19 Φεβρουαρίου 2014

Εναντίον του "κουρέματος" τα συντρόφια του ΣΥΡΙΖΑ στη Γερμανία... Θα χάσει ο γερμανός φορολογούμενος λένε...

«Ένα κούρεμα χρέους για την Ελλάδα δεν αποτελούσε ως τώρα θέμα, αλλά τώρα ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιβεβαιώνει για πρώτη φορά υποθέσεις εργασίας σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ η Αριστερά προειδοποιεί για ενδεχόμενη επιβάρυνση των φορολογουμένων», γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt", σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο "Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη», που αναφέρεται σε δήλωση της αντιπροέδου του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Ζάρα Βάγκενκνεχτ.

«Η (γερμανική) κυβέρνηση θέλει πάλι να πει ψέμματα στην κοινή γνώμη μέχρι το καλοκαίρι - μάλλον μέχρι μετά τις ευρωεκλογές» δηλώνει η κυρία Βάγκενκνεχτ στην εφημερίδα, αναφερόμενη στην απάντηση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών σε ερώτηση της κοινοβουλευτικής της Ομάδας στη Μπούντεσταγκ. Σε αυτή την απάντηση, ο υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ «επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενός εσωτερικού εγγράφου του υπουργείου, το οποίο επεξεργάζεται τα σενάρια για μια επιπρόσθετη χρηματοδότηση ή ένα κούρεμα χρέους για την Ελλάδα» αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει ότι τέτοιου είδους δημοσιεύματα μέχρι τώρα πάντα διαψεύδονταν.

Κατά τον κ. Κάμπετερ, πρόκειται για ένα «κείμενο εργασίας», το οποίο είχε συνταχθεί από το υπουργείο Οικονομικών ως βάση συζήτησης στο εσωτερικό της κυβέρνησης. «Η εσωτερική διαδικασία διαμόρφωσης άποψης στην κυβέρνηση για αυτό το θέμα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη», αναφέρεται στην απάντηση του υπουργείου. Το έγγραφο, όπως διευκρινίζεται, «δεν προσφέρεται ακόμη για τη δημοσιοποίηση αποσπασματικών ή πρόωρων αποτελεσμάτων».

Η κ. Βάγκενκνεχτ εκτιμά ότι η απάντηση του υπουργείου επιβεβαιώνει την θέση του κόμματός της ότι οι τράπεζες και οι κατέχοντες θα συνεχίσουν να προστατεύονται από απώλειες μέσω των δισεκατομμυρίων των φορολογούμενων. «Ο υπουργός Οικονομικών σκέφτεται μάλλον και ένα κούρεμα χρέους», δηλώνει και προσθέτει ότι το κούρεμα θα ήταν τώρα ακριβό και για τη Γερμανία, διότι τα ελληνικά ομόλογα δεν βρίσκονται πλέον στους επενδυτές, αλλά, μέσω της ομπρέλας διάσωσης, στους φορολογούμενους. «Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη. Χωρίς έναν φόρο περιουσίας για τους Έλληνες ολιγάρχες, δεν γίνεται», τονίζει η αντιπρόεδρος της Αριστεράς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο πεντασέλιδο εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου για την Ελλάδα αναφέρονται διάφορες δυνατότητες για το πώς η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ για το θέμα της Ελλάδας. «Αναφέρονται τόσο ένα δεύτερο κούρεμα χρέους όσο και ένα ‘περιορισμένο πρόσθετο πρόγραμμα', στο οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει νέο χρήμα από τον ΕΜΣ. Σύμφωνα με το κείμενο εργασίας, ένα τρίτο πακέτο για την Ελλάδα θα μπορούσε να κυμαίνεται μεταξύ 10 και 20 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα ήταν συνδεδεμένο με τον όρο η κυβέρνηση στην Αθήνα να προχωρήσει πιο αποφασιστικά από ό,τι ως τώρα τις μεταρρυθμίσεις» σημειώνεται στο δημοσίευμα, αλλά διευκρινίζεται ακόμη και το γεγονός ότι «εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών ήδη διέψευσε ότι σχεδιάζεται ένα νέο κούρεμα».
Διαφήμιση

Πηγή: http://www.skai.gr