27 Μαρτίου 2014

Η κυβέρνηση επιμένει για το γάλα, ετοιμάζει όμως “τυράκι” για τους διαφωνούντες βουλευτές

Η πρόταση των αγελαδοτρόφων και του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου για το γάλα δεν γίνεται δεκτή από Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Ανάπτυξης, παρά τη στήριξη της από βουλευτές επαρχίας της Ν.Δ.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται γάλα ημέρας το γάλα με διάρκεια ζωής πέντε ημέρες, αλλά και πως εξακολουθεί να μην υπάρχει δυνατότητα νέας διαπραγμάτευσης με την τρόικα για το θέμα. Οι “περιορισμένες εμβέλειας βελτιώσεις” για τις οποίες μίλησε όμως χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης θα αφορούν αντιπροτάσεις της κυβέρνησης στους διαφωνούντες , εστιασμένες στην προβολή της ελληνικότητας του γάλακτος και όχι της διάρκειας ζωής του. Το υπουργείο Αναπτυξης έχει ήδη δρομολογήσει τη διαδικασία για την απονομή ελληνικού σήματος και στο γάλα, η οποία όμως αμαυρώθηκε από νοθεία στην ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Ο κ.Χατζηδάκης αναμένεται να ενημερώσει σήμερα ή αύριο το πρωί και πάντως πριν την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου τους βουλευτές της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ή τις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων, σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί συμβιβασμός.

Ο κ.Χαρακόπουλος πάντως διαμηνύει ότι θα επιμείνει στην αλλαγή της επίμαχης ρύθμισης στο πολυνομοσχέδιο, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σε περίπτωση που αυτό δε συμβεί. Η στάση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρείται κρίσιμη, καθώς αναμένεται να συμπαρασύρει και άλλους βουλευτές της επαρχίας. Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν πάντως πως ο βουλευτής Λάρισας δεν θα τραβήξει το σκοινί μέχρι τέλους και πως θα πειστεί να μην παραιτηθεί από τη θέση του στην κυβέρνηση.

Της Βίκυς Σαμαρά
news247.gr