18 Μαρτίου 2014

Τα νέα μειωμένα τιμολόγια, έως 35%, στέλνει η ΔΕΗ στις βιομηχανίες

Ξεκινά η αποστολή από τη ΔΕΗ προς τις βιομηχανίες των επιστολών με τα νέα μειωμένα τιμολόγια (ως 35%) κατόπιν της έγκρισης που έδωσε χθες το διοικητικό της συμβούλιο στο αποτέλεσμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης της επιχείρησης.

Τα νέα τιμολόγια, τα οποία δεν είναι κοστοβαρή, δηλαδή δεν καλύπτουν το κόστος της ΔΕΗ, θα αναθεωρούνται κάθε φορά που αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στις βιομηχανίες πως οι εκπτώσεις μπορεί τελικά να είναι χαμηλότερες από εκείνες που είχε προτείνει στα τέλη Φεβρουαρίου ο βασικός μέτοχος της ΔΕΗ, δηλαδή το υπ. Οικονομικών.

Στο πλαίσιο αυτό, η στάση που θα τηρήσουν οι βιομηχανίες θα καθοριστεί από το περιεχόμενο των επιστολών που θα στείλει η ΔΕΗ και από το αν οι εκπτώσεις θα συναρτώνται από άλλα προαπαιτούμενα ή όρους, που δεν περιλαμβάνονται στην απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης και στην επιστολή του Δημοσίου, πάνω στην οποία βασίστηκε η απόφαση των μετόχων της ΔΕΗ.

Κύκλοι του ΥΠΕΚΑ από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι ανεξάρτητα από τις όποιες αντιρρήσεις ή ενστάσεις ήγειραν στον πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τα ενεργειακά προαπαιτούμενα οι εκπρόσωποι της τρόικας, το πακέτο για τη βιομηχανία και οι εκπτώσεις της ΔΕΗ προς τους πελάτες υψηλής τάσης «δεν περιλαμβάνονται ως θέματα στη διαπραγμάτευση».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τρόικα φέρεται να έχει δώσει την έγκρισή της να προχωρήσει το σύνολο των μέτρων στήριξης της βιομηχανίας, τόσο οι μειώσεις στα τιμολόγια όσο και το πακέτο μέτρων ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ (δηλαδή η διακοψιμότητα, η αντιστάθμιση του κόστους των ρύπων, κ.ά.).

Κύκλοι της βιομηχανίας πάντως συνεχίζουν να εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους απέναντι στην τρόικα θεωρώντας ότι η στάση της είναι το λιγότερο διφορούμενη και αμφιλεγόμενη.

Γιώργος Φιντικάκης
ΤΑ ΝΕΑ