22 Μαρτίου 2014

RBS: Επίδειξη ισχύος η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές-IIF: Πιθανόν τον Απρίλιο η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές


Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να επιλυθούν όλα τα προβλήματα της οικονομίας

Με αυξημένη επιφύλαξη αντιμετωπίζει η Royal Bank of Scotland τη συζήτηση περί άμεσης - ακόμη και εντός του Απριλίου και πριν τις Ευρωεκλογές του Μαϊου - επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές για δανεισμό.
"Μια έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα αποτελέσει θετική έκπληξη για τη χώρα. Θα επιβεβαιωθεί η δύναμή της", σχολιάζουν οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας, αποτιμώντας τις εξελίξεις που σημειώνονται επί ελληνικού εδάφους.

"Ωστόσο αυτό που πραγματικά θα πρέπει να ανησυχεί την Ελλάδα είναι το εξής: Θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρις ότου να επιλυθούν τα προβλήματα που πνίγουν την πραγματική της οικονομία", σπεύδουν να προσθέσουν οι αναλυτές της RBS.

"Κλειδί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών είναι μια νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Οι συζητήσεις όμως για αυτό το ενδεχόμενο θα ξεκινήσουν μετά τις Ευρωεκλογές, ήτοι το καλοκαίρι", καταλήγουν.

Στο μεταξύ, όπως έχει ήδη αναφέρει από νωρίς το www.bankingnews.gr, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) χαρακτηρίζει εφικτή την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές εντός του Απριλίου, αλλά και ρεαλιστικό ένα επιτόκιο της τάξης του 5,5% για την έκδοση 5ετούς ομολόγου ύψους 1,5 με 2 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

IIF: Πιθανόν τον Απρίλιο η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Η επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα ανοίγει τον δρόμο στην Ελλάδα για έξοδο στις αγορές με πενταετές ομόλογο τον Απρίλιο, εκτιμά σε έκθεσή του το IIF.

Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο, οι Έλληνες αξιωματούχοι θεωρούν πως η έκδοση ύψους 1,5–2 δισ. ευρώ θα υπερκαλυφθεί και το επιτόκιο θα διαμορφωθεί κάτω από το 6%.

Δεδομένης της πετυχημένης εξόδου της Πειραιώς στις αγορές, από όπου η τράπεζα κατάφερε να δανειστεί 500 εκατ. ευρώ με απόδοση 5,1%, το IIF εκτιμά πως το κόστος δανεισμού στην επικείμενη έκδοση κρατικού ομολόγου θα διαμορφωθεί στο 5,5%.

Το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να συνεχίσει με περισσότερες ομολογιακές εκδόσεις κατά την διάρκεια του έτους θα εξαρτηθεί, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών αλλά και τον χρόνο επιστροφής της χώρας στην ανάπτυξη. Σημαντική θα είναι, σύμφωνα πάντα με το IIF, και η στάση της τρόικας καθώς, όπως υποστηρίζει, μια μεγάλη έκδοσης ομολόγου μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό υποχώρησης του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ με αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί ο στόχος μείωσής του στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.

Πηγή:www.capital.gr