16 Φεβρουαρίου 2014

ΠΑΣΟΚ: Ανοιχτά μέτωπα στις περιφέρειες – Τι θα γίνει με την υποψηφιότητα Σγουρού

Στη διατήρηση σημαντικών δυνάμεων στις περιφέρειες και στους δήμους, καθώς ο αυτοδιοικητικός χώρος αποτελούσε επί πολλά χρόνια για το ΠΑΣΟΚ προνομιακό πεδίο, επιχειρεί η Χαριλάου Τρικούπη στην πορεία προς τις κάλπες του προσεχούς Μάη.
Στόχος του ΠΑΣΟΚ, που από τις βουλευτικές εκλογές του 2012 «διαβάζει» μονοψήφια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και «βλέπει» σημαντική συρρίκνωση των δυνάμεών του πανελλαδικά, είναι να περιορίσει όσο το δυνατόν τις απώλειες στον αυτοδιοικητικό χάρτη, επενδύοντας στη στήριξη νυν περιφερειαρχών και δημάρχων για τη μάχη του δεύτερου γύρου. Το γεγονός, δε, ότι το ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 κατάφερε να στηρίξει και να εκλέξει οκτώ περιφερειάρχες, τους δημάρχους Αθήνας και Θεσσαλονίκης και σειρά άλλων ανά την επικράτεια διαμορφώνει εκ των πραγμάτων μια θετική αφετηρία εκκίνησης παρά τις προφανείς δυσκολίες.

Εμπειρα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι το «παιχνίδι είναι ανοιχτό» – όπως και «διαρκές» το κάλεσμα προς τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους να ενθαρρύνουν την προσπάθεια ικανών στελεχών στους δήμους και στις περιφέρειες να δώσουν αξιόπιστες λύσεις ενταγμένες σε ένα Εθνικό Σχέδιο για τη μετά το Μνημόνιο εποχή.

Ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει τα τελευταία 24ωρα διαδοχικά ραντεβού για να «κλειδώσει» τις υποψηφιότητες στις περιφέρειες. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται στην τελική φάση η συζήτηση για την πιθανή κάθοδο στην Κεντρική Μακεδονία της πρώην βουλευτού Εύας Καϊλή, στα Ιόνια της νυν βουλευτού Αντζελας Γκερέκου και στη Στερεά Ελλάδα της πρώην υπουργού Κατερίνας Μπατζελή.

Η υποψηφιότητα της Εύας Καϊλή έχει, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, συγκριτικά πλεονεκτήματα, αφού έχει απήχηση στις νεαρές ηλικίες και στα αστικά στρώματα της Θεσσαλονίκης και μπορεί να αναπτύξει δυναμική λόγω του γεγονότος ότι οι «γαλάζιοι» κατεβαίνουν με δύο ψηφοδέλτια (των κ. Ιωαννίδη και Τζιτζικώστα). Στο «μικροσκόπιο» έχει μπει και η υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή Αγγελου Τόλκα, ο οποίος λέγεται ότι μπορεί να διεμβολίσει τη «δεξαμενή» του Μ. Μπόλαρη (θα κατέλθει ενδεχομένως με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ).

Στην περίπτωση που δεν καταλήξουν στην υποψηφιότητα της Κ. Μπατζελή, τότε στη Στερεά Ελλάδα θα κατέλθει ο Νίκος Τσώνης (πρώην βουλευτής Φθιώτιδας – συζητούνται επίσης τα ονόματα του Σ. Κεδίκογλου και αυτοδιοικητικών στελεχών).

Η Χαριλάου Τρικούπη έχει, δε, ήδη βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της Αντζ. Γκερέκου, καθώς πιστεύουν ότι η βουλευτής Κέρκυρας έχει «θετική εικόνα» και στα άλλα νησιά του Ιονίου.

Ο «γρίφος» που απασχολεί τη Χαριλάου Τρικούπη αφορά την πολυπληθέστερη περιφέρεια της Αττικής. Ο νυν περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του – εάν, ωστόσο, αποφασίσει να διεκδικήσει την επανεκλογή του, θα έχει και πάλι τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Ο ίδιος δηλώνει ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα ανακοινώσει την απόφασή του – που, όπως φαίνεται, εξαρτάται εν πολλοίς και από την επιλογή στο δίλημμα Παχατουρίδη για την πιθανή κάθοδό του.

Η Χαριλάου Τρικούπη είναι πολύ κοντά στο να κλειδώσει η απόφαση για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου υπάρχουν αντιδράσεις από τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη στήριξη του Πέτρου Τατούλη, που όμως διατηρεί σημαντικά ποσοστά δημοφιλίας.

Θετικές είναι οι προβλέψεις για το πέρασμα στον δεύτερο γύρο και την τελική μάχη των νυν περιφερειαρχών κ. Σταύρου Αρναουτάκη (Κρήτη), Γ. Μαχαιρίδη (Νότιο Αιγαίο), Απ. Κατσιφάρα (Δυτική Ελλάδα) και Αρ. Γιαννακίδη (Αν. Μακεδονία – Θράκη). Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει επίσης τον νυν περιφερειάρχη Β. Αιγαίου κ. Γιακαλή, στη Δ. Μακεδονία εκτός απροόπτου τον κ. Παπαϊορδανίδη, ενώ στη Θεσσαλία και την Ηπειρο θα στηρίξουν πιθανότατα κοινό υποψήφιο με τη ΔΗΜΑΡ (στη Θεσσαλία ακούγεται ως πιθανή η κάθοδος του πρώην βουλευτή Β. Εξαρχου).

ΕΘΝΟΣ
lykavitos.gr/archives/89328