18 Απριλίου 2014

Τα γνωστά ΣΥΡΙΖΑϊκα στην Κέρκυρα: Συλλαλητήριο για την υποδοχή του γεωτρύπανου την Πέμπτη

[Το κράτος όμως τους έκανε τρελούς: Μέσα σε λίγες μέρες εκδόθηκαν άδειες από παντού, από πολεοδομία, από δασαρχείο, μέχρι και από αρχαιολογική υπηρεσία...]

Από την πατσαβουροφυλλάδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:

Με συλλαλητήριο ετοιμάζονται να υποδεχτούν την ερχόμενη Πέμπτη το γεωτρύπανο στον Ερημίτη οι κάτοικοι της ΒΑ Κέρκυρας. Το γεωτρύπανο έφυγε χθες και με την αποχώρησή του λύθηκε ο αστυνομικός αποκλεισμός των κατοίκων από τα ΜΑΤ. Παράλληλα κατατέθηκε αίτηση ακύρωσης της άδειας που δόθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ για τη διενέργεια γεωτρήσεων στον Ερημίτη, γιατί οι γεωτρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε άλλα σημεία από αυτά που καθόριζε η άδεια.

Αλλά ακόμη και η έκδοση της άδειας έγινε σε χρόνο-ρεκόρ από τις υπηρεσίες της Κέρκυρας. Κι όπου αυτό δεν ήταν εφικτό, η άδεια δόθηκε από τα υψηλότερα κλιμάκια. Αυτό καταγγέλλει στην «Ε» το μέλος του συντονιστικού της Κίνησης Πολιτών κατά του Ξεπουλήματος και της Καταστροφής του Ερημίτη, Δημήτρης Φατήρας. Οπως λέει, το ΤΑΙΠΕΔ κατέθεσε την αίτηση για την έκδοση της άδειας στις 10 Απριλίου. Στις 14 Απριλίου, ημέρα που έφτασε το γεωτρύπανο στο νησί, η άδεια είχε ήδη εκδοθεί από την Πολεοδομία και τη Δασική Υπηρεσία της Κέρκυρας. Χρειαζόταν όμως άδεια και από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, αλλά η προϊσταμένη δήλωσε αναρμόδια. «Μέσα σε λίγη ώρα, η άδεια είχε εκδοθεί από την Αθήνα», λέει ο Δ. Φατήρας.

Οι κάτοικοι θεωρούν ότι κέρδισαν τον «πρώτο γύρο», καθώς κατάφεραν να καθυστερήσουν τις εργασίες, και θα συνεχίσουν διά της νομικής οδού. Ηταν προγραμματισμένο να γίνουν 6 γεωτρήσεις μέσα σε 2 μέρες, αλλά έγιναν λιγότερες. Κι αυτές υπό ισχυρή αστυνομική προστασία και πρακτικές Σκουριών. Καταγραφή στοιχείων ταυτότητας, απαγόρευση διέλευσης, αστυνομικούς ελέγχους, υπό το βλέμμα όλης της αστυνομικής ηγεσίας της περιφέρειας. Οι κάτοικοι θέλησαν να διαμαρτυρηθούν και ζήτησαν τα στοιχεία του επικεφαλής αστυνομικού. Ο οποίος όμως αρνήθηκε να τους τα δώσει, λέγοντας: «Είμαι ο στρατηγός. Ενας είμαι». Και βρέθηκε στον Ερημίτη για να προστατέψει σε υψηλό επίπεδο τις γεωτρήσεις του ΤΑΙΠΕΔ.

ΜΑΤ παντού

Υπό το βλέμμα του και προφανώς υπό τις εντολές του, αστυνομικοί έκαναν σωματικό έλεγχο σε όποιους ήθελαν να μετακινηθούν προς ή από το σπίτι τους, κρατούσαν τα στοιχεία ταυτότητάς τους, και τους επιτρεπόταν η διέλευση υπό αστυνομική συνοδεία. «Μας πήραν τα στοιχεία και μας συνόδευαν για να περάσουμε. Περνούσαμε με την ταυτότητα στο χέρι. Μέχρι και κάποιους τουρίστες που βρέθηκαν εκεί, τους άφησαν να περάσουν με τα διαβατήρια στα χέρια», λέει ο Δ. Φατήρας. Την ίδια στιγμή, προσθέτει, ενώ υποδείκνυαν στον στρατηγό της ΕΛ.ΑΣ. ότι το συνεργείο παρανομεί γιατί διενεργεί γεωτρήσεις σε άλλα σημεία από αυτά που ορίζει η άδεια, ακόμη και μέσα σε ιδιωτικό οικόπεδο, ο στρατηγός τους απαντούσε: «Να πάτε στο αστυνομικό τμήμα να καταθέσετε μήνυση».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κέρκυρας, η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ βιάζονται να προχωρήσουν στην πώληση του Ερημίτη, επειδή πριν από ένα μήνα υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η τροπολογία που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, για την κατάργηση του «φαστ τρακ» και πλέον αυτό θα αποτελεί υποχρέωση όλων των κρατών της Ε.Ε. Κι επειδή στην Κέρκυρα, μετά τον Ερημίτη ακολουθεί η πώληση και της λιμνοθάλασσας του Ισσου, αλλά και άλλες περιοχές NATURA στην Ελλάδα, καταβάλλεται προσπάθεια να προχωρήσουν αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις πριν γίνει νόμος η συγκεκριμένη τροπολογία. Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας κάνει λόγο για «πολιορκητικό τουρισμό» στον Ερημίτη, καταγγέλλει τις πρακτικές του ΤΑΙΠΕΔ που προχωρά παρά το ότι εκκρεμεί η συζήτηση τριών προσφυγών στο ΣτΕ, την παρουσία των ΜΑΤ στον Ερημίτη για την προστασία των γεωτρήσεων, αλλά και τη διοίκηση του Δήμου Κέρκυρας, που παρέμεινε να παρακολουθεί άπραγη την παραβίαση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου (5/50 της 13/2/2012) να μην παράσχει ο δήμος προνομιακή μεταχείριση στην επένδυση του Ερημίτη.

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ sakisapostolakis0@gmail.com