14 Μαρτίου 2014

Οικονομικοί κίνδυνοι για την Gazprom λόγω του ουκρανικού χρέους

Δεν επιθυμεί «κρίση αερίου» λόγω τιμών και χρέους η Gazprom.

Η ρωσική Gazprom δήλωσε ότι επιθυμεί η Ουκρανία να μπορεί να πληρώσει για τις προμήθειες αερίου και ότι δεν θέλει να υπάρξει «κρίση αερίου» λόγω τιμών και χρέους, μια νύξη σε προηγούμενες διαφορές που κατέληξαν στη διακοπή παροχής αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Γενικός Διευθυντής της κρατικής εταιρείας Αλέξει Μίλερ, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο ότι η Ουκρανία χρωστά άνω των 1,8 δισ. δολαρίων σε απλήρωτους λογαριασμούς, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την δυνατότητα της Gazprom να προχωρήσει σε επενδύσεις και να πληρώσει μερίσματα, συμπεριλαμβανομένων και σε ξένους επενδυτές.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Μίλερ υπαινίχθηκε ότι η Gazprom μπορεί να σταματούσε να στέλνει φυσικό αέριο στην Ουκρανία λόγω απλήρωτων λογαριασμών, κάτι που θα οδηγούσε σε μείωση των προμηθειών προς Ευρώπη.

«Οι απλήρωτοι λογαριασμοί αερίου σημαίνουν μια τρύπα για την Gazprom όσον αφορά τις επενδύσεις της αυτό το χρόνο. Σημαίνουν επίσης μια τρύπα στον προϋπολογισμό μας και μια τρύπα στην πληρωμή μερισμάτων στους μετόχους μας», είπε ο κ. Μίλερ.

«Μεταξύ των μετόχων μας υπάρχει μεγάλος αριθμός ξένων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αυτά αποτελούν επίσης τα εισοδήματά και τα μερίσματά τους».

Το μήνυμα, φαίνεται να ήταν ότι τα δυτικά κράτη, που έχουν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία και απειλούν με περαιτέρω μέτρα για τον έλεγχο της περιοχής της Κριμαίας από τη χώρα, κινδυνεύουν να κάνουν κακό στους εαυτούς τους αν δεν καταφέρουν να θέσουν ένα τέρμα στην αντιπαράθεση Ανατολής – Δύσης με τρόπο αποδεκτό στη Ρωσία.

Η Gazprom έχει αυξήσει την πίεση που ασκεί στην Ουκρανία τον τελευταίο μήνα, λέγοντας ότι θα καταργήσει την τιμή έκπτωσης που της παραχωρεί από την 1η Απριλίου, αφότου διέφυγε ο φιλόρωσος Βίκτορ Γιανούκοβιτς από τη χώρα μετά από λαϊκή επανάσταση.

Το 2013 η εταιρεία προμήθευσε την ΕΕ και την Τουρκία με το ιστορικό ρεκόρ των 162 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, τα 86 από τα οποία διοχετεύτηκαν μέσω Ουκρανίας.

Σοφοκλής Γεωργιάδης
www.24h.com.cy/economy/item/52000-oikonomikoi-kindinoi-gia-tin-logo-tou-oukranikou-xreous.html