21 Μαρτίου 2014

Γελάει όλος ο πλανήτης με Ερντογάν: Ράπισμα Μέρκελ κ.α. ενώ η εισαγγελία λέει "δεν το κλείσαμε εμείς"

O εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου ανέφερε πως «ό,τι συνέβη στην Τουρκία δεν συμβαδίζει με όσα αντιλαμβανόμαστε εμείς ως ελευθερία επικοινωνίας»

Η Γερμανία ήταν η τελευταία στη λίστα των χωρών που έχουν μέχρι στιγμής αντιδράσει στην απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να μπλοκάρει την πρόσβαση των Τούρκων στο Twitter.

«Αυτά που ακούμε από την Τουρκία δεν συμβαδίζουν με ό,τι αντιλαμβανόμαστε ως ελευθερία στην επικοινωνία» δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, Κριστιάνε Βιρτζ.

«Δεν ταιριάζει με την ιδέα μας για την ελευθερία της έκφρασης να μπλοκάρουμε ή να απαγορεύουμε κάθε μορφής επικοινωνία» συμπλήρωσε η Βιρτζ.

Ακόμη και ο ευρωπαίος επίτροπος Φούλε «πήρε στο ψιλό» τον Ερντογάν

Έντονη ήταν η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να κλείσει την πρόσβαση στο Twitter στους Τούρκους πολίτες.

Μάλιστα ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, όχι μόνο επέλεξε να «απαντήσει» μέσω Twitter αλλά για να γίνει απόλυτα αντιληπτός έγραψε το μήνυμά του στα Τουρκικά.

«#Türkiye @twitter yasağından derin endişe duyuyoruz.İletişim ve iletişim araçlarını seçme özgürlüğü temel bir AB değeridir» (μτφ: Ανησυχούμε πολύ για την απαγόρευση στο Twitter, η ελευθερία επιλογής είναι βασική αξία της ΕΕ) έγραψε ο Φούλε.


Στη συνέχεια ο ευρωπαίος επίτροπος εξέδωσε αναλυτική ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι η εξέλιξη αυτή «εγείρει αμφιβολίες για την δηλωμένη δέσμευσή της στις ευρωπαϊκές αξίες».

«Η ελευθερία έκφρασης, μια δομική αρχή σε κάθε δημοκρατική κοινωνία, περιλαμβάνει το δικαίωμα της λήψης και της μετάδοσης πληροφοριών χωρίς παρεμβάσεις των κρατικών αρχών» προσθέτει ο Φούλε.

Αλλά και η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Νέλι Κρους χαρακτήρισε την κίνηση της κυβέρνησης Ερντογάν «ανούσια και δειλή».

Ανησυχία εξέφρασε και από την Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι: «Οι δημοκρατίες γίνονται ισχυρότερες από την πολυφωνία. Η ανεξαρτησία των Μέσω Ενημέρωσης αποτελούν βασική αρχή στις ανοικτές και δημοκρατικές κοινωνίες, ενώ αποτελεί παράλληλα και εγγύηση για τη διαφάνεια».

«Δεν αποφασίσαμε εμείς το "μαύρο" στο Twitter» λέει η εισσαγελία της Κωνσταντινούπολης

«Πρόκειται για διοικητική απόφαση», δήλωσε ο επικεφαλής εισαγγελέας, Φατίχ Γιαγμούρ

Να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το ποιος έλαβε την απόφαση για τον αποκλεισμό της πρόσβασης των Τούρκων στο Twitter επιχείρησε ο Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης, Φατίχ Γιαγμούρ, με δήλωσή του στην εφημερίδα Ραντικάλ.

«Δεν τίθεται θέμα δικής μας απόφασης. Πρόκειται για διοικητική απόφαση», δήλωσε ο Γιαγμούρ, αναφερόμενος στη χτεσινοβραδυνή ανακοίνωση της Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών σύμφωνα με την οποία ο αποκλεισμός έγινε μετά από σχετική εντολή της Εισαγγελίας Κωνσταντινούπολης.

Τα νομικά αίτια της απαγόρευσης παραμένουν, πάντως, αόριστα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να μιλούν για προσφυγή γυναίκας από τη Σαμψούντα επειδή κυκλοφόρησε μέσω του Twitter στο Διαδίκτυο πορνογραφική εικόνα με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για την ίδια.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνηση Αλί Μπαμπατζάν δήλωσε ότι θεωρεί πως ο αποκλεισμός της πρόσβασης στο Twitter στην Τουρκία «δεν θα έχει διάρκεια» και σημείωσε: «ναι μεν δεν είναι καλό για την εικόνα της Τουρκίας, αλλά δεν μπορεί κανείς να μην κάνει και τίποτα όταν υπάρχει παραβίαση του δικαίου».

Ο υπουργός Οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ είπε, τέλος, ότι «το Twitter πρέπει να δείξει σεβασμό στην προσωπική ζωή».

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ