10 Μαρτίου 2014

Ο μυστικός δείπνος Σαμαρά με ρώσους στο Αγιον Ορος

Μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και η οποία συνδέεται απολύτως με την εμπλοκή των Ρώσων στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων πραγματοποιήθηκε προ ολίγων εβδομάδων στο Αγ. Ορος.

Οπως αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής», στο περιθώριο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στις 15 Φεβρουαρίου ο κ. Αντ. Σαμαράς στη χερσόνησο του Αθω, συναντήθηκε με τον ισχυρό άνδρα των ρωσικών σιδηροδρόμων και στενό φίλο του προέδρου Πούτιν, κ. Βλ. Γιακούνιν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση αυτή κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν, καθώς το ταξίδι του κ. Σαμαρά είχε ανακοινωθεί επισήμως πολλές ημέρες πριν από την πραγματοποίησή του και οι Ρώσοι γνώριζαν τις συγκεκριμένες ημερομηνίες. Η ελληνική πλευρά είχε επίσης ενημερωθεί για την παρουσία του κ. Γιακούνιν στο Αγ. Ορος κι έτσι το ραντεβού κλείστηκε για το πρωί του Σαββάτου στις Καρυές.

Το γνώριζαν ελάχιστα μέλη της ελληνικής κυβερνητικής αποστολής, καθώς ήταν σαφής η πρόθεση και των δύο πλευρών η άτυπη (πλην όμως ουσιαστική) αυτή συνάντηση να μη δημοσιοποιηθεί.

Αλλωστε, σε όσα μέλη της αποστολής είδαν τον κ. Γιακούνιν και ρώτησαν για την παρουσία του εκεί, η απάντηση που τους δόθηκε ήταν πως είναι απολύτως φυσιολογικό Ρώσοι επιχειρηματίες ή ακόμη και ανώτατοι πολιτικοί αξιωματούχοι να επισκέπτονται συχνά – πυκνά το Αγ. Ορος, με δεδομένο μάλιστα ότι υπάρχει ο Αγ. Παντελεήμων, το ρωσικό μοναστήρι στο οποίο μεταβαίνει τα καλοκαίρια συνήθως και ο πρόεδρος Πούτιν.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», τη συνάντηση τη γνώριζαν μόνο δύο στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου, ενώ ενήμερος ήταν -φυσικά- και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας, ο οποίος στηρίζει την εμπλοκή της χώρας στις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις, κάτι που είχε επαναλάβει στον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν οι δύο άνδρες στις Βρυξέλλες στις 28 Ιανουαρίου.

Το ενδιαφέρον
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ισχυρό άνδρα των ρωσικών σιδηροδρόμων στο Αγ. Ορος είχε ουσιαστικό περιεχόμενο και στο επίκεντρο βρέθηκε το ενδιαφέρον της Μόσχας για συμμετοχή στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Ρώσοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αξιοποίηση – πακέτο του ΟΣΕ και του λιμένος Θεσσαλονίκης, κάτι που κάθε άλλο παρά αδιάφορη αφήνει την ελληνική πλευρά. Αλλωστε και στελέχη της κυβέρνησης έχουν δηλώσει κατά το παρελθόν ότι όσο περισσότεροι ισχυροί «παίκτες» εμπλακούν στις αποκρατικοποιήσεις τόσο το καλύτερο για την Ελλάδα.

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς δεν έχει κρύψει την επιθυμία του -μετά δε και το ναυάγιο στην προσπάθεια για τη ΔΕΠΑ, που υπήρξε εξαιτίας λόγων που δεν σχετίζονται με την ελληνική πλευρά- για συμμετοχή και των Ρώσων στις ιδιωτικοποιήσεις. Ο κ. Γιακούνιν τού επανέφερε το θέμα για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΣΕ αλλά και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και ζήτησε από τον πρωθυπουργό την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών.

Από ελληνικής πλευράς το πρόβλημα που υπάρχει εστιάζεται στην καθυστέρηση έναρξης του διαγωνισμού για τον ΟΛΘ, καθώς ο στόχος είναι οι διαδικασίες να κινηθούν παράλληλα με τον ΟΣΕ.

Για τον λόγο αυτόν, η κυβέρνηση θα ζητήσει από το ΤΑΙΠΕΔ να επισπεύσει τη διαδικασία έτσι ώστε να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και για το λιμάνι και να συμπέσει χρονικά η καταληκτική του ημερομηνία με εκείνη για τον ΟΣΕ, όπου έχει γίνει ήδη η προκήρυξη.

Οπως ελέχθη και στη συνάντηση, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και οι Ρώσοι κερδίσουν τους διεθνείς διαγωνισμούς, τότε αυτή η συμφωνία θα επικυρωθεί και με μια συνάντηση κορυφής, μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά και του προέδρου κ. Πούτιν, που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο στην Αθήνα ή στη Μόσχα.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης, πάντως, δεν είναι λίγο εκείνοι που δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το ενδεχόμενο τα γεγονότα στην Κριμαία να δημιουργήσουν προσκόμματα στη συμμετοχή των Ρώσων στο προγραμμα ιδιωτικοποιήσεων καθώς και οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί σε αυτή τη φάση είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στη Μόσχα.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει τηρήσει μια ιδιαίτερα προσεκτική στάση απέναντι στα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, ευελπιστεί ότι η κρίση θα εκτονωθεί σύντομα και δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα ούτε στην υλοποίηση του προγράμματος ούτε στον τουρισμό, πεδίο στο οποίο -ως γνωστόν- η Ελλάδα περιμένει πολλά από τους Ρώσους και φέτος το καλοκαίρι.

Εφόσον πάντως τις επόμενες εβδομάδες υπάρξει αποκλιμάκωση, θα πρέπει να αναμένεται και η έλευση του κ. Γιακούνιν στην Ελλάδα, όπου θα έχει -επίσημες αυτή τη φορά- συναντήσεις με τον πρωθυπουργό αλλά και την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να ενημερωθεί για τα χρονοδιαγράμματα.

EΘΝΟΣ