30 Απριλίου 2014

Ήταν... μαϊμού η μπανάνα του Άλβες; Συνελήφθη ο οπαδός που πέταξε τη μπανάνα στον Ντάνι Αλβες

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα AS, διαφημιστικές εταιρείες είχαν σχεδιάσει την κίνηση αυτή μετά από αντίστοιχο περιστατικό με θύμα τον Νεϊμάρ προκειμένου να ξεκινήσουν καμπάνια κατά του ρατσισμού στα γήπεδα
Μια διαφορετική διάσταση στην αντίδραση του Ντάνι Άλβες όταν ρατσιστές οπαδοί της Βιγιαρεάλ του πέταξαν μπανάνα δίνει η αποκάλυψη της ισπανικής εφημερίδας AS.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η κίνηση του βραζιλιάνου αμυντικού να φάει τη μπανάνα ήταν προϊόν σχεδιασμού από διαφημιστικές εταιρείες που αναζητούσαν να ξεκινήσουν μια καμπάνια κάτα των ρατσιστικών κρουσμάτων στα γήπεδα της Ισπανίας.

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Μάρτιο όταν αντίστοιχη κίνηση έγινε κατά του Νεϊμάρ κατά τη διάρκεια του καταλανικού ντέρμπι Μπαρτσελόνα-Εσπιανόλ. Τότε είχε ζητηθεί από μια ομάδα διαφημιστικών εταιρειών να αναπτύξουν μια καμπάνια που θα συγκεντρώσει την προσοχή για τέτοιου είδους κρούσματα και αποφασίστηκε ότι την επόμενη φορά που θα συνέβαινε κάτι αντίστοιχο, το θύμα θα έτρωγε το φρούτο on camera.


Το επόμενο βήμα, όπως και έγινε τελικά, θα ήταν η συγκλονιστική αυτή εικόνα να μεταδοθεί με τη χρήση των social media με τη στήριξη επαγγελματικών ώστε να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή επίδραση.

Έτσι εξηγείται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι λεπτά μετά το περιστατικό με τον Άλβες, ο Νεϊμάρ, ο οποίος αναρρώνει από τραυματισμό στο πόδι, ανέβασε φωτογραφία τόσο στο Instagram όσο και στο Twitter με τον γιο του να κρατάνε μπανάνες και την ετικέτα (hashtag) #somostodosmacacos ή στα αγγλικά #weareallmonkeys.

Όπως δήλωσε συνεργάτης της διαφημιστικής εταιρείας Loducca που φέρεται να κρύβεται πίσω από την καμπάνια σε συνεργασία με τη βραζιλιάνική εταιρεία Meio e Mensagen, «οι πράξεις είναι πιο δυνατές από τις λέξεις. Μια χειρονομία δεν χρειάζεται μετάφραση και αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι έγινε παγκόσμια τάση. Η αρχική ιδέα ήταν τη μπανάνα να φάει ο Νεϊμάρ αλλά τελικά συνέβη στον Άλβες και είχε το ίδιο αποτέλεσμα».

Αν πάντως πρόκειται για προγραμματισμένη κίνηση, πέτυχε απόλυτα το σκοπό της αφού φωτογραφία με μπανάνα στα χέρια και το ίδιο hashtag, ανέβασαν από ποδοσφαιριστές (όπως ο Μπαλοτέλι ή οι παίχτες του Παναθηναϊκού) μέχρι και πολιτικοί, όπως ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντζι.

Συνελήφθη ο οπαδός που πέταξε τη μπανάνα στον Ντάνι Αλβες

Πρόκειται για έναν 26χρονο Ισπανό, ο οποίος ανήκει στα τμήματα υποδομής της Βιγιαρεάλ, σύμφωνα με πληροφορίες

Συνελήφθη από την ισπανική αστυνομία ο οπαδός της Βιγιαρεάλ που την περασμένη Κυριακή πέταξε μια μπανάνα στον Ντάνι Αλβες της Μπαρτσελόνα, στην αναμέτρηση των δύο ομάδων στο «Μαδριγάλ» για την 35η αγωνιστική της Primera Division.

Πρόκειται για τον 26χρονο Νταβίδ Καμπάγιο Λέο, ο οποίος, σύμφωνα με ισπανικά δημοσιεύματα, ανήκει στα τμήματα υποδομής της Βιγιαρεάλ.

Το περιστατικό πήρε γρήγορα μεγάλη έκταση, λόγω της απρόσμενης αντίδρασης του Βραζιλιάνου φουλ-μπακ, ο οποίος σήκωσε την μπανάνα από το χορτάρι και την έφαγε πριν εκτελέσει το κόρνερ.

Αρκετοί ποδοσφαιριστές θέλησαν να συμπαρασταθούν στον Aλβες στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού, δημοσιεύοντας φωτογραφίες τους στα μέσα κοινωνικά δικτύωσης όπου έτρωγαν μια μπανάνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ισπανικής αστυνομίας, στον συλληφθέντα οπαδό απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών, στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος και θα περιμένει να οριστεί δικάσιμος.