21 Φεβρουαρίου 2014

Γελάει το σύμπαν μαζί του! Economist: Ντροπή σε Παπανδρέου για το θέμα των ΜΚΟ!

«Πολιτικό ναρκοπέδιο» χαρακτηρίζει ο Economist σε άρθρο του το σκάνδαλο των ΜΚΟ στην Ελλάδα.

Το βρετανικό περιοδικό σημειώνει ότι «δεν περνά σχεδόν ούτε μία εβδομάδα στην Ελλάδα χωρίς κατηγορίες για διαφθορά στο Δημόσιο», τονίζοντας ότι ήταν τώρα η σειρά του υπουργείου Εξωτερικών καθώς... μετά από πολύμηνη αστυνομική έρευνα αποδείχθηκε ότι υπήρξε κακοδιαχείριση σε περίπου 600 ΜΚΟ που έρευνα στα Βαλκάνια από το 2000 μέχρι το 2008.


«Οι περισσότερες ΜΚΟ συστάθηκαν με την έγκριση του Γιώργου Παπανδρέου κάτω από την αιγίδα της Hellenic Aid, το τμήμα ενίσχυσης στο εξωτερικό. Μέρος του προγράμματος ήταν να ενισχυθούν οι δεσμοί με τις αναδυόμενες δημοκρατίες στα δυτικά Βαλκάνια. Η -τότε- πλούσια Ελλάδα έδωσε 600 εκ. ευρώ σε πακέτα ανάπτυξης στους γείτονες της. Περίπου 87 εκατ. ευρώ πήγαν σε ΜΚΟ την περίοδο που ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν υπουργός από το 2000 μέχρι το 2004, ενώ περίπου 30 εκ. ευρώ δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί που πήγαν σύμφωνα με τους ανακριτές» τονίζει ο Economist.

To βρετανικό περιοδικό κάνει ειδική αναφορά στην ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» του Κώστα Τζεβελέκου που -αν και επιχορηγήθηκε με 9 εκ. ευρώ- είναι άγνωστο το πόσα από τα προγράμματα εκτέλεσε τελικά.

Τέλος, ο Economist τονίζει πως «το σκάνδαλο είναι ντροπιαστικό για τον κ. Παπανδρέου, πουκάθεται τώρα στον “πάγκο” του ΠΑΣΟΚ, και θα μπορούσε να βλάψει τις πιθανότητες του για επάνοδο στην πολιτική».