01 Μαρτίου 2014

Εισβολή 2.000 Ρώσων στρατιωτών στην Κριμαία - Επικοινωνία Μέρκελ-Πούτιν - Ο Ομπάμα έσκισε το καλσόν του...: Θα υπάρξουν συνέπειες αν υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση στην Ουκρανία

Το Κίεβο καταγγέλλει ότι 13 μεταγωγικά με 150 καταδρομείς το καθένα προσγειώθηκαν σε αεροδρόμιο της Κριμαίας - Η Ρωσία κάνει λόγο για «κινήσεις προστασίας του στόλου της Μαύρης Θάλασσας» - Νέκρωσαν οι τηλεπικοινωνίες στη Συμφερόπολη - Κλειστός ο εναέριος χώρος στην περιοχή

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη χερσόνησο της Κριμαίας η οποία τις τελευταίες ώρες έχει εξελιχθεί σε θέατρο των εξελίξεων στη χώρα.

Όπως μετέδωσε λίγο πριν τις 10 το βράδυ το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων 2.000 Ρώσοι στρατιώτες βγήκαν από το αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, το οποίο από το πρωί της Παρασκευής ήλεγχαν ένοπλοι άνδρες άγνωστης εθνικότητας.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα στο δρόμο από Σεβαστούπολη προς την πρωτεύουσα της Κριμαίας, Συμφερόπολη. Πληροφορίες από το Κίεβο αναφέρουν ότι 13 ρωσικά μεταγωγικά προσγειώθηκαν σε αεροδρόμιο της Κριμαίας και αποβίβασαν από 150 καταδρομείς το καθένα.

Νωρίτερα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι έχουν νεκρώσει οι τηλεπικοινωνίες στη Συμφερόπολη ενώ η μεγαλύτερη ουκρανική αεροπορική εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι έχει κλείσει και ο εναέριος χώρος πάνω από την περιοχή.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την ώρα που το γαλλικό πρακτορείο μετέδιδε την είδηση επικαλούμενο αξιωματούχους στο Κίεβο, ο εκτελών χρέη προέδρου της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, σύμφωνα με το BBC, κατηγορούσε τη Μόσχα ότι προσπαθεί να εφαρμόσει στην Κριμαία τα σενάρια που εφαρμόστηκαν στην περιοχή της Αμπχαζίας. Ζήτησε, επίσης, από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει τις προκλήσεις, να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και να αποσύρει «άμεσα» τις ρωσικές δυνάμεις. Πρόσθεσε, δε, ότι ο Ουκρανικός στρατός δεν απαντά στις προκλήσεις στην Κριμαία

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάνει λόγο για επιχείρηση προστασίας των θέσεων του στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος ότι η ουκρανική κυβέρνηση  είναι ενήμερη για την μετακίνηση των στρατευμάτων «η οποία βασίζεται στην ιδρυτική συμφωνία για τον στόλο». Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι η Ρωσία απέρριψε την έκκληση της Ουκρανίας για «διμερείς διαπραγματεύσεις» σχετικά με την Κριμαία γιατί είναι «αποτέλεσμα των πρόσφατων πολιτικών διαδικασιών στην Ουκρανία.

«Για την ευρωπαϊκή επιτροπή η κατάσταση στην Κριμαία απαιτεί πρώτα απ' όλα μια πολιτική λύση» δήλωσε στο BBC ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαγί. «Απευθύνουμε έκκληση για διάλογο ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές της Ουκρανίας. Καλούμε τους πάντες να σεβαστούν ο ένας τον άλλο» συμπλήρωσε.

Ομπάμα: Θα υπάρξουν συνέπειες αν υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση στην Ουκρανία

Αυστηρή προειδοποίηση στη Ρωσία από τον πρόεδρο των ΗΠΑ που δήλωσε «βαθύτατα ανήσυχος» για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κριμαία

Αυστηρό μήνυμα στη Ρωσία ότι θα υπάρξουν συνέπειες αν υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση στην Ουκρανία έστειλε το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε διάγγελμά του από το Λευκό Οίκο λίγη ώρα αφότου μεταδόθηκε η πληροφορία ότι 2.000 ρώσοι στρατιώτες αποβιβάστηκαν στο έδαφος της Κριμαίας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε «βαθύτατα ανήσυχος» από αυτές τις πληροφορίες και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι αν επιβεβαιωθούν θα αποτελούν παραβίαση από την πλευρά της Ρωσίας τόσο της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας όσο και του διεθνούς δικαίου.

Αναφερόμενος σε ό,τι συμβαίνει στην Κριμαία μίλησε για «ρευστή κατάσταση» ενώ επανέλαβε την έκκληση του να σταματήσει η βία στη χώρα ώστε ο ουκρανικός λαός να αποφασίσει μόνος του για το μέλλον του.

Ανακοίνωσε, δε, ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μίλησε με τον προσωρινό πρόεδρο της Ουκρανίας στον οποίο επανέλαβε τη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία τόσο οικονομικά όσο και για τη διατήρηση της εδαφικής της ακεραιότητας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Πούτιν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τις εξελίξεις στην Ουκρανία είχε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Η Μέρκελ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της καγκελαρίας, εξέφρασε τους φόβους της για την αποσταθεροποίηση της χώρας ζητώντας να αποφευχθούν όλα τα βήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την κλιμάκωση της κατάστασης.

Ειδικά για τις εξελίξεις στην Κριμαία η κυρία Μέρκελ ζήτησε αυτοσυγκράτηση ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήθουν όλες οι προσφερόμενες λύσεις από τους διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος της Ουκρανίας.

Οι δύο πλευρές, καταλήγει η ανακοίνωση της καγκελαρίας, συμφώνησαν να βρίσκονται σε στενή επαφή για τις εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση.