23 Μαρτίου 2014

Η γοητεία της γερμανικής γλώσσας ή Γιατί να μάθει κανείς γερμανικά;

της Danni Knop*

Μπορούν να γίνουν πιο όμορφες οι ανθρώπινες σχέσεις και να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η επικοινωνία; Μπορούμε να προσεγγίσουμε με πιο ουσιαστικό τρόπο άλλους πολιτισμούς, μια άλλη κουλτούρα; Πόσο πολύ μπορεί να μας βοηθήσει μια δεύτερη γλώσσα;

Το διαδίκτυο αποτελεί έναν παγκόσμιο ιστό που έχει διευρύνει τα μέσα επικοινωνίας και οι ταξιδευτές που θα μετακινούνται από χώρα σε χώρα, σε λίγα χρόνια θα αποτελούν μια νέα πραγματικότητα.
Τα παιδιά μας θα είναι έτοιμα γι' αυτό το άλμα, για μια διεθνή επαγγελματική σταδιοδρομία;
Οι ξένες γλώσσες διευρύνουν τον πνευματικό και επαγγελματικό ορίζοντα του παιδιού και του ενηλίκου και η Γερμανία, μία από τις ισχυρότερες οικονομικές δυνάμεις στην Ευρώπη που σε επίπεδο εξαγωγών-εισαγωγών παίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά, μπορεί να αποτελέσει ελκυστικό προορισμό.

Την ίδια ώρα, τα γερμανικά είναι η γλώσσα που μιλιέται από τους περισσότερους ανθρώπους στην Ευρώπη και σε παγκόσμιο επίπεδο μία από τις σημαντικότερες ξένες γλώσσες. Τα γερμανικά είναι η επίσημη γλώσσα σε Γερμανία, Αυστρία, Λιχτενστάιν, ένα μέρος της Ελβετίας και της Ιταλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου.

Χάρη στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και του κύρους των πτυχίων τους, τα γερμανικά Aνώτατα Eκπαιδευτικά Iδρύματα αποτελούν πόλο έλξης ξένων φοιτητώναπ' όλο τον κόσμο.

Ταξιδεύοντας στην ιστορία, τη φιλοσοφία, την επιστήμη, την τέχνη

Γνωρίζοντας γερμανικά μπορεί κάποιος να ταξιδέψει στον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας, της ιστορίας, της φιλοσοφίας, της επιστήμης και της τέχνης, δεδομένου ότι με αυτή τη γλώσσα δημιούργησαν πολλές και σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Γκαίτε, ο Κάφκα, ο Μπρεχτ, ο Νίτσε, ο Καντ, ο Μότσαρτ, ο Μπετόβεν, ο Φρόιντ και πολλοί άλλοι.

Το να μάθει κάποιος γερμανικά δεν είναι πιο δύσκολο από το να μάθει αγγλικά ή γαλλικά. Χάρη στις σύγχρονες και επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους διδασκαλίας, τα πρώτα βήματα γίνονται γρήγορα και εύκολα και σύντομα αποκτάται ένα αρκετά υψηλό επίπεδο επικοινωνιακής ικανότητας.

Και στη διαδικασία αυτή ισχύει το όσο νωρίτερα, εντατικότερα και με φυσικότερο τρόπο, τόσο πιο γρήγορα και καλύτερα είναι τα πρώτα αποτελέσματα.

(μετάφραση Αρετή Κοντογιώργη)

* Η Danni Knop είναι υπεύθυνη Νηπιαγωγείου του νέου δίγλωσσου σχολείου Neue Schule Athen (Προνήπιο- Νηπιαγωγείο- Δημοτικό)


Επισφραγίστηκε εγγράφως η εμπιστοσύνη τής Γερμανικής Σχολής Αθηνών στην εκπαιδευτική ομάδα των γερμανικών της Neue Schule Athen. Από τον Οκτώβριο του 2014 θα διενεργούνται στην Ηλιούπολη τα προπαρασκευαστικά τμήματα για την εισαγωγή στη Γερμανική Σχολή Αθηνών (V-Kurse) από καθηγητή γερμανικών της Neue Schule Athen.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Ελληνογερμανικός Σύλλογος Πολιτισμού και Παιδείας

Nεάρχου 52-54, 163 41 Ηλιούπολη, Τηλ.: 210 99 55 997 - 210 99 59 484

http://neueschuleathen.gr
info@neueschuleathen.gr