02 Μαρτίου 2014

Χάρκοβο: Ενας δήμαρχος « μπουμπούκι» σύμβολο της διαφθοράς στην Ουκρανία

Φιλορώσοι φυλάνε το άγαλμα του Λένιν για να μην το γκρεμίσουν οι Ουκρανοί!!

Το Χάρκοβο βρίσκεται στα ανατολικά της Ουκρανίας και ήταν από τις πρώτες πόλεις που ύψωσαν τη ρωσική σημαία και καταδίκασαν τη νέα κυβέρνηση του Κιέβου.

Πάνω από 20.000 άτομα διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης εναντίον της νέας κυβέρνησης, αμέσως μετά την αποκαθήλωση του Γιανουκόβιτς. Οι διαδηλώσεις υπήρξαν βίαιες μεταξύ φιλορώσων και αντιρώσων και εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Κινήματα φιλορωσικά τα χρηματοδοτούν ΜΚΟ
Το Χάρκοβο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, όπου κατοικούν ρωσόφωνοι πληθυσμοί. Εκεί δημιουργήθηκε πρόσφατα ένα κίνημα απέναντι στους επαναστάτες του Κιέβου λεγόμενο «Μέτωπο Ουκρανίας» για να «απελευθερώσει» τη χώρα από την κατοχή της νέας κυβέρνησης. Αυτό το κίνημα ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου, χρηματοδοτείται από ΜΚΟ και παραστρατιωτικούς και έχει τις δικές του στρατιωτικές δυνάμεις.
Η πιο καλτ φιγούρα της περιοχής είναι ο δήμαρχος της πόλης Γκενάντι Κέρν. Σύμβολο της διαφθοράς της διακυβερνησης Γιανουκόβιτς κατόρθωσε να μείνει στη θέση του, αν και διορισμένος.
Από τις πρώτες ώρες που η Ρωσία αποβίβασε δυνάμεις και στρατιώτες στην Κριμαία άρχισε να φωνάζει «επιτέλους σωθήκαμε από τον ιό της Ουκρανίας, τους επαναστάτες στο Maidan του Κιέβου».

Ενα γραφείο σκέτη ζωγραφιά
Το γραφείο του είναι σκέτη ζωγραφιά: ο ίδιος κάθεται ανάμεσα σε ένα μουμιοποιημένο λιοντάρι και τον παπαγάλο του με το όνομα Τζόνυ. Στα λόγια υποτίθεται θέλει να συμφιλιώσει τους κατοίκους του Χάρκοβο. Προσπαθεί, υποτίθεται, να συγκεράσει τις απόψεις των αντι-ρώσων και φιλο-ρώσων που συγκρούονται στην κεντρική πλατεία του Χάρκοβο, λίγα μέτρα οι μεν από τους δε. Οι φιλορώσοι έχουν μαζευτεί γύρω από το άγαλμα του Λένιν για να το προστατεύσουν και ανέβασαν τη ρωσική σημαία μπροστά στο δημαρχείο. Οι αντιρώσοι έχουν καθίσει μπροστά από το δημαρχείο για να εμποδίσουν τον δήμαρχο (ο οποίος είχε διοριστεί από τον Γιανουκόβιτς) να μπει στο γραφείο του.
Καθημερινά, ο δήμαρχος κατέβαινε στην πλατεία για να φέρει τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές σε διάλογο. Αποκαλεί τους μεν αντιρώσους «κουκουλοφόρους με ρόπαλα» και τους φιλορώσους «ανθρώπους που αγαπούν την πόλη τους».

Η λεοπάρδαλη που το έβαλε στα πόδια
Το παρατσούκλι του είναι «λεοπάρδαλη» και θέλει να δείχνει ότι δεν φοβάται τίποτα.
Στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν πολλοί ένιωσαν ότι τα πράγματα αλλάζουν και μια νέα κυβέρνηση έπαιρνε τη θέση του Γιανουκόβιτς, έφυγαν από την πόλη. Εκείνος όχι. Δηλαδή, δεν έφυγε εντελώς. Τον είδαν σε ένα αυτοκίνητο να κατευθύνεται βολίδα προς τη Ρωσία, παρέα με τον φίλο του διοικητή της περιφέρειας, το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, την ημέρα που το Κίεβο έριξε τον Γιανουκόβιτς. Όχι,λέει ο ίδιος. «Δεν έφυγα. Πήγα λίγες διακοπές!. Ξαναγύρισα γιατί ένιωσα ότι εδώ οι άνθρωποι με χρειάζονταν».

Βαρόνος οικονομικών εγκλημάτων
Τον βαραίνουν καταγγελίες ότι είναι βαρόνος οικονομικών εγκλημάτων και έχει βαρύ φάκελο στην δικαιοσύνη για κλοπές και αισχροκέρδεια. Είναι συνιδιοκτήτης του Καναλιού 7 πράγμα που του επέτρεψε να κλείσει εντελώς την κάνουλα της κριτικής εναντίον του.
Ο Γκενάντι Κερν είναι μέλος του κόμματος του Γιανουκόβιτς αλλά τις πρώτες ημέρες τον αποκήρυξε και στήριξε χλιαρά τη νέα κυβέρνηση του Κιέβου. Προς το παρόν αθλείται, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που ανεβάζει ο ίδιος στο instagram και δηλώνει ότι προετοιμάζεται για τον μαραθώνειο του Χάρκοβο.



Τραυματίες και σοβαρά επεισόδια εναντίον αντι-ρώσων στο Χάρκοβο