20 Μαρτίου 2014

Η Μολδαβία φοβάται ότι θα πέσει κι αυτή θύμα της νέας Σοβιετίας του Πούτιν [χάρτες+εικόνες]

Μπορεί ο πρόεδρος Πούτιν να καθησύχασε ότι δεν θα συνεχίσει την επέκταση προς τα δυτικά, ωστόσο η Μολδαβία, στριμωγμένη μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας, φοβάται ότι τα χειρότερα έρχονται.

Ξεκίνησε η απόσχιση της ΥπερδνειπερίαςΤην Τρίτη 18 Μαρτίου ο Μίκαελ Μπούρλα, ο πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου της Yπεδνειστερίας, όπως ονομάζεται η περιοχή, η οποία θέλει να αποσχισθεί, κάλεσε τον πρόεδρο του ρωσικού κοινοβουλίου Σεργκέι Ναρίχκιν να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την σύνδεση με τη Ρωσία.
Το σενάριο της Κριμαίας μπορεί να επαναληφθεί με αυτά τα εδάφη, στα ανατολικά της Μολδαβίας, το οποίο είχε ήδη αποσχισθεί το 1992, με τη στήριξη της Μόσχας και ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο, χωρίς καμία χώρα στον κόσμο να το αναγνωρίσει.

Σύμφωνα με την καθημερινή εφημερίδα της Ρωσίας Vedomosti, ο πρόεδρος του Σοβιέτ της πόλης Τιρασπόλ, πρωτεύουσας της Υπερδνειστερίας, θύμισε στον ομόλογό του ρώσο ότι σε ένα δημοψήφισμα που είχε γίνει το 2006 -και δεν το αναγνώρισε η Ευρωπαϊκή Ενωση- το 97% του πληθυσμού είχε ζητήσει την επανασύνδεση με τη Ρωσία.
«Οι αρχές της Δημοκρατίας της Μολδαβίας δεν έχει καμία εξουσία στην Υπερδνειπερία η οποία ζητάει από την Ρωσία να την αποσχίσει» γράφει στην επιστολή του ο Μπούρλα.

Τι είναι αυτό το κρατίδιοΗ Υπερδνειστερία, ή Δημοκρατία της Μολδαβίας του Δνείπερου, έχει 550.000 κατοίκους εκ των οποίων το 1/3 είναι ρωσόφωνοι, το 1/3 ρουμανόφωνοι και οι υπόλοιποι είναι Ουκρανοί και Γαγαούζοι, μια μειονότητα Τούρκων χριστιανών, καθώς και άλλες μειονότητες της πρώην σοβιετικής ένωσης.

Φωτιά στην κυβέρνηση της ΜολδαβίαςΑυτή η είδηση έπεσε σαν βόμβα στην φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της Μολδαβίας. Ο πρόεδρος Νικολάε Τιμοφτί διοργάνωσε αμέσως μια συνέντευξη τύπου την Τρίτη: «Υπάρχουν πολλά κοινά σημεία μεταξύ της Κριμαίας και της Υερδνειπερίας. Εχουμε πληροφορίες ότι ξεκίνησαν ήδη κινήσεις αποσταθεροποίησης. Είναι αντιπαραγωγικές και για την Μολδαβία και για τη Ρωσία. Καλώ σε ηρεμία» δήλωσε.

Η Ρωσία έχει σχέδια για το κρατίδιο της ΜολδαβίαςΑλλά η Υπερδνειπερία βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο της Μόσχας. Ο Ρώσος αντιπρόεδρος Ντμίτρι Ρογκοζίν έθεσε το θέμα την Τρίτη: «Στις 20 Μαρτίου η κυβέρνηση θα διοργανώσει μια σύσκεψη με τα υπουργεία για να εξετάσουμε θέματα αλληλεγγύης με τις αρχές της Υπερδνειπερίας» δήλωσε. «Αν η Μολδαβία υπογράψει συμφωνία με την Ευρώπ, η κατάσταση θα χειροτερέψει. Η Υπερδνειπερία δεν είναι πλέον έδαφος της Μολδαβίας και εμείς θα κάνουμε ό,τι πρέπει» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Μολδαβίας συναντήθηκε στις 19 Μαρτίου με τον Ρουμάνο ομόλογό του Τραϊάν Μπασέσκου. «Αυτό που συνέβη στην Κριμαία μπορεί να είναι ένα σενάριο για την Μολδαβία. Δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι. Στόχος του προέδρου Πούτιν είναι να ξανασχεδιάσει τα σύνορα της πρώην σοβιετικής ενωσης. Οταν δεν μπορεί να το πετύχει ειρηνικά, κατεβάζει τα τανκς» δήλωσε ο Ρουμάνος.

Η Υπερδνειστερία, είναι περιοχή της Μολδαβίας στην Ανατολική Ευρώπη
Πρωτεύουσα: Τιρασπόλ
Περιοχή: 4.163 km²
Ημερομηνία ίδρυσης: 2 Σεπτεμβρίου 1990
Κυβέρνηση: Προεδρική Δημοκρατία


Τι έγινε στην ΥπερδνειπερίαΜετά την κατάρρευση της σοβιετικής ένωσης, το 1990 η Μολδαβία κηρύχθηκε ανεξάρτητη αλλά ένα μικρό κομμάτι γης μήκους 200 χιλιομέτρων, η Υπερδειπερία, ξεκίνησε πόλεμο ανεξαρτησίας, με πολλές εκατοντάδες νεκρούς, διεκδικώντας την πρόσδεσή της στην Ρωσία. Ο πόλεμος αυτός στηρίχθηκε από τη Ρωσία. Μάλιστα, ο στρατηγός Αλεξάντερ Λεμπέφ, επικεφαλής του 19ου σώματος στρατού της Ρωσίας είπε την περιβόητη φράση: «Πρώτα θα δράσουμε και μετά θα εξηγήσουμε».
Απέκτησε καθεστώς αυτονομίας, ονομάστηκε Δημοκρατία της Μολδαβίας του Δνείπερου αλλά δεν την αναγνώρισε ποτέ καμία χώρα.

Eκεί βρίσκεται όλη η βιομηχανία της ΜολδαβίαςΑς σημειωθεί ότι η περιοχή είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τη Μολδαβία, αφού εκεί βρίσκονται οι περισσότερες βιομηχανίες της χώρας. Η Μολδαβία θεωρείται η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης. Σήμερα η Υπερδνειπερία ελέγχεται από στρατιωτική δύναμη η οποία αποτελείται από στρατό της Ρωσίας, της Μολδαβίας και της Υπερδνειπερίας.
Στις 27 Φεβρουαρίου 2013 το ευρωκοινοβούλιο ψήφισε συμφωνία για απελευθέρωση της βίζας για τους Μολδαβούς και έπεται συμφωνία ελεύθερων ανταλλαγών με τις Βρυξέλλες.

Ολες οι παρακάτω εικόνες είναι από την Υπερδνειπερία:








http://www.iefimerida.gr/node/147820#ixzz2wVEJIKzV