεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα  υπάρχει έντονη κινητικότητα στην Κεντροδεξιά, με συναντήσεις και γεύματα, όπως:

-Η διαρροή για βέτο του Κ. Καραμανλή στο ενδεχόμενο να περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στις επόμενες εκλογές  ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας,

-Οι συναντήσεις Καραμανλή με τη Ντόρα Μπακογιάννη,

-Η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού να ψηφίσει υπέρ της άρσης της ασυλίας του Πάνου Καμμένου,        

-Η καταφατική απάντηση Καραμανλή στο ερώτημα Σαμαρά για διαγραφή του Μιχάλη,

-Η  συμμετοχή του Λευτέρη Ζαγορίτη στην επιτροπή των αυτοδιοικητικών εκλογών κ.α.

Κατά το ρεπορτάζ υπήρξαν σκιές αλλά πρόσκαιρα μετά την έναρξη της δικαστικής έρευνας εναντίον του πρώην προέδρου του ΤΤ Άγγελου Φιλιππίδη, καθώς γρήγορα διευκρινίστηκε ότι η δικαιοσύνη λειτούργησε αυτόνομα χωρίς να υπάρξει πίεση σε οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Σημαντικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της καχυποψίας,  που κάποια στιγμή φέρεται να είχε δημιουργηθεί,  έπαιξε η συνάντηση Σαμαρά-Καραμανλή, με πρωτοβουλία του πρώτου, στο πατρικό του στην οδό Μουρούζη.

Η συνάντηση έδωσε την αφορμή να δοθούν εξηγήσεις για περιστατικά  που ενόχλησαν την κάθε πλευρά και να συμφωνήσουν οι δύο πολιτικοί άνδρες ότι η συνοχή της ΚΟ της ΝΔ είναι δεδομένη και ότι κανείς δεν επιθυμεί να διαταράξει την κοινή πορεία προς τις ευρωεκλογές.

 Κατακλείδα της συνάντησης ήταν ότι ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε  ότι θα κάνει τα πάντα για να μην υπογραφεί νέο μνημόνιο και για να πάει ομαλά η χώρα σε εκλογές το 2016. Από την πλευρά του ο Κώστας Καραμανλής διαμήνυσε: «Ένα πράγμα πρέπει να έχεις στο νου Αντώνη. Πρέπει οπωσδήποτε η ΝΔ να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές». Όπως διευκρινίστηκε αργότερα, αυτό δεν έγινε για να μπει πήχης στον Σαμαρά, αλλά γιατί φοβίζει τον πρώην πρωθυπουργό η ανωριμότητα του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο προγράμματος και στελεχών.

Όμως, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ρήγμα έχει υπάρξει και πάλι με τη Ντόρα Μπακογιάννη, ύστερα από το σενάριο να σταλεί επίτροπος στις Βρυξέλλες ο Γ. Στουρνάρας  αντί της ίδιας, όπως προέβλεπε η αρχική συμφωνία τους, ενώ υπάρχουν και προειδοποιητικά μηνύματα από εφημερίδες των Βρυξελλών με τίτλο «τη Ντόρα δεν μπορείς να την αγνοήσεις»… Το σίγουρο είναι ότι μέχρι τις ευρωεκλογές τουλάχιστον θα  υπάρχει ανακωχή στο εσωτερικό της Κεντροδεξιάς.