«Φέσι» στα ΑΕΙ στα οποία εργάζονται έχουν βάλει γιατροί, οδοντίατροι, δικηγόροι και μηχανικοί, που παράλληλα ασκούν ελεύθερο επάγγελμα. Πολλοί δεν καταβάλουν ποσοστό των εσόδων τους, μία μορφή παρακράτησης και το ζήτημα αναμένεται να ξεκαθαριστεί με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Εκτιμάται πως το 30% των πανεπιστημιακών που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα δεν καταβάλλει την παρακράτηση, με αποτέλεσμα να οφείλουν εκατομμύρια ευρώ. Αυτό δήλωσε στην «Καθημερινή» πανεπιστημιακός με διοικητική πείρα σε κεντρικό ίδρυμα.
Το 2002 είχε κατατεθεί στο ΣτΕ προσφυγή κατά της επιβολής της παρακράτησης και η απόφαση αναμένεται σύντομα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», υπάρχει ανησυχία μήπως τελικά είναι υπόχρεοι για την απόδοση της παρακράτησης και οι καθηγητές νομικών σχολών που είναι μέτοχοι σε δικηγορικές ανώνυμες εταιρείες, όπου δεν μπορεί να επιβληθεί παρακράτηση. Εξαίρεση που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους άλλους κλάδους.
Η παρακράτηση 30% των μεικτών εσόδων των πανεπιστημιακών που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα καθιερώθηκε με νόμο του 1997. Το ποσοστό μειώθηκε αρχικά σε 15% και στη συνέχεια σε 10%, αλλά είχε κατατεθεί από το 2002 προσφυγή στο ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας του μέτρου.