11 Μαρτίου 2014

Ένα χρόνο μετά, η Κύπρος είναι πιο δυνατή

Του Γιώργου Καισάριου

Στην αρχή της κρίσης είχα πει ότι οι εταιρείες που είναι στην Κύπρο δεν θα φύγουν από το νησί, διότι είναι εκεί για συγκεκριμένους λόγους και το τραπεζικό bail-in δεν είναι λόγος για να φύγουν. Μέχρι τώρα αυτό έχει επαληθευτεί. Πολύ λίγες εταιρείες και επιχειρήσεις έχουν φύγει έως τώρα και τον Ιανουάριο υπήρχαν περίπου 1.500 νέες εγγραφές στο νησί, με το σύνολο των εγγεγραμμένων εταιρειών να προσεγγίζει τις 273.000.

Τα χειρότερα σενάρια για την κυπριακή οικονομία δεν έχουν επαληθευτεί. Ορισμένες μελέτες έκαναν λόγο ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 20% μετά από την τραπεζική κατάρρευση. Αυτό δεν έχει γίνει και δεν έχει καν επαληθευτεί η συρρίκνωση του 8,7% που πίστευε η ίδια η τρόικα. Η συρρίκνωση για το 2013 ήταν 5,4% του ΑΕΠ. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η συρρίκνωση για το 2014 θα προσεγγίσει το 4,8% και μένει να δούμε αν για άλλη μια χρονιά θα διαψευστούν και αν η οικονομία του νησιού θα κάνει ξανά την έκπληξη. Ομολογουμένως τα πράγματα δεν είναι ρόδινα, με την ανεργία κοντά στο 20% και με το δημόσιο χρέος να αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 126% το 2015, η κατάσταση παραμένει δύσκολη.

Ο τουρισμός δεν χτυπήθηκε το 2013, καθώς οι Ρώσοι επισκέπτες στο νησί αυξήθηκαν κατά 26%, φτάνοντας τις 610.000. Όλα αυτά παρ΄ όλο που οι Ρώσοι πλήρωσαν ένα μεγάλο μέρος της κυπριακής ανακεφαλαιοποίησης.

Το bail-in το πλήρωσαν κατά τα 2/3 ξένοι με τους μισούς να είναι Ρώσοι. Παρ΄ όλ΄αυτά κανείς Ρώσος δεν έχει κατηγορήσει το νησί γα κλοπή και όλοι εξακολουθούν και έρχονται στην Κύπρο σαν να μην έχει γίνει τίποτα  (όπως είχα εκτιμήσει τότε).

Οι συναλλαγματικοί περιορισμοί είναι ακόμα σε ισχύ, αλλά οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι σύντομα θα απελευθερωθούν. Θα απαιτείται ακόμα ειδικός λόγος για εξαγωγή χρημάτων στο εξωτερικό, αλλά στο εσωτερικό σύντομα κάθε περιορισμός θα πάψει.

Επιπλέον, οι νέες καταθέσεις στο νησί από το εξωτερικό δεν θα έχουν περιορισμούς από τον Μάρτιο. Αυτό βέβαια δεν έχει βοηθήσει στο να αυξηθεί η καταθετική βάση, καθώς οι καταθέσεις συνεχίζουν και συρρικνώνονται. Μένει όμως να δούμε τι θα κάνει η αγορά από εδώ και στο εξής.

Παρ΄ όλο που πολλοί στην Κύπρο ίσως να μην το έχουν καταλάβει ακόμα, η αλήθεια είναι ότι χωρίς το bail-in η κατάσταση στο νησί θα ήταν πολύ χειρότερη από ό,τι είναι σήμερα. Ο κυριότερος λόγος είναι διότι αν η Κύπρος είχε δανειστεί τα λεφτά των απαιτήσεων των τραπεζών (για να ξεπληρώσουν τους καταθέτες, όπως έκανε η Ιρλανδία), η οικονομία θα ήταν ακόμα και σήμερα μη ταμειακά βιώσιμη (insolvent) και οι επιπτώσεις θα ήταν πολύ δυσμενέστερες για την οικονομία του νησιού. Ακόμα και η πολιτική ηγεσία του το αναγνωρίζει αυτό σήμερα.

Και η αλήθεια είναι ότι κάθε κρίση σε κάνει πιο ισχυρό, διότι τουλάχιστον δεν θα ξανακάνεις το ίδιο λάθος που έκανες στο παρελθόν. Και ναι μεν η οικονομία της Κύπρου έχει ακόμα δύσκολα χρόνια μπροστά της, αλλά τον απόλυτο όλεθρο τον έχει αποφύγει.

Και για όσους εξακολουθούν και επιμένουν να λένε ότι οι κακοί Ευρωπαίοι έδωσαν χαριστική βολή στην Κύπρο κτλ, η αλήθεια είναι ότι αυτοί δεν είχαν κάτι να αντιπροτείνουν όταν ξέσπασε η κρίση. Ναι μεν πολλοί απαρίθμησαν τα λάθη και τις αιτίες που έφτασε στο σημείο που έφτασε η Κύπρος, αλλά άλλο αυτό και άλλο το τι έπρεπε να γίνει προκειμένου να μην γίνει κούρεμα καταθέσεων. Εγώ τουλάχιστον δεν γνωρίζω κάποιον να έχει αντιπροτείνει κάτι που να έχει νόημα. Την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο δεν συμβαίνει συχνά.

Τέλος και όπως έχω πει πολλές φορές, η Κύπρος στην ατυχία της είχε καταθέσεις μπόλικες στο τραπεζικό της σύστημα προκειμένου να κάνει αυτό που έκανε. Ακόμα και σήμερα, οι καταθέσεις στο νησί είναι περίπου 350% του ΑΕΠ, όταν στην Ελλάδα δεν είναι ούτε μια φορά.

george.kesarios@capital.gr

Πηγή:www.capital.gr