25 Φεβρουαρίου 2014

Bloomberg: Ελπίδα ‘απογείωσης’ για το λιμάνι του Πειραιά... 98% ανάπτυξη το 2001!

Όταν το μεγαλύτερο πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων στον κόσμο, το Bloomberg, προβαίνει σε αναφορά-αφιέρωμα στο λιμάνι του Πειραιά με άκρως θετική προδιάθεση, τότε το συμπέρασμα είναι, ότι μάλλον βρίσκεται σε καλό δρόμο ένας ακόμα αναξιοποίητος πυλώνας ισχύος της ελληνικής οικονομίας.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, το λιμάνι, μπορεί από την 11η θέση που καταλαμβάνει σήμερα ανάμεσα στους εμπορικούς λιμένες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να βρίσκεται σύντομα στην τέταρτη με πέμπτη θέση, μαζί με το Ρότερνταμ, το Αμβούργο, την Αμβέρσα, τη Βρέμη και τη Βαλένθια.

Τονίζεται, ότι το 2011 η ανάπτυξη του λιμανιού έφτασε στο ποσοστό ρεκόρ του 98%, το μεγαλύτερο ανάμεσα στην πρώτη εικοσάδα με τα μεγαλύτερα λιμάνια στον κόσμο, όπως κατέγραψε στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

Αναφορά γίνεται και για τη λειτουργία δύο προβλητών από την κινεζική Cosco, καθώς και για την κατασκευή μιας τρίτης. Επίσης, για τη συμφωνία με τον κολοσσό Hewlett-Packard (HP) με έδρα την Καλιφόρνια των ΗΠΑ και την επίσης κολοσσιαία εταιρία Huawai Technologies της Κίνας.

Η κυβέρνηση στοχεύει στην πώληση του 67% του ΟΛΠ και της διαχείρισης του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, ώστε να αναπτυχθούν οι υποδομές κατά τέτοιον τρόπο που να καταστήσουν τον Πειραιά την πιο ελκυστική επιλογή για τις εταιρίες που προωθούν τα εμπορεύματά τους στην Ευρώπη με πλοία που εισέρχονται στη Μεσόγειο δια του καναλιού του Σουέζ.

http://www.defence-point.gr/news/?p=96601