Είναι το φάντασμα του Ζαχαριάδη, που επιστρέφει για να σώσει «τα σκυλλλάκια του καναπέ» (όπως θα έλεγε ο σύντροφος Κουτσούμπας με το παχύ λάμδα του...) από τις γκάφες τους. Σας μεταφέρω παρακάτω απόσπασμα από ανυπόγραφο άρθρο της 23ης του μηνός από την «Αυγή», αναφερόμενο στο γνωστό σίριαλ Σουλεϊμάν:
«Το ερώτημα είναι: ποιος είχε τη φαεινή ιδέα να συμπεριφερθεί με την αραχνιασμένη νοοτροπία της ΕΥΠ και να υποβάλει στον ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν λάθρα, την υποψηφιότητα μιας μουσουλμάνας - Ρομά, που έχει υιοθετηθεί εδώ και χρόνια από την ελληνική Ακροδεξιά; Είναι προφανές ότι η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, καλή τη πίστει, παρασύρθηκε και τώρα αποκαθιστά, με κάποιο πολιτικό κόστος όμως. Ωστόσο, η προγραμματική ωρίμανση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνει στα κρυφά και, δυστυχώς, χωρίς πολιτικό κόστος, το οποίο θα αποδειχθεί ασύγκριτα μικρότερο από την επιμονή σε μια επιλογή που προσέβαλλε τις αξίες της Αριστεράς και την αντίληψη περί δημοκρατικής κοινωνίας και χώρας».
Είναι πρόδηλη, στο πνεύμα του άρθρου, η θριαμβευτική επιστροφή της προσέγγισης Ζαχαριάδη σχετικά με την αντιμετώπιση των λαθών του κόμματος: «Αναζητήστε τον πράκτορα με το κόκκινο βιβλιάριο». Βλέπετε, κατά την αντίληψή τους (κομμουνιστών και νεοκομμουνιστών ― οι διαφορές των δύο ειδών είναι εντελώς επιφανειακές), ο κομμουνιστής, εφόσον είναι γνήσιος, είναι σωσμένος. Αυτό σημαίνει ότι, κατά κάποιο περίεργο τρόπο (ο οποίος ανήκει μάλλον στη σφαίρα της θρησκευτικής πίστης), ο κομμουνιστής έχει απαλλαγεί από το προπατορικό αμάρτημα της ανθρώπινης βλακείας και, συνεπώς, δεν κάνει λάθη. Αυτά που φαίνονται ως λάθη (όπως π.χ. στην περίπτωση της Σαμπιχά Σουλεϊμάν) είναι, στην πραγματικότητα, προδοσίες εξωνημένων πρακτόρων, των οποίων η αμφιβολία της πίστης επιτρέπει στον διάβολο του καπιταλισμού να εισχωρήσει.
Να ευχηθώ, ακόμη μία φορά, περαστικά· αλλά η περίπτωσή τους είναι τόσο βαριά, ώστε δεν νομίζω να πιάνουν οι ευχές...
Τεχνοφασισμός, προφανώς...
Μα καλά, στην εποχή του Ιντερνετ, είναι δυνατόν οι ιθύνοντες του ΣΥΡΙΖΑ να μην έψαξαν λίγο τους υποψηφίους τους να δουν τι έχουν πει και τι έχουν κάνει ώς τώρα; Γράφεις το όνομα σε μια μηχανή αναζήτησης και πατάς ένα πλήκτρο ― τόσο απλό είναι. Υποψιάζομαι όμως ότι το αποφεύγουν, ανθιστάμενοι σθεναρά στον «τεχνοφασισμό» που αλλοτριώνει τις ζωές μας, όπως τότε που αρνήθηκαν την ηλεκτρονική ψήφο για την εκλογή συμβουλίων στα πανεπιστήμια...
Σ. Κασιμάτης
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ