25 Μαρτίου 2014

Φωτο: Η Κύπρος τίμησε την επέτειο της 25ης Μαρτίου-Με μαύρα περιβραχιόνια οι μαθητές

Με δοξολογίες και μαθητικές παρελάσεις σ’ όλες τις πόλεις τιμήθηκε το έπος του 1821.

Στη Λευκωσία, η δοξολογία πραγματοποιήθηκε στις 10.00 στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β΄. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου ήταν παρόν στη δοξολογία εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.
Τιμητικό απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς και η φιλαρμονική της Δύναμης απέδιδαν τιμές στο χώρο μπροστά από τον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης.

Ακολούθησε στις 11.00 μαθητική παρέλαση μπροστά από το οίκημα της Πρεσβείας της Ελλάδας, στη Λευκωσία.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή και τον Πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλη Παπαϊωάννου.

Δοξολογίες και μαθητικές παρελάσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες κοινότητες σε όλες τις πόλεις της Κύπρου.

Υπουργός Δικαιοσύνης: Να κάνουμε βίωμα μας τις αρχές και αξίες των αγωνιστών του 1821
Οφείλουμε να κάνουμε βίωμα μας τις αρχές και αξίες των αγωνιστών του 1821 για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας και για να αντεπεξέλθουμε στις στιγμές της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που περνάμε, τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, μετά τη μαθητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου, όπου εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

"Σήμερα, αναλογιζόμενοι τις ιστορικές στιγμές που περνά η πατρίδα μας οφείλουμε να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας έναντι της κληρονομιάς που μας έχουν αφήσει οι αγωνιστές του 1821, να παραμερίσουμε τις οποιεσδήποτε μικρές διαφορές που μας χωρίζουν και ενωμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας και την εκδίωξη της κατοχής από τον τόπο μας", επισήμανε ο κ. Νικολάου.

Αναφέροντας ότι οι αγωνιστές του 1821 κατάφεραν να τινάξουν τον τουρκικό ζυγό μέσα από αρχές και αξίες, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι αυτές τις αρχές και αξίες "οφείλουμε να τις κάνουμε βίωμα μας για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα και να αντεπεξέλθουμε στις στιγμές που περνά η πατρίδα μας και ειδικότερα τις στιγμές της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που περνάμε σήμερα".

Αναφερόμενος στον εκλιπόντα Υπουργού Άμυνας Τάσο Μητσόπουλο, ο κ. Νικολάου είπε ότι "χθες αποχαιρετίσαμε ένα αγωνιστή, ένα άξιο τέκνο της πατρίδας μας" και "για αυτές τις αξίες άφησε με χρυσά γράμματα τη δική του σελίδα".

"Ας κρατήσουμε αυτές τις αξίες και ας τις κάνουμε καθημερινό βίωμα μας ώστε να αντί να ψάχνουμε αυτά που μας χωρίζουν, καθημερινώς, να ψάχνουμε αυτά που μας ενώνουν για να μπορέσουμε να πετύχουμε στο στόχο μας που δεν μπορεί να είναι άλλος από την επανένωση της πατρίδας μας και την εκδίωξη του τουρκικού ζυγού στο βόρειο κατεχόμενο μέρος της πατρίδας μας από τούτο τον τόπο", κατέληξε.

Οι εθνικές επετείους κρατούν το φρόνημα του λαού ψηλά, δήλωσε ο Υπ. Συγκοινωνιών
Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης που δέχτηκε τον χαιρετισμό της παρέλασης από ειδική εξέδρα του Λυκείου Α’ Εθνάρχη Μακαρίου του Γ` Πάφου, ανέφερε πως ιδιαίτερα τις ημέρες που ζούμε είναι πάρα πολύ σημαντικές οι εθνικές επετείους αφού κρατούν το φρόνημα του λαού ψηλά και μαζί τις αρχές και τα ιδανικά που πρέπει να λειτουργούμε.

“Ζούμε” είπε ο κ. Δημητριάδης, “σε μια δύσκολη περίοδο και θέλουμε όλοι δύναμη”. Εξέφρασε αισιοδοξία, ελπίδα και βεβαιότητα ότι θα εξέλθουμε απ’ αυτή την κατάσταση.

Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε και στον εκλιπόντα Υπουργό Άμυνας Τάσο Μητσόπουλο. Χθες, είπε, «αποχαιρετήσαμε ένα συνάδερφο, έναν άνθρωπο τον Τάσο Μητσόπουλο και πραγματικά στην σκέψη μου σήμερα είναι σ’ αυτόν αφού σήμερα θα παρευρίσκετο στην παρέλαση της Λάρνακας για να παρακολουθήσει τον γιό του σημαιοφόρο».

Θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής προς τον Τάσο, είπε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων γιατί ο χαμός του ήταν κάτι το αναπάντεχο που μας έχει επηρεάσει .

Ήταν κατέληξε “ένας πολύ καλός άνθρωπος και ένας πολύ καλός Υπουργός”.

ΥΠΕΣ: με τον πρόωρο χαμό του Τάσου Μητσόπουλου γιορτάζουμε την επέτειο της 25ης Μαρτίου
Με τον πρόωρο χαμό του συνάδελφου, φίλου και συναγωνιστή Τάσου Μητσόπουλου γιορτάζουμε σήμερα την επέτειο της 25ης Μαρτίου, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών και αναπληρωτής Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος.

Σε δηλώσεις ύστερα από την πανηγυρική δοξολογία για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λάρνακα, ο Υπουργός ανέφερε ότι «σήμερα είναι μεγάλη γιορτή, είναι η επέτειος της εθνικής παλιγγενεσίας, η επανάσταση του ΄21, τοις φρονίμοις ολίγα, παράδειγμα προς μίμηση.Ενωμένοι για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε όλες αυτές τις δυσκολίες και ανάγκες που έχουμε σήμερα μπροστά μας» είπε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η ενότητα ήταν το δίδαγμα από το βίο και την πολιτεία του αείμνηστου Υπουργού Αμυνας Τάσου Μητσόπουλου, ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι «γιορτάζουμε την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας μέσα από ένα βαρύτατο πένθος, το πρόωρο χαμό του συνάδελφου, φίλου συναγωνιστή Τάσου Μητσόπουλου. Αιωνία η μνήμη του» κατέληξε.

Δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, Λευκωσία



Παρέλαση 25ης Μαρτίου, Λευκωσία









Παρέλαση 25ης Μαρτίου, Λεμεσός





Παρέλαση 25ης Μαρτίου, Λάρνακα



Παρέλαση 25ης Μαρτίου, Πάφος





Πηγή: KYΠΕ
http://www.24h.com.cy/society/item/52917-i-kypros-timise-tin-epeteio-tis-25is-martiou_.html