14 Απριλίου 2014

Υπ. Οικονομικών: Το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να φέρει και μείωση φορολογίας

Συνεχίζεται το αισιόδοξο κλίμα στο οικονομικό επιτελείο, καθώς, τα δημοσιονομικά στοιχεία που κοινοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ στην Eurostat συμφωνούν με αυτά του υπουργείου και ενδεχομένως να επαναφέρουν την συζήτηση για μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και η υπερκάλυψη στον στόχο των εσόδων μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση των φορολογικών συντελεστών. Ωστόσο, μια τέτοια συζήτηση, μπορεί να γίνει όταν επανέλθει η Τρόικα στην Αθήνα για τη νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Τα στοιχεία που κοινοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 θα είναι πολύ καλύτερο των εκτιμήσεων του προϋπολογισμού (812 εκατ. ευρώ).

Αυτό ανέφερε ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο περιθώριο της παρουσίασης των στοιχείων α΄ τριμήνου για τον κρατικό προϋπολογισμό, επισημαίνοντας ότι επιβεβαιώνεται και ο χειρισμός της κυβέρνησης για το ποσό υπέρβασης από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014.

Ο συγκεκριμένος χειρισμός, περιλαμβάνει τη διανομή του «κοινωνικού μερίσματος» την έξοδο στις αγορές και την έναρξη των συζητήσεων (μετά την οριστικοποίηση, στις 23 Απριλίου, των στοιχείων από τη Eurostat) για την ελάφρυνση του χρέους. Σημειώνεται, ότι σήμερα αναμένεται να επιδοθούν και στην τρόικα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό, κατά Πρόγραμμα, πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 αναμένεται να ανέλθει στο επίπεδο του 1,5 δισ. ευρώ. Ένας από τους λόγους, είναι ότι τα 480 εκατ. ευρώ από το μέρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος εγγράφονται τελικά στο τρέχον έτος και όχι στο 2013.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, δύο σημαντικές υποχρεώσεις για το αμέσως προσεχές διάστημα είναι η κατάθεση στη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2014- 2018 και του Οργανικού Νόμου (ενσωμάτωση κοινοτικών Οδηγιών στην εθνική νομοθεσία, όπως, πχ για το Δημοσιονομικό Συμβούλιο).

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του 2014:

  • Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 12,723 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 139 εκατ. ευρώ ή 1,1% έναντι του στόχου.
  • Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 10,686 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 720 εκατ. ευρώ ή 6,3% χαμηλότερα έναντι του στόχου, κυρίως λόγω των αυξημένων επιστροφών φόρων και της παράτασης απόδοσης παρακρατηθέντων φόρων από τις επιχειρήσεις (πάνω από 250 εκατ. ευρώ).
  • Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 9,745 δισ. ευρώ, 441 εκατ. ευρώ ή 4,3% λιγότερα έναντι του στόχου.
  • Οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 703 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 356 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (347 εκατ. ευρώ).
  • Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 2,037 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 859 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
  • Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 13,146 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 527 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
  • Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 12,228 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 845 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 717 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
  • Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 κατά 985 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 7,5%, παρά την αύξηση στις δαπάνες καταπτώσεων εγγυήσεων σε φορείς εντός γενικής κυβέρνησης κατά 349 εκατ. ευρώ και των δαπανών για τόκους κατά 115 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνόλου των πρωτογενών δαπανών κατά 1,340 δισ. ευρώ ή ποσοστό 12,0% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.
  • Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 918 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 318 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (600 εκατ. ευρώ) και κατά 439 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Κατά συνέπεια, το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζεται αυξημένο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, παρά τις αυξημένες επιστροφές φόρων και τις αυξημένες δαπάνες του ΠΔΕ.

Όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την παρουσίαση των παραπάνω στοιχείων, «η καλή εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού συνεχίζεται. Η Ελλάδα υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς της στόχους, για 3η συνεχόμενη χρονιά. Επιτυγχάνει, πρωτογενή πλεονάσματα, για 2η συνεχόμενη χρονιά».

Οπως σημείωσε ο κ.Σταϊκούρας, «πρωτογενή πλεονάσματα που ξεκίνησαν το 2013, νωρίτερα από τις εκτιμήσεις, υψηλότερα από τις προβλέψεις, σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς Στατιστικούς Κανόνες και το Πρόγραμμα. Πρωτογενές πλεόνασμα, αναγκαία προϋπόθεση, για τη διανομή «κοινωνικού μερίσματος» που έχει ήδη αποφασισθεί και δρομολογηθεί, για την σταδιακή έξοδο στις αγορές που ήδη -με επιτυχία- έγινε, για την εύρεση ρεαλιστικών λύσεων για την περαιτέρω ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Αυτό που χρειάζεται πλέον προκειμένου να διατηρηθούν επί μακρόν ακόμη υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα είναι, πέραν της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ο περαιτέρω εμπλουτισμός της οικονομικής πολιτικής με αναπτυξιακές δράσεις και πρωτοβουλίες».