19 Απριλίου 2014

Επιτάφιος στην Αμμόχωστο μετά από σχεδόν 60 χρόνια-Κερδισμένοι οι Τ/κ... εμάς μας έμεινε η κατάνυξη

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης τελέστηκε η ακολουθία του Επιταφίου, για πρώτη φορά μετά το 1957 στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Εξορινού στην μεσαιωνική πόλη της Αμμοχώστου στα κατεχόμενα. Τον Επιτάφιο προσκύνησαν ευλαβικά πάνω από τέσσερις χιλιάδες Ελληνοκύπριοι που μετέβησαν στην Αμμόχωστο.
Της ακολουθίας χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας- Αμμοχώστου Βασίλειος, ενώ η ατμόσφαιρα φορτίστηκε ιδιαίτερα από τη συμμετοχή του τελευταίου ιεροψάλτη του ναού, του 80χρονου Ανδρέα Τσαγκαρά, που έψαλε στην ακολουθία. Ο Μητροπολίτης Βασίλειος τόνισε ότι δεν πρέπει να αγνοηθεί η βούληση του λαού που έδωσε μαζικά το παρών του, σημειώνοντας ότι «όλοι κουβαλούμε αναμνήσεις του παρελθόντος».

Μίλησε για ένα «θαύμα που φάνταζε αδύνατο, πριν λίγο καιρό» αναφερόμενος στην τέλεση της Ακολουθίας του Επιταφίου στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού. Ευχαρίστησε όλους όσους παρευρέθηκαν στην ακολουθία και ιδιαίτερα τον ιμάμη, την Ευρωπαία επίτροπο, Ανδρούλα Βασιλείου, τους ξένους διπλωμάτες, τον Ελληνοκύπριο και Τουρκοκύπριο δήμαρχο και τους εθελοντές, που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους. Σε όλους έδωσε αναμνηστικά δώρα.


Ο ιμάμης τόνισε ότι η Κύπρος είναι ένα πανέμορφο νησί και οι δύο κοινότητες που ζουν σε αυτό μπορούν να μοιραστούν τα πάντα. Πιστεύω, υποστήριξε, ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες στην Κύπρο μπορούν να κάνουν ότι είναι αναγκαίο ώστε να βοηθήσουν στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης. Και στις δύο πλευρές, πρόσθεσε, υπάρχουν ηγέτες με καλή καρδιά.Αλγεινή εντύπωση ωστόσο προκάλεσε ότι ο ιμάμης εκμεταλλεύτηκε τον Επιτάφιο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο για να μιλήσει για «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου», παρουσία της Ευρωπαίας Επιτρόπου, Ανδρούλας Βασιλείου, του Αμερικανού πρέσβη, Τζον Κένιγκ, της αναπληρώτριας ειδικής αντιπροσώπου του γ.γ. του ΟΗΕ Λίζας Μπάντεχαϊμ, ξένων διπλωματών, του πρώην προέδρου Γιώργου Βασιλείου και των ηγετών ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρου Κυπριανού.

Ο δήμαρχος Αλέξης Γαλανός ευχαρίστησε όλους , που με την παρουσία τους έστειλαν ένα μεγάλο μήνυμα. Ο λαός, είπε, θέλει επανένωση και λύση του Κυπριακού και το κλειδί, πρόσθεσε, είναι η Αμμόχωστος. Επίσης, ευχαρίστησε τον Τουρκοκύπριο συνάδελφό του Οκτάϊ Καγιάλπ.


Συγκινητική στιγμή ήταν η παράδοση του κλειδιού του ναού από τον εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου Eastern University Ουμίτ Ινατσί στον Μητροπολίτη Βασίλειο. Ο κόσμος επιδοκίμασε την χειρονομία με θερμό χειροκρότημα.

Η περιφορά του Επιταφίου έγινε στον χώρο πέριξ του ναού.

Οι εκτοπισμένοι διαφημίζουν τον κατακτητή

Του Πέτρου Θ. Παντέλίδη

Οι σκέψεις που θα διατυπώσω έχουν σχέση με την ακολουθία και περιφορά του Επιταφίου στον Άγιο Γεώργιο τον Εξορινό, ύστερα από 58 ολόκληρα χρόνια. Το «μέγα γεγονός» είναι επίτευγμα του δημάρχου Αμμοχώστου, Αλέξη Γαλανού. Ή καλύτερα επιτεύχθηκε μετά από συνεννόηση και συμφωνία των δυο δημάρχων της Αμμοχώστου.

Πρώτο κέρδος για τους Τούρκους. Τους αναγνωρίσαμε ότι η Αμμόχωστος έχει τον δικό της νόμιμο Τούρκο δήμαρχο και είναι ο ένας από τους δύο δημάρχους. Όπως λέμε «οι δυο ηγέτες». Σε λίγο θα λέμε τα δύο συνιστώντα κράτη, οι δυο πρόεδροι κι έτσι θα αποφύγουμε τη διχοτόμηση.

Προσπάθησα να ανακαλύψω έστω κι ένα κέρδος ή όφελος που θα έχουν οι ‘Ελληνες, χριστιανοί της Κύπρου από αυτή τη «μυσταγωγία». Δεν βρήκα κανένα όφελος. Και οι διοργανωτές μιλούν μόνο για την «κατάνυξη», τη «συγκίνηση», τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης. Δηλαδή ποιας εμπιστοσύνης και ποιας συνεργασίας; Πώς θα νιώσουν εμπιστοσύνη ή πώς θα συνεργαστούν όσοι θρησκευόμενοι νιώσουν τη θρησκευτική κατάνυξη στον Άγιο Γεώργιο τον Εξορινό και όχι στην εκκλησία της γειτονιάς τους;

Η περιφορά του Επιταφίου είναι ιστορικό γεγονός, μας λέει ο ένας δήμαρχος. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και δεύτερος δήμαρχος, με τον οποίο συνεργάζεται αρμονικά. Και γιατί να μη συνεργάζεται ο δεύτερος δήμαρχος, αφού εξυπηρετούμε τόσο πολύ τα συμφέροντα της κατοχικής δύναμης;

Την Παρασκευή τα κανάλια στην Κύπρο και στο εξωτερικό σε ζωντανή μετάδοση θα προβάλουν το ιστορικό γεγονός. Και όλος ο κόσμος θα δει τους χριστιανούς να συμμετέχουν με κατάνυξη σε μια θρησκευτική μυσταγωγία. Προϊστάμενος της μυσταγωγίας θα είναι ο Επίσκοπος Αμμοχώστου - Κωνσταντίας. Δεν θα παραστεί άραγε και κανένας υπουργός ή βουλευτής του δικού μας συνιστώντος κρατιδίου;

Οι δικοί μας μπαλονάδες θα λένε: «Βλέπετε πόσο ειρηνικά μπορούμε να ζούμε συναδελφωμένοι. Αυτά τα καλά θα φέρει η επανένωση, εκτός από την ανάπτυξη». Και οι ξένοι που δεν ξέρουν, θα λένε: «Οι Τούρκοι σέβονται τα θρησκευτικά δικαιώματα και την ελεύθερη άσκησή τους στις περιοχές που βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία τους. Υποδέχονται σε παλιές εκκλησίες τους εκτοπισμένους κατοίκους της Αμμοχώστου, που ήρθαν να τελέσουν την περιφορά του Επιταφίου στην εκκλησία τους. Κάτι που δεν μπορούσαν να κάνουν τα προηγούμενα χρόνια, επειδή η Κύπρος είναι χωρισμένη σε δυο περιοχές». Οι Τούρκοι παίρνουν τα εύσημα. Σε μας μένει η κατάνυξη.

Τα μαντάτα είναι ότι οι δυο περιοχές θα επανενωθούν. Είναι ακόμα ότι οι Τούρκοι σέβονται τη θρησκευτική ελευθερία και τους τόπους λατρείας των χριστιανών.

Τέτοια τηλεοπτική διαφήμιση δεν μπορούσαν ποτέ να την έχουν οι κατακτητές. Γιατί για να γυριστεί αυτή η διαφήμιση χρειάζεται και η συμμετοχή κομπάρσων που, όπως λέει ο δήμαρχος, θα ξεπεράσουν τις τρεις χιλιάδες. Περαστικά μας. Πρόσω ολοταχώς προς την επανένωση. Και προσοχή, με τάξη στα οδοφράγματα, μην ταλαιπωρηθείττε.

Εμάς, τους απορριπτικούς και τους λυσηφοβικούς, αφήστε μας πίσω. Δεν θέλουμε λύση. Προτιμούμε τη διχοτόμηση, που την εκφράζουν παραστατικά οι δύο δήμαρχοι, και δεν πάμε για έλεγχο διαβατηρίων στα οδοφράγματα.