27 Μαρτίου 2014

Ο Σαμαράς έδωσε λύση για το γάλα: Κρατήθηκαν άθικτες όλες οι «κόκκινες γραμμές» που βάλαμε-Οι βουλευτές μας είναι υπεύθυνοι -ΒΙΝΤΕΟ

Με μία «φρέσκια», αναδιατυπωμένη  πρόταση στη ρύθμιση για το γάλα η κυβέρνηση φαίνεται πως κατάφερε να πείσει τους γαλάζιους και πράσινους βουλευτές που απειλούσαν με αντάρτικο στην ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου της Κυριακής.

Στις επόμενες ώρες αναμένεται συνάντηση κυβερνητικών βουλευτών με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, μετά την οποία εκτιμάται ότι θα λήξει και επισημως ο συναγερμός που κήρυξαν οι διαφωνούντες εν όψει της ψηφοφορίας της Κυριακής.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος -πρώτος εκ των ανταρτών της ΝΔ-, ο οποίος αν και υφυπουργός δεν κλήθηκε σε αυτή τη συνάντηση, χαρακτήρισε σε δήλωσή του «κατ΄ αρχήν θετική» την αναδιαμόρφωση της συμφωνίας, αν και έδειξε να επιμένει στην άποψη ότι «το γάλα ημέρας αποκτά νόημα εάν έχει διάρκεια ζωής έως πέντε ημέρες».

Ωστόσο δεν αναμένεται να υπάρξουν παραφωνίες ούτε στη ΝΔ, μετά και το ξεκάθαρο μήνυμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από το Μέγαρο Μαξίμου, με την ολοκλήρωση της σύσκεψης του κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης. Ο πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων «Οι βουλευτές μας είναι υπεύθυνοι, το ξέρουν και το έχουν αποδείξει».

Η δήλωση Σαμαρά

Οι βουλευτές μας είναι υπεύθυνοι, το ξέρουν και το έχουν αποδείξει, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα εν όψει της ψήφισης, την Κυριακή, του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τα συμφωνηθέντα με την Τρόικα.

Μετά από επτά μήνες διαπραγμάτευσης πετύχαμε μία συμφωνία που κάνει το μεγάλο βήμα μπροστά. Πρώτα απ' όλα αναγνωρίστηκαν όλες οι επιτυχίες της χώρας. Μετά δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα λιτότητας. Τελείωσε αυτό. Και κυρίως κρατήθηκαν άθικτες όλες οι κόκκινες γραμμές που τους είχαμε βάλει.

Θα ακολουθήσει τώρα η έξοδός μας στις αγορές, μετά η συζήτηση για το χρέος. Και έτσι μόνον αρχίζουμε πια, οριστικά, να βγαίνουμε από την κρίση και από τα μνημόνια. Αυτό και μόνο μετράει σήμερα. Και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει.

Οι βουλευτές μας το ξέρουν. Είναι υπεύθυνοι και το έχουν αποδείξει.




Βενιζέλος: Θα γίνει το καλύτερο για την ελληνική κοινωνία

«Όλα είναι υπό έλεγχο. Θα γίνει το καλύτερο για την ελληνική κοινωνία» διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, έπειτα από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Τι περιλαμβάνει η ρύθμιση για το γάλα -Ποιες είναι οι κατηγορίες που δημιουργούνται

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά δημιουργούνται δύο βασικές κατηγορίες γάλακτος:

1. Η πρώτη είναι το «παστεριωμένο γάλα» και θα έχει δύο υποκατηγορίες.

α. Σε αυτή θα εντάσσονται πλέον όλα τα γάλατα που σήμερα ουσιαστικά ονομάζουμε «φρέσκα» με διάρκεια ζωής που θα την καθορίζει με ευθύνη της η γαλακτοβιομηχανία ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης. Πρακτικά δηλαδή θα έχουμε λ.χ γάλα πέντε, επτά ή έως και 11 ημερών που είναι η ανώτατη διάρκεια ζωής με βάση τη σημερινή διαθέσιμη τεχνολογία παστερίωσης στην Ελλάδα.

β. Υποκατηγορία του παστεριωμένου γάλακτος θα είναι και το «γάλα ημέρας» με υποχρέωση συλλογής, παστερίωσης και διάθεσης εντός 24 ωρών, και διάρκεια ζωής στο ράφι (ψυγείο) 2 ημέρες. Αυτή είναι και η αρχική πρόταση του ΥΠΑΝ που συμφωνήθηκε με την τρόικα και πρόκειται για το γάλα που προορίζεται να καλύψει τις ανάγκες τοπικών αγορών για ελληνικό γάλα, αφού στο περιθώριο των δύο ημερών δεν προλαβαίνει να διακινηθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμο Χαρακόπουλος και οι κτηνοτρόφοι, ζητούσαν το γάλα ημέρας να έχει διάρκεια ζωής πέντε ημερών, αλλά η πρόταση δεν «πέρασε».

2. Η δεύτερη κατηγορία θα είναι το «γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας», το σημερινό δηλαδή γάλα υψηλής παστερίωσης το οποίο μετονομάζεται μετά από πρόταση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη, ώστε να μην δίνεται η αίσθηση στον καταναλωτή πως είναι υψηλότερης διατροφικής αξίας σε σχέση με το (χαμηλής) παστερίωσης γάλα.

Μια σημαντική αλλαγή που εξυπηρετεί καθαρά εμπορικούς σκοπούς είναι ότι οι συσκευασίες θα φέρουν πλέον σε ευκρινές σημείο τις μέρες διάρκειας των προϊόντων (π.χ γάλα 2 ημερών, γάλα 5 ή 10 ημερών κλπ), και όχι όπως συμβαίνει σήμερα, μόνο την ημερομηνία παραγωγής και ημερομηνία λήξης.



Πηγή: Οι αντάρτες βουλευτές που έγιναν αρνάκια: Ο Σαμαράς έδωσε λύση για το γάλα | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/148773#ixzz2xBGe8SLH