18 Μαρτίου 2014

Εκλεισε η συμφωνία με την τρόικα - Ο Σαμαράς ανακοινώνει το κοινωνικό μέρισμα του πλεονάσματος και που θα διατεθεί το υπόλοιπο

Σε συμφωνία με την τρόικα κατέληξαν λίγο πριν το μεσημέρι της Τρίτης, το οικονομικό επιτελείο και οι εκπρόσωποι των δανειστών, τερματίζοντας μια μαραθώνια και δύσκολη διαπραγμάτευση εβδομάδων.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, εντός της ημέρας, αναμένεται ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να ανακοινώσει ο ίδιος...
την οριστικοποίηση της συμφωνίας με την τρόικα, που περιλαμβάνει τη διανομή σημαντικού ύψους κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.

Το ποσό του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα δοθεί για κοινωνικό μέρισμα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, θα ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ ένα άλλο μέρος θα χρησιμοποιηθεί για «μαξιλάρι» για το 2014, σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με την επίτευξη του στόχου του προϋπολογισμού για πλεόνασμα 2,7 δισ. ευρώ.

Επίσης, ένα μέρος του πολύ σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος θα δοθεί για την κάλυψη του κόστους από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% και ένα άλλο μέρος για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά.

Από το πρωί της Τρίτης, βρίσκονται στο υπουργείο Οικονομικών τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, αλλά οι ουσιαστικές της πλευρές έχουν κλείσει.

Αλλωστε, έχει ήδη αναχωρήσει από την Αθήνα ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, ενώ το απόγευμα αναμένεται να φύγει για τις Βρυξέλλες και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης στο υπουργείο Οικονομικών, απόντος του Τόμσεν, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Αθήνα Γουές Μακ Γκρού.

Τρία δύσκολα θέματα εμπόδισαν και την Δευτέρα τη συμφωνία: οι ομαδικές απολύσεις, για τις οποίες η τρόικα επέμενε να καταργηθεί με νόμο το βέτο του υπουργού Εργασίας, οι απολύσεις στο Δημόσιο, με την τρόικα να ζητά ποσοτικό προσδιορισμό τους για το 2015 και το κοινωνικό μέρισμα, από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.

Ειρήνη Χρυσολωρά
ΤΑ ΝΕΑ