Δευτέρα, 21 Απριλίου 2014

Επιστημονικά αποδεδειγμένο: Είμαστε "ρατσιστές" από τα γεννοφάσκια μας... περαστικά στα αριστερά γίδιαΤα μωρά δείχνουν φυλετική προκατάληψη όταν διαλέγουν τους συμπαίκτες τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Τα βρέφη ηλικίας 15 μηνών επιλέγουν συνήθως έναν ισότιμο συμπαίκτη (για να μοιραστούν τα παιχνίδια τους για παράδειγμα) ανεξάρτητα από το χρώμα του προσώπου του. Αλλά αν ένα μωρό δει ένα άτομο της ίδιας φυλής θα προτιμήσει να παίξει μαζί του, έδειξε η έρευνα. Τα μωρά είναι επίσης πιο πιθανό να βοηθήσουν αυτά που έχουν την ίδια εθνικότητα, ένα φαινόμενο γνωστό ως προκατάληψη εντός της ομάδας, όπου οι άνθρωποι ευνοούν όσους διαθέτουν τα ίδια χαρακτηριστικά.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ παρατήρησαν το φαινόμενο, όταν τα νεογνά εκδήλωσαν τις προτιμήσεις τους κατά τη διάρκεια ενός πειράματος. «Περίπου οι μισοί από τους βοηθούς της έρευνας στο εργαστήριό μου ήταν Ασιάτες-Αμερικάνοι και οι άλλοι μισοί Καυκάσιοι, και τα περισσότερα από τα μωρά στα πειράματά μας ήταν Καυκάσια» είπε η επικεφαλής καθηγήτρια Jessica Sommerville. «Γνωρίζουμε ότι από την προσχολική ηλικία τα παιδιά δείχνουν προκατάληψη μέσα στην ομάδα σχετικά με τη φυλή, αλλά τα αποτελέσματα στα παιδιά είναι ανάμικτα. Είναι εκπληκτικό να βλέπουμε αυτά τα προ - κοινωνικά χαρακτηριστικά της αποτίμησης της δικαιοσύνης από τόσο νωρίς, αλλά την ίδια στιγμή βλέπουμε επίσης ότι τα μωρά έχουν ανησυχίες που αφορούν την αυτενέργεια».

Οι ερευνητές μελέτησαν τις αντιδράσεις 40 βρεφών, ενώ τους μοίραζαν παιχνίδια. Οι διανομείς ήταν δύο ενήλικες, εκ των οποίων ο ένας διένειμε δίκαια τα παιχνίδια, ενώ ο άλλος μεροληπτούσε. Το 70% των βρεφών επέλεξε να παίξει με τον ερευνητή που έκανε δίκαιη μοιρασιά των παιχνιδιών. Σε ένα δεύτερο πείραμα, ευνόησαν ένα λευκό παιδάκι σε βάρος ενός μωρού από την Ασία. Τότε τα μωρά άλλαξαν συμπεριφορά και έπαψαν να προτιμούν τον δίκαιο ερευνητή, ακολουθώντας το ένστικτο της φυλετικής προκατάληψης, που υπαγορεύει την εύνοια σε ανθρώπους της ίδιας εθνικότητας και των ίδιων χαρακτηριστικών.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Frontiers in Psychology. «Ο ρατσισμός υποδηλώνει εχθρότητα και αυτό δεν αφορά αυτή την μελέτη» διευκρινίζει η Sommerville. «Αυτό που αποδεικνύει η μελέτη είναι ότι τα μωρά χρησιμοποιούν βασικές διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της φυλής, για να αρχίσουν να διαχωρίζουν τον κόσμο».

http://www.telegraph.co.uk/science/science-news/10
www.antinews.gr/KOINONIA/eimaste-ratsistes-apo-ta-gennofaskia-mas-/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου