30 Μαρτίου 2014

Χατζηδάκης: Ο καταναλωτής θα θυμάται τη θετική επίπτωση στην καθημερινότητά του

Ο καταναλωτής θα θυμάται τη θετική επίπτωση στην καθημερινότητά του, ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός ανάπτυξης κατά την ομιλία του για το πολυνομοσχέδιο.

«Υπάρχει μια προσωπική κριτική και για τον κ. Σκορδά και για μένα. (...) Σε λίγες μέρες και λίγους μήνες, αυτές τις επιθέσεις κανείς δεν θα τις θυμάται. Ο καταναλωτής θα θυμάται τη θετική επίπτωση στην καθημερινότητά του: Εμείς μιλάμε με έργο και κάποιοι απ' έξω με χαρακτηρισμούς και ύβρεις. Και αυτό είναι που μας ξεχωρίζει.
Το ίδιο συνέβαινε άλλωστε και πέρσι σ' αυτήν την αίθουσα, όταν με τον κ. Σκορδά φέρναμε το νομοσχέδιο για τις Κυριακές: Τότε θα ερχόταν "ο Αρμαγεδών, η καταστροφή" - και τώρα, έχουμε φτάσει στο σημείο, οι δήμαρχοι οι ίδιοι και κάποιοι εμπορικοί σύλλογοι, να έρχονται και να ζητάνε να ανοίγουν τα καταστήματα 52 Κυριακές το χρόνο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Γιατί είναι καταστροφικό να απελευθερωθούν προς τα κάτω οι τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων καταργουμένου του εγγυημένου κέρδους των φαρμακείων;» αναρωτήθηκε επιπλέον ο υπουργός Ανάπτυξης. «Γιατί είναι καταστροφική η ρύθμιση, να διατηρείται η ενιαία τιμή βιβλίου μόνο για τα λογοτεχνικά βιβλία; Γιατί είναι κακό να επιτραπούν εκπτώσεις στα καταστήματα στοκ και outlet; Πού είναι το αρνητικό; Γιατί είναι κακό να καταργούνται μια σειρά από περιττές διοικητικές διαδικασίες στα απορρυπαντικά, περιορίζοντας έτσι τον ανταγωνισμό, εις βάρος του καταναλωτή; Γιατί είναι κακό να αγοράζουμε το ψωμί με το ζύγι και όχι με το μάτι; Γιατί είναι αρνητικό να καταργούμε μια σειρά υποχρεώσεις στην αγορά τσιμέντου και να έχουμε το προνόμιο της ακρίβειας; Γιατί να μην καταργούμε περιττούς περιορισμούς στην ίδρυση ξενοδοχειακών μονάδων, (αποστάσεις από αεροδρόμια και χιονοδρομικά κέντρα κλπ.) όταν θέλουμε να επενδύσουμε στον τουρισμό; Είναι καταστροφικό να επιχειρούμε να μην έχουμε το τρίτο ακριβότερο γάλα στην Ευρώπη, μετά την Κύπρο και την Ιταλία, όταν έχουμε αυτή την καταστροφική κρίση;», αναρωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, τόνισε μεταξύ άλλων πως η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ «δεν υπήρξε ευαγγέλιο για την κυβέρνηση»: «Έχουμε αποφασίσει να υιοθετήσουμε το 82% των συστάσεων του Οργανισμού και ένα 8% μετά από διαπραγμάτευση με την τρόικα, τροποποιημένο όπως συμφωνήθηκε. Στο 8% ανήκουν το γάλα και τα φάρμακα».

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης παραλλήλισε τις αντιδράσεις στο πολυνομοσχέδιο με τις αντιδράσεις που είχαν σημειωθεί για την πώληση της «Ολυμπιακής»: «400 εκ. ευρώ το χρόνο μας κόστιζε, ενώ σήμερα το πρόγραμμα στους εργαζομένους έχει ήδη αποπληρωθεί και είμαστε στο κέρδος (...) Ξέρουμε πως η πολιτική όπως και η ζωή, δεν είναι αγώνας ταχύτητας, αλλά αγώνας αντοχής. Επενδύουμε στο δρόμο της κοινής λογικής και γι' αυτό είμαστε υπερήφανοι», κατέληξε.