15 Μαρτίου 2014

Σύγκλιση απόψεων στη συνάντηση του Γ.Βρούτση με την τρόικα

Κοντά σε συμφωνία βρίσκεται το υπουργείο Εργασίας με την τρόικα, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις ανώτερου στελέχους του υπουργείου, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μετά το πέρας της συνάντησης του Γ.Βρούτση με τους εκπροσώπους των δανειστών

Κατά τη συνάντηση τέθηκαν τα θέματα του θεσμικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και το θέμα των μισθολογικών ωριμάνσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων η ελληνική πλευρά επιμένει στη θέση της για αναβάθμιση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας που θα έχει την ευθύνη της έγκρισης ή μη των ομαδικών απολύσεων χωρίς νέο νόμο, για μια μεταβατική περίοδο έως το 2015, ενώ η τρόικα ζητά να λυθεί το πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το υπουργείο Εργασίας έχει θέσει ότι το σύνολο της μείωσης κατά 3,9% πρέπει να γίνει εφάπαξ από τον ερχόμενο Ιούλιο και να βαρύνει κατά 2,9% τους εργοδότες και κατά 1 μονάδα τους εργαζόμενους ενώ η τρόικα ζητά το σύνολο της μείωσης να αφορά τις εργοδοτικές εισφορές και να προστεθεί μια μονάδα το 2016.

Τέλος οι εκπρόσωποι των δανειστών αποδέχονται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές την ανάγκη της διατήρησης των μισθολογικών ωριμάνσεων,  υπάρχουν όμως διαφορές ως προς το περιεχόμενο και τον τρόπο που θα γίνονται.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων

Περίπου μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Χ.Αθανασίου με την τρόικα. Λίγο μετά τις 6:30 ξεκίνησε η συνάντηση του υπουργού Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη με τους εκπροσώπους των δανειστών, η οποία ολοκληρώθηκε περίπου στις 20:00.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν μεταβεί και στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ (πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων) και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (δημοσιονομικό κενό 2014- 2015).

Λίγο μετά τις 20:00 ξεκίνησε η συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, και τον υφυπουργό Θανάση Σκορδά.
 
Απολύσεις στο Δημόσιο και το 2015 ζητά η τρόικα

Δύο ώρες κράτησε η συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους εκπροσώπους των δανειστών, όπου εξετάστηκε το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο.

Οι δανειστές ζητούν συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων και για το 2015, κάτι που δεν αποδέχεται η ελληνική πλευρά, ωστόσο, πληροφορίες από το περιβάλλον του υπουργού εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα βρεθεί τελικά κοινός τόπος.

Σύμφωνα, πάντως, με άλλες πηγές το θέμα ενδεχομένως να παραπεμφθεί στο πλαίσιο της συνολικής διαπραγμάτευσης, δηλαδή σε ανώτερο επίπεδο, ενώ τόνιζαν ότι «εμείς θέλουμε πλέον ποιοτικούς στόχους και όχι ποσοτικούς».

Συμφωνία στα δημοσιονομικά

Στα δημοσιονομικά, έκλεισε η διαφορά για το κενό του 2014, αλλά «αγκάθι» παραμένει το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο με την τρόικα να έχει αντιρρήσεις για τη μείωση των φορολογικών προστίμων και τη μείωση του φόρου υπεραξίας για διαμερίσματα που αποκτήθηκαν πριν από το 1994.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σχολίαζαν πως ελπίζουν ότι δεν θα χρειαστεί να νομοθετήσουν μονομερώς.

Έκλεισε η εκκρεμότητα με τις τράπεζες

Τα ξημερώματα του Σαββάτου έκλεισε η συμφωνία της τρόικας με την κυβέρνηση για τις τράπεζες και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που θα ανοίξει και το δρόμο για την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Eurobank.

Πάντως, όλα τα προαπαιτούμενα που θα συμφωνηθούν με την τρόικα αναμένεται να έρθουν στη Βουλή σε νομοσχέδιο με ένα άρθρο για να αποφευχθούν οι διαρροές κυβερνητικών βουλευτών κατά την ψηφοφορία.

«Αγκάθι» το πλεόνασμα που θα μοιραστεί

Τελευταίο θέμα που θα συζητηθεί με την τρόικα είναι αυτό της διανομής του κοινωνικού μερίσματος, με τους εκπροσώπους των δανειστών να θέλουν να το «ψαλιδίσουν».

Πάντως, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πρόσφατα μέσω συνεργατών του ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στα όσα έχει εξαγγείλει για τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος σε ένστολους, χαμηλοσυνταξιούχους και αδύναμες κοινωνικές ομάδες.
Newsroom ΔΟΛ