24 Μαρτίου 2014

Πόσο τελικά αξίζει το Ελληνικό; Τα σενάρια για την τελική προσφορά και η αποτίμηση Πολλάλη

Λίγα 24ωρα απέμειναν μέχρι και την Τετάρτη οπότε και αναμένεται να γίνει γνωστό αν ο ένας και μοναδικός υποψήφιος στον διαγωνισμό για την απόκτηση του Ελληνικού, η κοινοπραξία υπό την Lamda του ομίλου Λάτση, βελτίωσε την οικονομική της προσφορά όπως της ζήτησε το ΤΑΙΠΕΔ.

Ωστόσο, η σεναριολογία σχετικά με το πραγματικό ύψος του τιμήματος, τον τρόπο με τον οποίο αυτό προκύπτει καθώς και τον αριθμό των δόσεων για την καταβολή του, καλά κρατεί.

Απαντώντας αργά το βράδυ της Κυριακής το ΤΑΙΠΕΔ σε δημοσίευμα περί «παλαιότερης αποτίμησης» του Ελληνικού στα 1,239 δισ. ευρώ από την πρώην διοίκηση της «Ελληνικόν ΑΕ», διευκρίνισε ότι το νούμερο «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», καθώς δεν είχαν ληφθεί υπόψη τα νεότερα δεδομένα και οι όροι ανάπτυξης της έκτασης, όπως αυτοί συμπεριελήφθησαν στην τελική σύμβαση πώλησης των μετοχών της «Ελληνικό ΑΕ», που ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2014.

«Μια έγκυρη αποτίμηση της αξίας της έκτασης μπορεί να γίνει μόνο βάσει πραγματικών δεδομένων», έλεγαν χαρακτηριστικά το βράδυ της Κυριακής από το ΤΑΙΠΕΔ.

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε αποτίμηση που είχε γίνει τον Μάρτιο του 2013, από τον τότε επικεφαλής της «Ελληνικόν ΑΕ» καθηγητή Σπ. Πολλάλη, σύμφωνα με την οποία η κατώτατη εύλογη αξία των δικαιωμάτων της εταιρείας επί του ακινήτου ανέρχεται σε 1,239 δισ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι ο Σπ. Πολλάλης είχε απομακρυνθεί από τη θέση του καθώς διαφωνούσε με την ακολουθούμενη διαδικασία αποκρατικοποίησης του Ελληνικού, θεωρώντας μεταξύ άλλων ότι κακώς πωλείται το 100% των μετοχών της εταιρείας, καθώς επίσης ότι θα ήταν καλύτερο το ακίνητο να αξιοποιηθεί τμηματικά (πρώτα η παραλιακή ζώνη, μετά η υπόλοιπη έκταση, κ.ο.κ.)

Τα δεδομένα των αποτιμήσεων

Το ερώτημα επομένως είναι με ποια δεδομένα έγινε η αποτίμηση της έκτασης το Μάρτιο του 2013 από την «Ελληνικόν ΑΕ», και με ποια δεδομένα έγινε η αποτίμηση από το ΤΑΙΠΕΔ σύμφωνα με τους νέους όρους της σύμβασης του Ιανουαρίου του 2014.

Την περασμένη πάντως εβδομάδα, το Ταμείο, δεν ανακοίνωσε επισήμως το ύψος του τιμήματος που προσέφερε η κοινοπραξία υπό την Lamda Development, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσει πλήθος σεναρίων για το πραγματικό ύψος του τιμήματος, και το πώς αυτό προκύπτει.

Με βάση πάντα τις διαρροές, η προσφορά απαρτίζεται από δύο τμήματα : Αυτό που αποτιμά την παρούσα αξία του ακινήτου, και εκείνο που αποτιμά την μελλοντική του αξία, η οποία θα προέλθει από τη ανάπτυξη του Ελληνικού σε βάθος 10-15 ετίας με βάση το σχέδιο που υπέβαλε ο μοναδικός υποψήφιος. Λέγεται λοιπόν ότι η προσφορά που υπέβαλε η Lamda είναι 430-440 εκατ. ευρώ για την παρούσα αξία του ακινήτου, και φτάνει τα 600 εκατ. ευρώ ενσωματώνοντας την επιπλέον αξία που θα προέλθει από τις επενδύσεις που έχει δεσμευτεί να κάνει στο Ελληνικό σύμφωνα με την τεχνική της προσφορά που άνοιξε και εγκρίθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ στις 13 Μαρτίου. Σημειωτέον ότι σε αυτή την επιπλέον αξία, δεν συμπεριλαμβάνονται τα έργα υποδομής - είναι ανεξάρτητα από το αρχικό τίμημα- και τα οποία έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει η κοινοπραξία (μερική υπογειοποίηση της Λ. Ποσειδώνος, πάρκο 2.000 στρεμμάτων, δίκτυα ηλεκτρισμού - ύδρευσης κ.ά.). Τα έργα αυτά, υπολογίζονται σε 1,1-1,2 δισ. ευρώ.

Όπως δεν έγινε γνωστό η αρχική προσφορά της Lamda, έτσι δεν έγινε γνωστό και το τίμημα του ανεξάρτητου αποτιμητή, που έχει προσλάβει για το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ. Με βάση λοιπόν πάντα τις διαρροές, λέγεται ότι αυτό ανήλθε στα 700-750 εκατ. ευρώ, χωρίς ούτε και σε αυτή την περίπτωση να διευκρινίζονται οι όποιοι όροι.

Σε κάθε περίπτωση με βάση και τα παραπάνω, ΤΑΙΠΕΔ και Lamda έχουν ξεκινήσει παζάρι από την περασμένη εβδομάδα προκειμένου η δεύτερη να βελτιώσει σημαντικά την αρχική της προσφορά κατά 100-150 εκατ. ευρώ. Το αν αυτό θα συμβεί, μένει να αποδειχθεί σε λίγα 24ωρα.

Τέλος, το ίδιο δημοσίευμα αναφερόταν και σε "περίεργες διασυνδέσεις" της εταιρείας Happold Consulting, του τεχνικού συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ στο διαγωνισμό του Ελληνικού με το γραφείο του αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ ο οποίος και υπογράφει το master plan της μίας και μοναδικής προσφοράς που έχει καταθέσει η κοινοπραξία της Lamda Development.

«Το ΤΑΙΠΕΔ επέλεξε την Happold Consulting ως έναν εκ των τεχνικών συμβούλων του με αξιοκρατικά κριτήρια μέσω ανοικτού δημόσιου διαγωνισμού, μεγάλο διάστημα πριν την κατάθεση προσφορών», ανέφεραν κύκλοι του Ταμείου.

«Η εταιρεία αυτή είναι μια από τις κορυφαίες διεθνώς εταιρείες τεχνικών συμβούλων και είναι αναμενόμενο να έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με όλα τα καταξιωμένα αρχιτεκτονικά γραφεία του κόσμου. Εξάλλου, σύμφωνα με ρητή δήλωσή της, η εταιρεία είναι απολύτως ανεξάρτητη και δεν έχει καμία μετοχική ή επιχειρηματική σχέση με το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο, που αναφέρεται στην τεχνική πρόταση του υποψήφιου επενδυτή», προσέθεταν χθες οι ίδιες πηγές.

Γιώργος Φιντικάκης
ΤΑ ΝΕΑ