21 Απριλίου 2014

Ποιον Έλληνα υποστηρίζει η Μέρκελ για το Ευρωκοινοβούλιο

Στη Γερμανία ένας υποψήφιος των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών και μια υποψήφια του Κόμματος της Αριστεράς με ελληνικές ρίζες έχουν καλές πιθανότητες να εκλεγούν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μετά από δύο θητείες ο ευρωβουλευτής των γερμανών φιλελευθέρων Γιώργος Χατζημαρκάκης επέλεξε να είναι υποψήφιος στην Ελλάδα. Ο ελληνικής καταγωγής νυν υποψήφιος των Φιλελευθέρων Ζαν Καραλής ωστόσο δεν έχει καμία πιθανότητα να εκλεγεί, καθώς βρίσκεται μόλις στην 86η θέση του ψηφοδελτίου. Το ίδιο ισχύει για τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών με ελληνικές καταβολές, Δημήτρη Αξούργο, ο οποίος κατέχει την 55η θέση της λίστας. Τουναντίον, αν πράγματι τα κόμματα τους συγκεντρώσουν περίπου τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων, τότε ο Χριστιανοδημοκράτης Απόστολος Κελεμίδης στη Στουτγάρδη αλλά και η υποψήφια του κόμματος Η Αριστερά, Σοφία Λεωνιδάκη στη Βρέμη, θα γίνουν μέλη του επόμενου Ευρωκοινοβουλίου.



Εκπρόσωπος των μικρομεσαίων


Γεννημένος πριν από 46 χρόνια από γονείς μετανάστες στη Στουτγάρδη, ο οικονομολόγος Απόστολος Κελεμίδης είναι ιδιοκτήτης εταιρείας ποτών. Πριν 10 χρόνια γίνεται μέλος των Χριστιανοδημοκρατών της Βάδης Βυρτεμβέργης, μιας περιοχής που είναι γνωστή για τα υψηλά τεχνολογικά στάνταρ της βιομηχανικής παραγωγής. Αυτό δεν αφορά μόνο τα αυτοκίνητα της Μερσεντές και της Porsche και τις ηλεκτρικές συσκευές της Bosch αλλά και τα μηχανήματα και τον μηχανολογικό εξοπλισμό που κατασκευάζουν οι πολυάριθμες μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτές θα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ενός μελλοντικού ευρωβουλευτή Απόστολου Κελεμίδη, ο οποίος μιλώντας προς τη Deutsche Welle, επέλεξε να μιλήσει στα γερμανικά:

“Μια ισχυρή Ευρώπη θα παραμείνει ισχυρή και ανταγωνιστική εάν έχουμε ισχυρές και ανταγωνιστικές περιοχές. Αυτό πάλι προϋποθέτει ανταγωνιστικές μεσαίες επιχειρήσεις. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια πολιτική που θα τις στηρίζει. Προς αυτή την κατεύθυνση θα ήθελα να δραστηριοποιηθώ.”

Ως συγκεκριμένα θέματα ο κ. Κελεμίδης αναφέρει την προώθηση του συστήματος της δυαδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης στην ΕΕ, την εξασφάλιση της ρευστότητας στις μεσαίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας όσον αφορά την κυκλοφορία και διάθεση καινοτόμων προϊόντων όπως επίσης και την εδραίωση της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς.

Αναφορικά με τη βοήθεια προς την Ελλάδα, η θέση του Απόστολου Κελεμίδη είναι ταυτόσημη με την επίσημη γερμανική κυβερνητική γραμμή:

“Εγώ είμαι φυσικά οπαδός της πολιτικής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ως Γερμανία είμαστε σαφώς αλληλέγγυα με την Ελλάδα και με τα αλλά ευρωπαϊκά κράτη με διαρθρωτική υστέρηση. Εντούτοις στη βάση μιας πολιτικής που προωθεί τις μεταρρυθμίσεις και τη σταθεροποίηση.”



“Για μια αλληλέγγυα και δικαιότερη Ευρώπη”


Διαφορετική είναι η προσέγγιση της Σοφίας Λεωνιδάκη. Η 29χρονη πολιτικός επιστήμονας υποστηρίζει τη στάση του κόμματος της Η Αριστερά στη γερμανική βουλή να απορρίψει τα πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα, επειδή, όπως καταγγέλλει, δεν είχαν ως αποδέκτη τον ελληνικό λαό αλλά κατά 96% τις τράπεζες. Σε περίπτωση που εκλεγεί στο ευρωκοινοβούλιο θα συνεργαστεί με τους συναδέλφους της από το αδελφό ελληνικό κόμμα για την αλλαγή αυτής της πολιτικής:
“Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές πιθανότητες να βγει πρώτη δύναμη στις ευρωεκλογές. Αυτό θα έδινε ώθηση στο αίτημα επαναδιαπραγμάτευσης του χρέος της Ελλάδας, όπως και των όρων της δανειοδότησης. Σε αυτό θέλω να συμβάλω και εγώ. Επίσης θα αγωνιστώ για μια δικαιότερη και πιο κοινωνική ΕΕ η οποία θα εγγυάται θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα.”
Η κόρη μιας Γερμανίδας και ενός Έλληνα από την Κρήτη μεγάλωσε στο Κάσελ, σπούδασε πολιτικές επιστήμες στη Βρέμη και στην Κωνσταντινούπολη, εργάστηκε ως κοινωνική λειτουργός στην Ινδία με “ιερόδουλες σε ναούς” και από το 2008 είναι επιστημονική συνεργάτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Αριστεράς στην περιφερειακή βουλή της Βρέμης, υπεύθυνη για θέματα νεολαίας, περιβάλλοντος, ενέργειας και μετανάστευσης. Πάνω απ΄ όλα όμως η Σοφία Λεωνιδάκη είναι ακτιβίστρια που δραστηριοποιείται σε θέματα που αφορούν τους πρόσφυγες: “Η Ευρώπη θα πρέπει να δημιουργήσει ανοιχτούς διαύλους εισόδου για δεινοπαθούντες, όπως επίσης και συνθήκες που θα επιτρέπουν στους πρόσφυγες και στους μετανάστες να υφίστανται ανθρώπινη και αξιοπρεπή μεταχείριση.”
Το προσφυγικό και η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελλάδας ήταν τα κεντρικά σημεία αναφοράς της δυναμικής της ομιλίας στο πρόσφατο κομματικό συνέδριο. Η παρέμβαση της ανταμείφθηκε με παρατεταμένα χειροκροτήματα ενώ η έως τώρα προσφορά και στάση της με την ένατη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο. Σε περίπτωση που το κόμμα της Αριστεράς ξεπεράσει το 8,8% στις επικείμενες εκλογές, η Σοφία Λεωνιδάκη θα μπει στο Ευρωκοινοβούλιο.

ΠΗΓΗ: DW

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης